Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zestresowanaaa

Mam pytanie - pakiet office

Polecane posty

Gość Zestresowanaaa

Znalazłam ofertę na sekretarkę. Nie wymagają doświadczenia, tylko j. ang. - znam dobrze ten język, jest jedno ale... Wymagają znajomości pakietu office :-O Wiem że w tych czasach chyba każdy zna ten program. ale ja nie, tzn. bardziej mniej niż więcej. Mam pytanie więc, czy zgłosić się na rozmowę kwalifik. i jeśli zapytają mnie czy znam ten pakiet to co mam odpowiedzieć, nie chcę przez to tracić okazji :( Czy szybko to załapię na miejscu jak mi pokażą? To będzie moja 1 w życiu praca i rozmowa kwalifik. Proszę o poważne porady.

Gość Zestresowanaaa
Nie robię scen, proszę tylko o opinię czy to łatwe. Może to śmieszne, ale komputer mam od niedawna, nie stać mnie na niego było, więc co tu dopiero mówić o nauce programów komp. :O Czyli to w miarę proste rozumiem?

Gość Zestresowanaaa
Oferta jest już teraz wywieszona, więc albo idę z tym co "umiem" i nauczę się podczas pracy, albo ktoś mnie wyprzedzi. Muszę iść na żywioł, ale nie wiem czy dam radę.

Gość Zestresowanaaa
up

Idź na żywioł, rzadko kto każe pisać w pracy makra, albo robić cuda. Wystarczy opanowanie akapitów w Wordzie i autosuma w excelu :D

Gość Zestresowanaaa
Mam zmysł orientacyjny, tylko nie wiem czy ten program na tym polega, czy muszę być typowo wyuczona. Moje pytanie brzmi, czy jeśli ktoś mi zaleci coś zrobić i pokaże, to czy potem już będzie szło gładko. Może wypowie się tu jakaś sekretarka? Szkoda mi tej oferty bo nie wymagają doświadczenia którego ja nie mam. Znam za to bardzo dobrze j. ang. i trochę niemiecki i ogólnie jestem nastawiona pozytywnie do działania, tylko ten nieszczęsny komputer :-O

Gość ewiki 33
pewnie, że spróbuj, trzeba korzystać z okazji jak się pojawia. Poza tym masz wielki atut - dobra znajomość języka. Myślę, że prościej się nauczyć office'a niż języka angielskiego :). Natomiast prawda jest taka, że tylko przez ciągłe jego korzystanie można się go dobrze nauczyć, nawet jeśli ktoś z Tobą posiedzi dzień przy tym to i tak Ci wszystkiego nie wytłumaczy i nie zapamiętasz. Trzeba samemu z tym pracować i stopniowo się wszystkiego nauczyć. Pytanie z czego tam będziesz korzystać? czy tylko word, czy też power point - to jeszcze w miarę proste. Natomiast jeśli chodzi o excela to już trochę wyższa szkoła jazdy. Tworzenie skomplikowanych tabel, formuł, odnośników. Z excelem pracuje już 8 lat a jeszcze są rzeczy których nie znam. Ale myślę że na sekretarkę to nie wymagają, aż takiej znajomości i dasz sobie radę. Jedno jest pewne , na bank próbuj, bo nigdy nie należy się poddawać bez walki!!! Powodzenia !!:)

Gość Zestresowanaaa
autosuma :-O hmm, muszę o tym czymś poczytać.

Gość ewiki 33
aha i jeszcze jedno. Nikt Ci tam nie będzie pokazywał jak używać worda , nie licz na to i nawet o to nie pytaj. Jeśli sekretarka by przyszła z pytaniem jak używać worda to od razu jesteś na spalonej pozycji. Poucz się sama worda i excela w podstawowym zakresie - przeczytaj jakieś opracowanie czy książkę na ten temat i ćwicz w domu.

Gość Zestresowanaaa
ewiki 33 - dzięki za poradę. No właśnie, szkoda byłoby nie skorzystać z okazji. Ja miałam przerąbane w szkole. Bo wszyscy mieli w domu komputery i ćwiczyli do sprawdzianów, a ja przychodziłam na ten sprawdzian i robiłam wielkie oczy próbując sobie dopiero przypomnieć co było na lekcji :( No i teraz to się odbija. Muszę spróbować. Trudno, najwyżej się pokompromituję nie raz :-O ale takie życie.

Gość Zestresowanaaa
ewiki 33 - aha, rozumiem, po prostu jak wymagają, to już powinnam umieć, no to muszę się spiąć i sama szybko coś się pouczyć, dzięki za porady.

Gość ewiki 33
zapewne szef przyjdzie i powie "proszę mi napisać czy zredagować takie i takie pismo" i nikt nie będzie Ci tłumaczył jak to zrobić więc popatrz sobie jak się pisze pisma bo tego też niektórzy nie wiedzą. Jak adresować , jakie akapity, jaka czcionka itp.

Gość Zestresowanaaa
ewiki 33 - hihi, trochę mnie stresujesz, ale przynajmniej wiem że nikt mi tam nie będzie słodził, tylko da robotę do wykonania i wyjdzie. Dobra, poczytam co jak redagować.

Gość ewiki 33
pewnie, że próbuj, dasz radę. Ja jak przyszłam do pracy to musiałam robić wielkie tabele przeliczeniowe, a prawie wcale nie znałam excela i generalnie office'a ale sama się stopniowo nauczyłam. Jak mus to mus:) Jak czegoś nie będziesz wiedzieć to wpisuj w googlach, jak nie google to pomoc pakietu office. Da radę tak robić bo sama to ćwiczyłam :)

Gość Zestresowanaaa
ewiki jak masz jeszcze jakieś porady na co mam zwrócić uwagę to napisz proszę.

Gość ewiki 33
Powodzenia Ci życzę. I nie stresuj się , bo masz mega atut - języki. Więc jesteś gość :) Kurcze to tak duży plus że możesz chodzić z głową podniesioną do góry :) Zmykam i pozdrawiam.

Gość Zestresowanaaa
Dzięki, eh języki, wiem że to ważne, ale bez komputera w tych czasach się też nie da - niestety. Dobra, dzięki za wszystkie rady! :*