Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masufasa

Seks i zabezpieczenia

Polecane posty

Gość Masufasa

Bez owijania w bawelne. mam 17 (prawie 18) lat. czasami wspolzyje z chlopakiem (wtedy kiedy jest najmniejsze prawdopodobienstwo ze mam dni plodne no i oczywiscie z prezerwatywa). nie mam dobrego kontaktu z mama. nigdy mi nie mowila jak mam sie zabezpieczac i ja tez nie powiem jej ze chce isc do ginekologa, a dziewczyny dobrze wiecie jak jest stres zwiazany z pierwsza wizyta. powiedzcie jak sie zabezpieczacie? jakie rozwiazanie jest dla mnie najlepsze. miesiaczkuje regularnie (co 30 dni) i mam plany na przyszlosci zwiazane z nauka wiec o wpadce nie ma mowy. nie chce zebyscie mnie krytykowali ze gowniara. tylko poradzili

Gość to dobrze, że rozsądnie
podchodzisz do tego tematu, ale najlepiej będzie jeśli pójdziesz do lekarza ( nie musisz o tym mówic mamie ) i razem wybierzecie najlepszą dla Ciebie formę antykoncepcji

"ale najlepiej będzie jeśli pójdziesz do lekarza ( nie musisz o tym mówic mamie )" W większości gabinetów musi przyjść na wizytę w towarzystwie opiekuna prawnego. 🖐️ Najlepszym rozwiązaniem będą tabletki lub inne metody hormonalne (plastry, krążek). Skoro masz prawie 18 lat to do tego czasu spokojnie możecie pozostać przy obecnej metodzie, a potem lekarz i jedna z powyższych opcji.

Gość kurcze chodziłam do
ginekologa jako 17 - latka bez opiekunów prawnych, w dodatku zdarzało się również na nfz i nigdy nie miałam z tym problemow

Gość Perw mobilna
We wszystkich przychodniach Lux medu w całej Polsce i w kilku przychodniach, które przyjmują na NFZ, w których pytałam, trzeba być z opiekunem prawnym. Inaczej nie przyjmą. Nie wiem kiedy byłaś, ale wiele rzeczy się zmieniło.

idź do ginekologa prywatnie - na pewno będziesz lepiej potraktowana niż na nfz i obędzie się bez mamy :) koszt wizyty pewnie ok 100 zł, ale będziesz spokojna i rzeczowo poinformowana o antykoncepcji.

Gość czarnowlosa
Wydaje mi się że prezerwatywa wystarczy. Możesz jeszcze okreslać sobie dni płodne ale nie na podstawie kalendarzyka a np przy pomocy mikroskopu owulacyjnego. Ja używam afrodyty więc moge ci polecić.