Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oddała...a co z nami :(

Teściowa oddała swoje mieszkanie do jakiegoś banku...po jej śmierci nic nie

Polecane posty

Gość iuoiuoirewr
allium- mi się zdaje ze to w realu będzie miało małe znaczenie czy się ktoś opiekował czy nie, ludzie będa to robic bo ich skusza łatwe pieniądze, a w zasadzie- nawet zmuszą, emeryturą sa tak małe że nie pozwalaja na przezycie, i moze byc cała lawina tego

Gość bebe bebe bebe
iuoiuoirewr rzadko kiedy dom z działką jest wart milion lub dwa poza tym znaleźć kupca na niego wcale nie tak łatwo więc nie pisz bzdur

Gość ixyyyyyyyyyyy
ciekawe, ze masz pretensje do tesciowej a co TOBIE dadza rodzice?

Gość Widać była bez wyjścia!
Skoro nie mogła liczyć na swoje dzieci to dobrze zrobiła.Pewnie miała problemy z płatnościami i wsparciem swoich najbliższych? Ja swoje mieszkanie przepisałam Notarialnie w testamencie najstarszej wnuczce w porozumieniu z moimi dziećmi.Wszyscy odpisali się od nabycia spadku po mnie i moim zmarłym mężu.Załatwilam wszystko sądownie! Nie rozumiem dlaczego rościsz pretensje?! Gdyby moje dzieci mnie olały postąpiłabym podobnie! Nie chodzi o to żeby mi pomagali finansowo,ale żeby interesowali się że ktoś taki jak matka,babcia potrzebują wsparcia gdy będą chorzy! Nie odwiedzacie babci a potem głupie uwagi!!!

Gość iuoiuoirewr
ja mieszkam w Pozaniu i tu przeciętna cena to 1,5 mln za sredni dom na działce 500 m, w większych miastach jest jeszcze drozej. zreszta mneijsza z tym, ale ta hipoteka sę kompletnie nie opłaca

Gość a co tu tlumaczyc.
chyba jeszcze tej umowy/hipoteki w zyciu w rekach nie mieliscie, a sie wymadrzacie. tam jest kilka klauzul, miedzy innymi o dlugosci trwania takiej hipoteki i co w razie przedwczesnego zgonu. to nie jest tak, ze banki za friko dostaja nieruchomosci.

zwłaszcza ,że polskie prawo spadkowe szczuje spadkobierców na isbie ,bo nawet testament czy zapis darowizny niczego nie gwarantuje . A pieniadze dostarczane do ręk własnych poprawiaja jakość życia . Osobiście uwązam ,ze ot jest inna forma złodziejstwa wobec osób starszych - bo pieniadze , k tóre dostaja to nęzne grosze w porównaniu z wartościa nieruchomości , ale zawsze jest to jakaś alternatywa . a i może kochane dizeci trochę przjerzą na oczy .

jeśli nawet tkaak starsza osoba pozyłaby i ze 20 lat nie wyczerpie wiecej niz polowę wartości rynkowej nieruchomości . A kto na emeryturze pożyje 20 lat ?

Gość jakiemu bankowi
Głupi jesteście, możecie zapomnieć o mieszkaniu. Żaden bank w Polsce nie ma w swojej ofercie czegoś takiego jak odwrócona hipoteka!!!!!!!!!!!!! Pewnie dała mieszkanie jakiejśc firmie, umowy nie czytała i za parę lat się okaże, że to było do czasu.

Gość a co tu tlumaczyc.
taaa a ty jestes ekspertem?

Gość iuoiuoirewr
nie oglądasz tv? W kółko ostatnio dają reklamę tych funduszy i przekonuja, zeby oddac mieszkania i że się dostanie kasę za to... :( Roch Siemianowski poleca

Gość bebe bebe bebe
iuoiuoirewr a ja we wrocławiu i co ;) to że przejrzysz kilka str z ogłoszeniami o niczym nie świadczy, rynek się zmienił i ludzie nie kupują dziś takich nieruchomości jak już to wolą się sami wybudować bo taniej allium co miałaś/łeś na myśli pisząc " spadkowe szczuje spadkobierców na isbie ,bo nawet testament czy zapis darowizny niczego nie gwarantuje" ???

nie jestem ekspertem , ale czytałam kilka takich umów . w wiekszosci podobnych do siebie ale rózniaćych sie np. s[oosbem wtpłacania pieniędzy . Najważniejsze jest ,zeby pójść z taka umową do radcy , notariusza , kogoś kiegłego w tych sprawach i spokojnie o wszytkim porozmawiać . W indywidualnych przypadkach możan negocjować z bankami wysokość wartości nieruchomości , ob przecież to ,ze bank coś p roponuje to n ie znaczy ,ze trzeba sie koniecznie z tym zgadzać .

Gość miałam podobnie
mój tesciu 2 lata temu zapisał nieczkanie na męża.Teraz naoglądał sie jakiejś reklamy w tv i chce żeby maź zwrócił nieszkanie bo chce oddać je do banku za dodatkowe pieniądze do emerytury.

Gość jakiemu bankowi
Fundusz Hipoteczny nie jest bankiem!!! Te umowy nie sa w żaden sposób chronieone przez państwo. Może jak zaczną się problemy jak z Amber Gold to do was dotrze, że nie macie żadnej gwarancji.

to ,ze cokolwiek zapisze ci np . matka - w testamencie to n ie nzaczy , że ot wszystko będize po jej sierci twoje . No , chyba , ze jestęś jedynaczką i jedyną żyjacą krewną . Bo w i nnych przypadkach do zachowku - czyli połowy z teog co normalnie - czyli ustawoow dziedziczyliby uprawnieni są wszyscy spadkobiercy w ustawowi czyli np. twoje rodzeństwo . I tak - ty myślisz , że odziedizczyłaś dom - a tu sie okazuje ,ze musisz go spłacić rodzeństwu , bo inaczej nigdy n ie bedizesz j ego właścicielką . \Nawet darowanie komuś domu za życia nie jest soposobem bo prawo do zachowku obowiązuje przynajmniej przez 5 lat od śmierci darczyńcy . tak , że dooopa zawsze na wierzchu .

Gość bebe bebe bebe
akurat z instytucją zachowku można sobie łatwo poradzić ;))

Gość bebe bebe bebe
niekoniecznie ;)

Gość wheidfhw
nie czytałam, ale mam nadzieję, że Twoja teściowa miała łagodną śmierć. kondolencje dla Ciebie i dla męża. trzymaj się 🌼

Gość janek znad wisły
hahahahah przecież jej teśiowa żyje

Gość iuoiuoirewr
buachachachacah... fajne te wpisy od rzeczy....:)

Gość wheidfhw
ojej. bo przeczytałam tylko tytuł. to fajnie :) a pieniędzmi się nie przejmuj to tylko mamona.

Gość iuoiuoirewr
no fakt, na co się przejmowac pieniędzmi? mi np. po zapłaceniu rachunku w tym miesiącu zostanie jakies 50 zł do 15 wrzesnia- kolejnej wypłaty. A jedzenie dostanę przeciez gratis- w kazdym sklepie rozdają

Gość wheidfhw
ojej ale ona przecież jeszcze żyje. żyj chwilą:)

Gość disssapir
Moze sprobuj ubezwlasnowolnic tesciowa i jakos wycofac to oddanie mieszkania...disssssapir

wydaje mi sie ze ubezwlasnowolnienie tu nie pomoze. Prawo nie dziala wstecz... musieli by udowodnic ze w momencie podpisywania umowy o odwrocona hipoteke tesciowa byla przymuszana do tego i nie zrobila tego z wlasnej woli. Lub tez ze byla niepoczetalna...

Gość soeeeeee3
pazerne hieny!!!!!!!!! :O

Gość tesciowa poległą
za życia. Trzeba być wyjątkowym desperatem żeby umoczyć nieruchomość w banku, sprzedać dom zwyczajnie za grosiwa

Gość starsi ludzie często robią
takie głupoty ,że głowa mała!widać to choćby po klientach amber gold........tylko mądrzy ludzie potrafią rozsądnie postępować,a głupi w młodości są często jeszcze głupsi na starość-do tego trudno się z nimi rozmawia,żyją w realiach komunizmu i dają sobie wciskać cwaniakom każdą teorię,ilu jest naciągniętych emerytów w sprzedażach bezpośrednich np pościeli ,garnków? biorą kredyty co kawałek bez rozumu i przemyśleń ,nie dziwię się irytacji młodych ,tym bardziej ,że starzy nawet nie rozmawiają o swoich pomysłach........