Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misska@@

wyprawka dla noworodka październik

Polecane posty

Gość misska@@

Witam jestem w 30 tc i zaczynam zastanawiać się nad wyprawką może doradzicie mi coś z doświadczenia? jest dużo list w internecie i niektóre bardzo długie i nie wiem nie umiem sama ocenić co tak naprawdę jest potrzebne a co zbędne jakie ilości ubranek w jakich rozmiarach czy wszystko tylko na długi rękaw z racji pory roku? będę bardzo wdzięczna za sugestie, pozdrawiam :)

Ja też rodzę na początku października :) Mam już sporą część wyprawki, trochę się sugerowałam opiniami koleżanek, trochę tym co usłyszałam w szkole rodzenia, trochę tym co wyczytałam w necie ;). No ale wiesz to i tak tak wszystko na oko, jak to się mówi :)

Gość wrześniowa mama 2raz
ja jestem w 35tyg ciąży i teraz dopiero zaczynam kompletować wyprawkę. to moja 2 ciąża więc może pójdzie sprawniej:) nastawiam się na karmienie piersią 1szą córkę dłuuuugo karmiłam więc nie kupuję zapasu butelek, podgrzewaczy itd. jak będzie potrzeba dokupi się już po porodzie

Gość misska@@
ja nie będę karmić wogóle piersią z racji leków jakie biorę więc wiem że muszę mieć i butelki i smoczki i sterylizator i podgrzewacz:) a jakie ubranka kupujecie? po ile sztuk i jakie rozmiary?

Gość misska@@
mogotka81 na kiedy masz termin? jak się czujesz? chłopiec czy dziewczynka?:)

Gość d.z.iunia
Ja rodzę we wrześniu. Wszystko mam już kupione. W wyprawce mam też rzeczy z krótkim rękawkiem (body), bo to bielizna, na którą przecież coś się ubiera. Rozmiar newborn. Ilość sztuk raczej tak na oko, jeśli trzeba będzie to zawsze można dokupić coś.

dziewczynki nie kupujcie dużo ubranek bo maluchy bardzo szybko rosną i niektórych nawet nie zdąży się ubrać

misaka, będzie chłopiec :). mam termin na 5 października, czuję się dobrze, małe dolegliwości są, ale spokojnie da się żyć :). a jak u ciebie? wiesz z tymi podgrzewaczami, sterylizatorami, to też ostrożnie bardzo dużo osób mówi, że to mocno zbędne, nawet przy karmieniu tylko butelką. ale wiadomo kwestia indywidualnego podejścia :) d, zgadzam się ubranka też mam różne, body z krótkim rękawem są dobre pod pajacyk.

ja ubranek mam dużo bo po 1szym dziecku i też dokupiłam nowe. Moja pierwsza córka strasznie ulewała i nieraz musiałam ją 5razy dziennie przebierać. Osobiście lubię body plus pajac.

No właśnie, ja też chce np. kupienia laktatora zostawić dopiero po porodzie (tylko sobie wcześniej jakiś upatrzę), tak samo z porządnymi stanikami laktacyjnymi, na razie kupię tylko jakieś w miarę tanie typu canpol, bo wymagają staniki laktacyjne w szpitalu. Nastawiam się na karmienie piersią, ale nigdy nie wiadomo, jak będzie z pokarmem. Z tego co wiem, to majtki poporodowe canpola są niedobre, bo z fizeliny, jaki kupiałam takie zwykłe polskie siatkowe, polecane przez położne.

wrześniowa, a jakie masz rozmiary ubranek tak na początek? wiem że to zależy jak dziecko duże...no ale chyba na początek w 62 cm, to każde wejdzie? ;). a teraz synek, czy córeczka? :)

moje córeczki urodziły się pod koniec października. były dość małe 2600g i 2800g więc przez pierwszy miesiąc najlepiej im pasował rozmiar 56. jeśli dziecko jest większe - ponad 3kg to radzę kupować przede wszystkim 62 - nam służyły gdzieś do 4 miesiąca. ubierałam je zazwyczaj w body z krótkim rękawkiem + pajac albo body z długim rękawkiem + śpiochy. przydadzą się ubranka (body, kaftaniki) których nie trzeba przekładać przez główkę (np. body zapinane z boku) - radzę wziąć takie zwłaszcza do szpitala, bo na początku jak się nie ma jeszcze wprawy to trochę ciężko jest przekładać główkę. kup jeszcze jakiś kombinezon - np. polarowy, może być już chłodno w październiku. i kilka bawełnianych czapeczek na główkę, najlepiej bez troczków, są bezpieczne i wygodne - tkz. smerfetki.

Gość misska@@
u mnie też chłopiec:) a samopoczucie bez szału ale ja ogólnie miałam różne problemy byłam 3 razy w szpitalu więc myślałam że im dalej będzie coraz gorzej ale daję jakoś radę:) termin mam na 27 ale będę mieć planowane cc koło 10-15 co do sterylizatora podgrzewacza myślałam że to przesada ale wszytskie koleżanki mówią że jak butelką muszą być więc sama nie wiem łożeczko wózek mam wybrane ale kupimy po urodzeniu w sumie narazie mam tylko same ubranka i to takie które dostałam od kogoś:)

teraz spodziewam się 2giej córeczki. Mam ubranka na 56 i 62. Pierwsza córka miała 51cm i ubranka na 56 na niej wisiały więc co dopiero te na 62. Do szpitala biorę większe i mniejsze

Gość misska@@
też obstawiam rozmiar 56 i więcej szt 62 bo on chyba nie będzie jakiś duży bardzo tak do 3 kg myślę

laida, fajnie bliźniaczki :), pewnie ciężko było na początku co? :) no właśnie różnie mówią z tymi ubrankami, z jednej strony dziecko szybko rośnie, z drugiej bywa że często ulewa i 3 śpiochy na początek, to za mało, tak samo z rozmiarem...niektóre matki razi za duże ubranko np. 62 cm, inne nie...ja mam na razie rozmiar 56 cm i 62 cm i myślę, że na początek ok :) misska, ja też miałam trochę przejść, głównie dziwne wyniki wielu mi wychodziły, ale bez szpitala się obyło. a mogę się dowiedzieć dlaczego masz planowaną cc?

No właśnie są nawet ubranka na 50 cm i mniej, nawet wcześniej myślałam, że kupić kilka takich, ale też się nie zapowiada, że będzie aż taki malutki, choć mojej znajomej synek ważył 3700 g, więc w sam raz, a miał tylko 50 cm...

Gość misska@@
mam nadciśnienie tętnicze- to sprzed ciąży i tachykardię ciążową ten komplet to ponoć bezwzględne wskazania do cc

Gość misska@@
migotka z jakiego rejonu kraju jestes? ja z dolnego śląska okolice wrocławia jaki wózek kupujesz?

Jeszcze, co do podgrzewacza, to nie wiem, czy dobrze myślę. Ale przecież do mm dolewa się gorącą wodę, a nawet jak zostanie, dziecko wszystkiego nie zje, to już tego podgrzać na następny raz nie można, bo się nie nadaje. Oświećcie mnie, po co obecnie służy podgrzewacz? ;)

Gość misska@@
tez w sumie nie znam odpowiedzi na to podchwytliwe pytanie:) osobno podgrzewacza na pewno bym nie kupiła ale są takie 2w1 razem ze sterylizatorem nie wiem może wodę podgrzać ale w sumie po co jak mam czajnik elektryczny

Aha, no tak nadciśnienie, to ewidentnie cc. ja też miałam podejrzenia nadciśnienia, tzn. raz mi wyszło na wizycie podwyższone, ale wiadomo to może być po prostu chwilowy stres, lekarz mi kazał mierzyć w domu i już było ok, wręcz idealne, wypisał mi receptę na lek obniżający ciśnienie, ale na szczęście się nie przydała. Ja jestem z okolic Warszawy. Wózek mamy upatrzony Jane Fyn (chyba;) i X lander, dokładnie nie wiem, jak z tymi modelami, bo akurat tym bardziej mój mąż się zajął i popieramy polskie firmy ;)

ja kupowałam łóżeczko i materac w ikei. byłam zadowolona.

Ja to z chęcią bym przygarnęła jakiś używany podgrzewacz/sterylizator, ale jakoś nikt z rodziny, znajomych, się nie kwapi nam oddać ;)...w sumie chyba mało, kto to ma.

Gość misska@@
myślałam o x landerze ale za ciężki jak dla mnie mieszkam na 2 piętrze, ja chyba też polski baby active model el nino- wersja głęboka tylko 9,5 kg u lekarza ja też mam zawsze wyższe ciśnienie niż w domu i dużo babek tak ma to jest stres a nie żadne nadciśnienie najczęściej:)

Gość też październikowa mama
też mam termin na koniec października i chętnie poczytam rady doświadczonych mamuś :)

Gość też październikowa mama
a jeśli chodzi o wózek to my już mamy kupiony jedo fyn :) Może nie jest najlżejszy, ale świetnie się prowadzi , jest dobrze amortyzowany i ma pompowane koła- no i najważniejsze- dużą gondolę- a to ważne przy jesiennych dzieciaczkach, które mają jeździć w gondoli do wiosny - czyli w kombinezonach, śpiworkach pod kocykami itp.