Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qegeqg

ile mam dni urlopu?

Polecane posty

Gość qegeqg

Mam 2 dni ulopu na miesiąc wynikające z umowy o prace. Pracuje 10 miesięcy. Lat pracy mam 1,5 5 lat studiów (lic i mgr) Ile mam dni urlopu? ile mi przysługuje na 1 rok przy takiej umowie i skonczonych studiach

Gość jobek9
i to jest przykład na to że studia produkują tępych nieudaczników naprawdę jak nie wiesz to google cię nie ugryzie

za studia liczy się 8 lat+ 1,5 roku zatrudnienia to razem 9,5 roku. Za poł roku przysługuje ci wyższy wymiar tj 26 dni na rok.Obecnie masz 20 dni na rok więc na 10 miesięcy to 20* 10/12=16,66- zaokrąglamy zawsze w górę do pełnych dni więc 17 dni urlopu. tj tak: przy wymiarze 26- 2,16 dnia za miesiąc pracy przy wymiarze 20 dni- 1,66 za miesiąc

Gość wyrazy współczucia?
nie tak to się liczy ile na miesiac zasada jest taka: po 10latach pracy na rok masz 26 dni, przed 10 letnim stażem masz 20 dni na rok. Ty masz studia więc z ustawy od razu dostajesz 8 lat stazu pracy pracujesz dopiero 1,5 roku, więc jesteś jeszcze w grupie poniżej 10 lat więc masz 20 dni rocznie urlopu. zasady nabywania urlopu: jeśli u danego pracodawcy w danym roku kalendarzowym rozpoczęłas pracę po 1 stycznia to urlop nabywasz proporcjonalnie do okresu przepracowanego w danym miesiącu w wymiarze na miesiąc 20/12miesięcy czyli 20:12=1,66dni. tak jak pisałas na korzyśc pracownika zaokrągla się do pełnych wartości czyli na miesiąc średni wyjdzie ci ze nabyłas dwa dni. natomiast oczywiście nie możesz rocznie przekroczyć 20 dni, więc jeśli w każdym miesiącu będziesz brała dwa dni, to juz po 10 miesiącach wykorzystałabys cały urlop. ale ty piszesz ze pracujesz u tego jednego pracodawcy 10 miesięcy, więc zakładam ze rozpoczęłas pracę jeszcze pod koniec 2011 r. tak? jeśli zatem rozpoczęłas pracę u tego pacodawcy pod koniec 2011 , czyli przed 1 stycznia 2012r. to z dniem 1 stycznia 2012 r. nabywasz z góry cały urlop wypoczyknowy w wymiarze 20 dni. oznacza to, że teoretycznie możesz sobie np. 15 dni albo 10 wziąć juz w styczniu. jak coś nie rozumiesz napisz