Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsdfsd

Sytuacja w tym kraju

Polecane posty

Gość dfsdfsd

Piszę tu, bo chciałam się podzielić swoimi przemyśleniami i apelować do ludzi. Nie studiujcie!!!! Po szkole średniej wyjedzcie jeśli możecie, albo załapcie się tu do jakiejś pracy, odłóżcie coś i wyjedźcie! W czerwcu uzyskałam tytuł licencjata, złożyłam papiery na II stopień niestacjonarnie i wyjechałam 2 miesiące za granicę trochę zarobić. Po powrocie do naszego cudownego kraju postanowiłam złożyć wniosek o staż. Chcę od razu zaznaczyć, że nie studiowałam kierunku humanistycznego, których jak wiadomo ukończenie dzisiaj nic nie daje (tak mówią). Studiowałam kierunek medyczny - przyszłościowy (tak mówili). Poszłam do up, zarejestrowałam się i zaczęłam chodzić po przychodniach w celu znalezienia miejsca na staż. Dziś jest któryś z kolei dzień, a ja obeszłam wiekszość miejsc w moim mieście. Staż płatny z up, bodajże 700 zł - pracownik taki nic nie kosztuje pracodawcy. Myślałam, że nie będzie problemu z dostaniem się na taki staż, zwłaszcza, że pracodawca nie ma obowiązku zatrudnić mnie potem. I z czym się spotkałam. Nigdzie nie zadeklarowali się mnie przyjąć, w większości miejsc usłyszałam że nie mam doświadczenia i zrobionych kursów. Zaraz, wróćmy... Czy staż nie jest organizowany dla ludzi po szkołach, aby zdobyli oni doświadczenie zawodowe? Kursy? Kosztują kilka tys. Jestem załamana. Pieniądze, które zarobiłam poza krajem chciałam przeznaczyć na czesne. Ale w tym wypadku chyba zrezygnuje ze studiów, wyjadę stąd na zawsze. Jeśli nie mogę pracować w kraju w zawodzie który sobie wymarzyłam bo nie mam doświadczenia, a doświadczenia nie mogę zdobyć, bo nikt nie chce przyjąć, nawet za darmo to jak tu żyć?

Gość wqrf
jak życ? krótko :)

Tu gdzie mieszkam - jeśli zacząłbym studia to państwo będzie mi płaciło równowartość 4000zł na rękę - tylko za to, że będę sobie studiował :D Minimalna pensja to ok. 7000zł na rękę, life is amazing! = emigruj.

Gość masochejkka
w PL zostaja albo Ci którym sie udało i mają dobrą prace albonieudacznicy, tępaki, idioci, albo ludzi ok 50 którym juz nic nie pozostało

jaki kierunek? pewnie fizjoterapia? moim zdaniem ten kierunek tez jest przeładowany bo jest i na uczlniach medycznych jak i na awf co do stażów tez tak myślałam, ale jak koleżanka chodziła po biurach rachunkowych pytaniem o staż a nie o samą pracę to też zadne biuro w mieście się nie zgodziło, w jednym nawet ją ochrzanili czego ona tu chce. Polska właśnie.