Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszłamama1234

CO ZABRAC ZE SOBA DO SZPITALA DLA DZIECKA

Polecane posty

Gość przyszłamama1234

hej dziewczyny zbliża sie nasz termin . mam problem bo nie wiem jakie rzeczy mam dokładnie wziasc czy body i spiochy musza byc rozm. 56 czy 62 czy wziasc wszystkiego po rozmiarze.. nie mam pojecia to moja pierwsza ciaza bede miala chlopczyka . ehh napiszcie co bralyscie ze soba do szpitala i po ile wszystkiego i co tak na prawde sie przydalo z gory dzieki za pomoc :)

Gość trudna sprawa hm
telefon do szpitala i będzie jasne. Są szpitale w których nie trzeba na pobyt mieć ubrań dla dziecka bo dają swoje. Tak więc bierzesz tylko chusteczki i pampersy plus ciuszki na wyjście.

Gość przyszłamama1234
nie chce dzownic do szpitala dlatego zadalam to pytanko tutaj

Z reguły są to: ubranka, 3, 4 komplety (np. pajacyk, body, skarpetki, czapeczka, niedrapki), kocyk/rożek, no i wiadomo na wyjście kombinezon, cieplejsza czapka paczka pieluch jednorazowych, chusteczki nawilżane, kosmetyki (różnie), czasem wszystko, preparaty do pielęgnacji pępka, patyczki kosmetyczne Z grubsza chyba tyle...

Gość hghhh
Wiesz każdy szpital jest inny, u mnie w miescie nie trzeba ciuszków. pampersy, pieluszki tetrowe (zawsze sie przydadza) chusteczki, krem do pupy, oliwka. A sobie szlafrok, koszula (najlepeij kilka bo po porodzie bardzo sie pocisz) papcie, skarpetki, kosmetyki, podpaski bella mama, podkłady poporodowe, reczniki

Gość ale to juz było ale prosze
Wyprawka Dla Przyszłej Mamy.DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Gość przyszłamama1234
dziekuje wam bardzo ale czy bralyscie wszystko glownie w rozm. 56 czy 62?

Gość trudna sprawa hm
no ja nie musiałam mieć nic poza chusteczkami nawilżanymi i ciuszkami na wyjście. Całą resztę dawał szpital więc nic nie trzeba było. Ubranka miałam jedną czy dwie szt 56 a reszta 62.

Gość przyszłamama1234
dzięki :) wezmę takie i takie

napiszę Ci co ja spakowałam ( przed chwila) bo jestem w trakcie przygotowań do porodu ;) DLA SIEBIE: -dokumenty ( dowód osobisty, nip pracodawcy, aktualne ubezpieczenie, wynik ostatniego badania USG, WR, HIV i grupa krwi) -podkłady poporodowe bella 2 op ( 20 sztuk) -2x stanik do karmienia -koszula nocna do karmienia -zwykła koszula nocna -szlafrok -wkładki laktacyjne -bephanten maść na brodawki -majtki jednorazowe 7 szt -kapcie i klapki -chusteczki higieniczne 2 op. -butelka wody niegazowanej 1,5 l -pomadka do ust -gumka do włosów -telefon i ładowarka -żel pod prysznic -2 ręczniki ( duży i mały) -herbatka na laktację -laktator ręczny -papier toaletowy -szczotka do włosów -szczoteczka do zębów -pasta do zębów -krem do twarzy DLA DZIDZIUSIA: -pampersy 30 szt. -chusteczki nawilżające 1 op. -mydełko dla dzieci -oliwka -krem do pupy -kocyk -pieluchy tetrowe 3 szt -pieluchy flanelowe 2 szt -ręcznik -krem na każdą pogodę -smoczek -ciuszki ( 3x pajacyki, 3x body, 2x czapeczki, 2 pary łapek nie drapek, skarpetki, 3x śpioszki) To wszystko co spakowałam, to mój pierwszy poród mam nadzieję, że wszystko mam ;)

Gość trudna sprawa hm
Zapakuj sztućce bo przeważnie trzeba mieć swoje. A ta herbata na laktację to po co? Na początku jest przeważnie nawał a nie niedobór. :)

korzystałam z rad dziewczyn na różńych forach i pisały, że potrzebna więc tak na wszelki wypadek spakowałam... dzięki za radę, dorzucę jeszcze sztućce ;)

Gość przyszłamama1234
ja teraz pakuje rzeczy dla siebie dzieki za rade:) musze jeszcze ten bephanten kupic kurcze i druga koszulke nocna

Gość NiuniMama
Rety, czytam te wywody co brać do szpitala i oczom nie wierzę... Nie wiem jak w Twoim szpitalu, Autorko, ale faktycznie dokumenty wszystkie, wyniki badań, takie rzeczy musisz mieć i już. Natomiast ja ubranek mieć nie musiałam, szpital dawał dziecku codziennie jakiś kaftanik. Dziecko jest owinięte rożkiem, więc nic więcej nie trzeba. Paczkę pieluch wzięłam do szpitala, ale pieluchy też położne dawały przy każdej wizycie. Miałam też ze sobą sudocrem, jakieś oliwki i kremy NiveaBaby, nic się nie przydało. Dla siebie wzięłam podkłady poporodowe i jednorazowe majtki poporodowe, to było potrzebne. No i oczywiście jakiś żel pod prysznic i szampon, który kupiłam w rossmanie w małych buteleczkach. Poza tym z niczego nie skorzystałam! Nakupiłam piżam na zmianę, szpital mi dał swoje. No potrzebowałam też własnego kubka, talerzyka i sztućców do jedzenia. Ogólnie dużo rzeczy wzięłam niepotrzebnie... Do szpitala trafiłam we wtorek, wyszłam w piątek, całym zabiegiem (cc) byłam zmęczona i w ogóle nie myślałam o makijażach czy balsamowaniu ciała pachnącymi olejkami. A nawet jeśli czegoś zapomnisz to partner lub ktoś z rodziny może Ci dostarczyć :)

Gość NiuniMama
Ogólnie nabrałam mnóstwo rzeczy w ogromnej torbie, a na miejscu nawet 2/3 z nich nie wyjęłam :)