Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam male pytanie....

studiowal lub studiuje ktos online(przez internet)?

Polecane posty

jak to wyglada w teorii?oplaca sie?

też jestem bardzo ciekawa. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, proszę o możliwie najkonkretniejsze informacje

Gość print1234
Witam, ja studiowałem :) pytajcie o co chcecie :)

Gość print1234
Są to studia niestacjonarne wspomagane kształceniem na odległość (do 60 % zajęć zazwyczaj teoretycznych przez internet - różne formy aktywności: wykłady, prezentacje, Quizy, ćwiczenia, zadania, a około 40 % - zajęcia na uczelni: ćwiczenia, wykłady).Zaliczenia i egzaminy również w uczelni (niektóre mogą być zaliczane przez platformę m.in na podstawie pracy zaliczeniowej - to zależy od wykładowcy i specyfiki przedmiotu). Zjazdów jest mniej - bo przeważnie 2-3 w semestrze, ale to zależy od Uczelni i kierunku. Rocznie jest gdzieś z 5-6 zjazdów. Najważniejsze są sesje egzaminacyjne i rozliczenie z przedmiotów. We wcześniejszej uczelni miałem rozliczenie semestralne, a teraz mam roczne - co ma swoje plusy i minusy. Uczyć się trzeba sporo - w sumie codziennie, trzeba coś napisać, przeczytać, zrobić - to uczy samodyscypliny, dobrej organizacji pracy, motywacji. Teraz bardziej uczę się przed sesją niż ciągła praca - to trochę niestety rozleniwia.

Gość print1234
Nimmeril z takich najkonkretniejszych info to: 1. 60 % zajęć na platformnie, 40 % zjazdy - średnio 2-3 zjazdy w semestrze. 2. Czesne: w zależności od uczelni (są różne kierunki oferowane), ale średnio 300-400zł 3. Studia są to studia niestacjonarne z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość - te same prawa jak na studiach niestacjonarnych z większą ilością zjazdów - czyt. zaoczne 4. Program studiów ten sam jak na studiach zaocznych - ta sama ilość godzin, punktów ETCS, te same przedmioty. Wszystko to samo co na zaocznych - zatem otrzymujesz takie samo wykształcenie. 5. Indeks, legitymacja - tradycyjna, bez żadnych dopisków, że studia wspomagane kształceniem na odległość. To nie jest odrębna forma kształcenia - a wspomagana przy studiach niestacjonarnych. Wyróżnia się studia: stacjonarne - tzw. dzienne i niestacjonarne (w skład wchodzi: zaoczne, eksternistyczne, wspomagane kształceniem na odległość) - i nie robi się już podziału. Co za tym idzie: ten sam dyplom i te same prawa ale i obowiązki studenta. 6. Potrzeba sporo: motywacji, samodyscypliny, dobrej organizacji czasu - nie wszyscy mogą studiować w tej formie, gdyż to student w większej części określa swój proces studiowania - jest to dobre dla osób, które są indywidualistami. 7. Zaliczenia i egzaminy - w siedzibie uczelni - zależy też od specyfiki przedmiotu i wykładowcy. 8. Studia takie są naprawdę pracochłonne, ale dzięki temu wiesz, że się uczysz. Różne kierunki studiowania: najbardziej popularny teraz kierunek to Zarządzanie - ale to zależy Waszych zainteresowań (można studiować różne kierunki: socjologia, zarządzanie, filologie, politologie, administracje- naprawdę jest szeroki wybór - zależy też od Uczelni) 9. Można składać o różne stypendia wszelkiego typu, jakie są na Uczelni. Uwaga! Osoba, która skończyła już jeden kierunek nie może pobierać stypendium, chyba, że jest to kontynuacja studiów w celu uzyskania mgr (ale też nie dłużej niż przez 3 lata!) 10. To jest bardzo dobra forma studiowania: dzięki temu podniesie się umiejętności z informatyki (głównie Microsoft Office), do tego będzie potrafiło się dobrze organizować czas, dużo samodyscypliny, motywacji - a to dobre cechy każdego potencjalnego pracownika. Poza tym uprawnienia - te same, a do tego oszczędność czasu na dojazdu, a także kosztów.

60 % zajęć na platformnie, 40 % zjazdy a jesli ktos np. jest za granica i nie da rady na te 40% przyjechac? jest np taka opcja,ze przyjezdza sie jedynie na sesje?

print1234, znasz może dobre uczelnie które uczciwie prowadzą nauczanie online i nie jest to oszustwo ?

Gość print1234
Najważniejsza jest sesja, rozliczenie się z egzaminów. Jeżeli nie będzie Cię na zjezdzie to w sumie nic się nie stanie (to też zależy od Uczelni - o dwóch gdzie studiowałem i nadal studiuje mogę Ci powiedzieć). W jednej ciągła praca, bardzo pracochłonna i do tego egzaminy (czasem jak ktoś pracował dobrze przez cały semestr - mógł być zwolniony z egzaminu) i rozliczenie semestrami, a teraz rozliczenie roczne - czasem można zdać wszystkie zaliczenia i egzaminy w czerwcu, ważne, aby wyrobić się przez wrześniem. To zależy jakie interesują Cię kierunki. Owszem można przyjezdzac na sesje - wtedy to studia eksternistyczne.

Gość print1234
Nimmerlil - znam, ale co masz na myśli pisząc oszustwo?

powiedzmy,ze interesuje mnie kierunek psychologia sportu,tylko z tego co sie orientuje,raczej ciezko o licencjat z tego kierunku(raczej magisterka)

miałam na myśli sytuacje podobne, która wydarzyła się mojemu kuzynowi kilka lat temu. Nie jestem w stanie podać dokłądnych danych, jaka uczelnia wywinęła taki numer bo nie pamiętam szczegółów, ale podczas semestru ich internetowa baza pomocy naukowych (testów, materiałów) została na dość długo zablokowana, po czym uczelnia nie przyjęłam takiego argumentu przy podejściu do zaliczeń, uczniowie musieli też normalnie płacić. To była dość głośna sprawa, pisali o tym w 'nowościach' -zachodnio-pomorskie

Gość a powiedz print...
jeśli możesz print to powiedz co studiowałeś/ studijesz? i czy sie orientujesz, na której uczelni mozna w tym trybie online studiować filologię i jaką?

Mnie z kolei interesowałoby bibliotekoznawstwo, logopedia. Już dawno zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem jak studia przez internet, ale po sytuacji, którą opisałam, bałam się ryzykować.

Gość print1234
Nimmeril - logopedii raczej nie będzie ze względów praktycznych, ale w połączeniu z kierunkiem - już tak. Sporo jest studiów podyplomowych różnych.

print1234 dzieki wielkie:) czyli jednym słowem raczej polecasz tego typu studiowanie?

Dziękuję za wszystkie informacje jakie tu napisałeś. Doradź mi tylko jeszcze jak znaleźć uczelnie która daje takie możliwości?

Gość print1234
tak, wszystko zależy od tego czego oczekujesz i od Twoich cech charakteru. Wszystko dostajesz to samo. I w sumie takie uczenie nie polega na tym., że musisz ''koniecznie wysiedzieć tyle i tyle godzin'' bo czy to w domu czy w szkole i tak musisz się nauczyć, zdać i zaliczyć. Efekty te same, jeżeli nie wyższe. Studia podyplomowe: ciekawe kierunki: terapia pedagogiczna, socjoterapia na WSNS w Lublinie :) jako studia podyplomowe.

Gość kroszynka
A czy ktoś wie może czy aktualnie trwa rekrutacja na studia online? Jeśli tak to gdzie, będę wdzięczna za odpowiedź.

Gość Mimi5
W Częstochowie na Wyższej Szkole Lingwistycznej można studiować online. Tylko 2 zjazdy w semestrze.

Gość Michalinar
Teraz są takie czasy, że pracodawca patrzy czy masz papier z wyższej uczelni, a nie z jakiej. :) Ja studiuję na Akademii Polonijnej w Częstochowie online i jestem zadowolona.