Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OKULARNICA_______________

SOCZEWKI KONTAKTOWE- PROSZE O PORADE

Polecane posty

w poniedzialek wybieram się do okulisty na wizytę kontrolną. zamierzam zamienić okulary na soczewki i tutaj mam pytanie?? czy na soczewki okulista wypisuje receptę czy bez recepty mogę je wykupić? czy konsultować w ogóle to z okulistą?? i jakie są najlepsze soczewki? jednodniowe tygodniowe czy miesięczne??

Gość jobek9
1. nie 2. musi ci odpowiednie dobrać istnieje możliwość że nie możesz nosić 3. zależy od noszącego najlepiej wypróbuj może lekarz ci doradzi pamiętaj że możesz mieć uczulenie na niektóre jak z kremem do twarzy

Gość tak, powiedz mu
że chcesz soczewki. ja byłam ostatnio na badaniu, zbadał mi krzywizne oka. na soczewki w sumie nie ma recepty. nie wiem jakie są najlepsze, ale miesięczne wychodzą najtaniej.

Gość nie musisz mieć recepty
ale lekarz musi dostosować średnicę i ostrość do twojego oka. Pokaże ci też jak to zakładać. Bo wbrew pozorom na początku to nie jest łatwe. Pierwszą soczewkę samodzielnie w domu zakładałam 40 minut :) Aha, noszę od lat kiedyś miałam roczne, ale od czasu jak wylałm jedną do zlewu z pudełeczka, nie wiedząc, że tam jest, to kupuję miesięczne. Mniejsza strata w przypadku zgubienia :)

AHA. BO BOJĘ SIĘ WKŁADANIA TYCH SOCZEWEK ALE JUŻ SIE ZBIERAM TYLE CZASU I POSTANOWILAM ZE W PONIEDZIALEK IDE. A CZY OKULISTA BEDZIE WKŁADAŁ MI JAKIES SOCZEWKI DO OKA ALBO POKAZYWAL NA MNIE.;/ SWIADOMOSC TEGO ZE BEDE MIALA COS NA OKU PRZERAŻA MNIE;/;/;/ BRRR

Gość tak, powiedz mu
może Cie poinstruować i spróbujesz założyć soczewke przy nim. ja jednak nie skorzystałam z tego, bo mój brat nosi soczewki i on mi pokazał :)

Gość vfbfghg
okulista dobierze ci ostrosc i krzywizne potem mozesz zamawiacsobie soczewki internetowo, ja np krzywizne mam 8.9 lub 8,7- obie idealnie pasuja najlepsze sa soczewki codziennej wymiany, nie uzywasz plynu do soczewek ,o wiele mniejsze ryzyko zainfekowania oka dobre tez sa soczewki dwutygodniowe ,niektore z nich mozesz tez nosic cala dobe-wtedy korzystasz z nich tydzien dobre sa np w podrozy ,na imprezach-nawet jak zapomnisz ich zdjac nic sie oku nie stanie, takie soczewki maja duza przepuszczalnosc tlenu i sa bezpieczne dla oczu, wystarcza tylko kropelki aby nawilyzc od czasu do czasu ja takie soczewki nosze okolo 1,5 tygodnia bo zazwyczaj z 2-3 razy zapomne ich zdjac na noc lub wracam z imprezy o 4 i tez nie zdejmuje

Gość łpidet
zakładanie soczewek to nic trudnego jak dojdzie się do wprawy to zajmuje to 30sekund :) i nie bój si tego bo to nic nie boli, po prostu musisz opanować odruch mrugania i to jest cały "problem" w zakładaniu soczewek bo tak to nic a nic nie boli :)

DZIEKI ZA WASZE RADY... MOJ STRACH ZMALAŁ. ;) MOJA WADA SIE OGŁEBIŁA A W OKULARACH WYGLADAM PASKUDNIE I CHODZE TYLKO W NICH PO DOMU JEDYNYM WYJSCIEM SA SOCZEWKI. MAM NADZIEJE ZE ZAKLADANIE ICH TO TYLKO KWESTIA PRZYZWYCZAJENIA;)

Gość łpidet
tak jak pisałam zakładanie nic nie boli, musisz tylko opanować odruch mrugania :)