Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość srfgdgtrfg

Krew w moczu

Polecane posty

Gość srfgdgtrfg

Nie chce robić dziury w całym, ale dla pewności chce się popytać i dowiedzieć czy ktoś miał podobną sytuacje. Jestem w 32 tc we wtorek miałam robione badania ogólne moczu i była w nim glukoza więc lekarz aby sprawdzić czy to nie cukrzyca kazał mi powtórzyć badania dzisiaj czyli po 3 dniach. Za to patrząc na wyniki już cukier jest niewykrywalny badania glukozy miałam to też jest ok nawet lepiej niż było tylko, że pokazały się płytki krwi, ale lekarz to widział i nic nie powiedział , o niczym nie zawiadomił jakby było wszystko ok. Oczywiście żyjemy w erze komputera i od razu wzięłam się za szukanie wszystkiego w szanownym Wujku Google i co do czego było tam napisane, iż może to być objawem zakażenia bądź chorób dróg moczowych tyle, że mnie nikt o tym nie poinformował, a przecież lekarz widział wyniki. Dodam, że chodzę prytwatnie i mam na prawdę świetną opiekę. Dla jasności dodam wyniki może ktoś się na tym zna bardziej niż ja, bo akurat o tym nie mam zielonego pojęcia. Proszę o pomoc czy mam się czym przejmować? Ogólnie czuję się dobrze no wiadomo ciężko to ciężko bo brzuszek nie mały, ale żadnych bóli pęcherza czy nerek nie mam jedynie co to jak coś robie cały dzień to boli mnie podbrzusze, ale po przespaniu nocy wszystko przechodzi. Wtorkowe wyniki Piątkowe wyniki GLU 100mg/dl GLU Negative BIL Negative BIL Negative KET Negative KET Negative SG >=1.030 SG >=1.030 BLO Negative BLO Trace-lysed pH 6.0 pH 5.5 PRO Trace PRO 30 mg/dl URO 0.2 E.U./dl URO 1.0 E.U./ dl NIT Negative NIT Negative LEU Moderate LEU Large Dodam, że badania oczywiście jedne i drugie robione z pierwszego moczu od razu po przebudzeniu. Czy mam podstawy do obaw, że mój lekarz coś przeoczył czy powinnam odczekać te 3 tyg do następnej wizyty i się nie przejmować skoro ogólnie czuję się dobrze ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość w czytaniu. Pozdrawiam wszystkie mamusie

Gość fshkgxhlgdf
no i bóle podbrzusza mogą być powiązane z pęcherzem nie zawsze jest tak że sam pęcherz boli - coś na ten temat wiem prawie 30 lat przerabiam zakarzenia pęcherza

Gość dndhdgsvsv
jak w moczu mogą sie pojawić płytki krwi? ale pierdoły piszesz może być krew w moczu, ileś tam, jeśli śladowe ilości to albo zapalenie przy podwyższonej liczbie leuko, albo w ciąży to normalne bo są słabsze naczynka, wiele z nas tak ma

Gość srfgdgtrfg
Nie naskakuj na mnie. To moja pierwsza ciąża no, a krew to co? Składa się z płytek tak ? Nie wiem może się myle. Te bóle mam od samego początku, a nie od niedawna czy od wczoraj bo jak widać poprzednie wyniki dobre wychodziły tylko w tych coś nie tak, ale ogólnie to żadnego pieczenia ani nic. Brzuszek boli mi tylko jak np. posprzątam w mieszkaniu czy coś no od przeciążenia się po prostu. Gołym okiem nic nie widać obserwuje mocz od początku ciąży. A czy istenieje taka możliwość, że to tylko dlatego, że my kobiety w ciąży nie mamy możliwości wypróżnić całego pęcherza i coś po prostu przez to jest nie tak? Czytałam na stronach lekarzy, że wystarczy pić dużo wody z cytryną i nie przetrzymywać moczu. Czy sądzicie, że powinnam tak spróbować. Dziękuję za wasze odpowiedzi, trochę się uspokoiłam. Nie potrzebnie biore do głowy i sądze, że poczekam do następnej wizyty. Mój lekarz jest na każdy telefon nawet w środku nocy i jak będzie coś się działo gorszego, jak dojdą straszne bóle to wtedy dopiero zacznę panikować.

Gość srfgdgtrfg
Badania w mojej poradni robią na zasadzie takiej, że położna wsadza w pojemnik pasek i to kładzie do jakiegoś urządzenia i samo działa i po chwili dostaje wydruk. Nie jestem pewna czy o coś takiego chodziło.

Gość dndhdgsvsv
no krew składa sie z płytek, ale w badaniu nie oceniano płytek tylko obecność czerwonych krwinek - to tak dla wyjaśnienia jeśli jest ślad to nic takiego, w następnym badaniu też będzie ocena, powtórz za 3 tygodnie

Gość srfgdgtrfg
Dzięki wielkie. Jak wiadomo w pierwszej i każdej ciąży wszystko się strasznie przeżywa. Poczekam do następnej wizyty, bo mocz mam robić przed każdą.

Gość dndhdgsvsv
wiem, wiem ja też miałam ślad krwi w moczu, w następnym badaniu już nie było i gin mi wyjaśnił, ze to słabe naczynka pękają i stąd ten ślad jeśli dużo kwi wówczas to już stan chorobowy

Gość dndhdgsvsv
ale masz chyba coś trochę białka, więc może być niewielki stan zapalny

Gość srfgdgtrfg
Czyli zaczynam bardziej wczuwać się w swoje drogi moczowe i bagatelizować każde nieprzyjemne uczucie i wrazie co biegne do lekarza na badania. Właśnie z tą krwią to wiem bo mi od samego początku ciąży leci z nosa co jakiś czas przez pare dni, ale tym też mam się nie przejmować. Dziękuję bardzo.

Gość srfgdgtrfg
W ogóle nie miałam widocznej krwi w moczu i temu mnie właśnie zdziwiły wyniki. Mocz jest jak najbardziej naturalnego koloru, rano ciemniejszy, a wieczorem i przez cały dzień jaśniejszy. Dziękuję za podpowiedz z tym sokiem. Tabletek żadnych brać nie chcę bez potwierdzenia lekarza ze względu na Malutką. Pozdrawiam

Gość dndhdgsvsv
w moich wynikach wyraźnie jest napisane: erytr.: ......., a nie trombocyty:. ......

Gość dndhdgsvsv
autorko rano mocz zawsze jest ciemniejszy, bo jesteś nienawodniona, normalka

Gość srfgdgtrfg
Troszkę zgłupiałam. Czyli jak nie widać w moczu krwi to się zbytnio nie przejmować, ale nadal obserwować i gdyby było gorzej to wtedy wpadać dopiero w panikę ?

Gość dndhdgsvsv
a żurawina profilaktycznie faktycznie nie zaszkodzi

Gość dndhdgsvsv
autorko to bzdury z tymi płytkami, zapalenie: może nie być widać krwi, ale moze je wykryć badanie u Ciebie jest białko widoczne i moim zdaniem powinien raz jeszcze lekarz te wyniki zobaczyć, albo zrób za tydzień i wtedy sie upewnisz, w te albo we wte

Gość dndhdgsvsv
a nie przejmować sie gdy: ślad krwi jest w badaniu i leukocyty nie przekroczone oraz brak białka ale u Ciebie jest białko

Gość srfgdgtrfg
Tak właśnie myślałam aby odczekać troszeczkę, ale bardziej zacząć się wczuwać w swój organizm i nie odtrącać niczego 'bo mogę czuć się zmęczona' tylko myśleć o tym, że coś może się dziać. Dziękuję Ci bardzo za te wszystkie odpowiedzi. Jest mi lżej i się aż tak nie martwię. Zajrzę tu jeszcze rano może ktoś coś dopisze według swojej wiedzy. Miłej nocy

Gość Ale trzeba odróżnić
Co wy opowiadacie ! Krew w moczu nie ma prawa istnieć i jeżeli znajdzie się w moczu to oznacza stan zapalny! Krew w moczu nie musi oznaczać stanu zapalnego pęcherza , to mogą być nerki.

Gość dndhdgsvsv
absolutnie nie ślad może być i często bywa w ciązy właśnie, ważne, żeby temu nie towarzyszyły inne nieprawidłowości

Gość dndhdgsvsv
fachowa internetowa? polecam jednak wizytę u lekarza celem wyjaśnienia wszelkich wątpliwości

Gość dndhdgsvsv
i tu cytat: Krwiomocz, podobnie jak białkomocz, jest bardzo częstym objawem chorób układu moczowego jest bardzo częstym, ale nie występuje zawsze jednak ja wcale nie odwodzę autorki od wizyty u lekarza, wręcz przeciwnie jednakże nie zgodzę sie, ze jest to zawsze choroba u mnie było wszystko wytłumaczone co i jak i dlaczego jest ślad krwi, pękło naczynko, później w wynikach nic sie takiego nie działo ale i ja nie miałam leuko ani białka we krwi, a to zasadnicza różnica nieprawdaż?

Gość DO dndhdgsvsv
Studiowałaś medycynę? Jesteś kompetentną osobą? Wiesz więcej niż internet ? Jeżeli tak to zwracam szacunek , jeżeli nie to nie dawaj pochopnych rad. Ja akurat przechodziłam ostry stan zapalny pęcherza i zaczeło się z dnia na dzień (byłam w 25 t.c) , najpierw pieczenie cewki moczowej które oczywiście nie zbagatelizowałam ale zaczęłąm sporo pić i zapisałam się na termin do lekarza . Na kolejny dzień po lekkich objawach , zaczęlo mnie wręcz boleć oddawanie moczu (pod sam koniec) a w moczu pojawiły się krwinki a w kolejne dni krew i wtedy też miałam swój termin u lekarza. Dostałam urosept, zalecenie leżenia w łóżku, picia 4 l. płynów , brania profilaktycznie żurawiny i furaginu . Lekarz powiedział że krew w moczu może brać się zaróno z zaatakowanych nerek ale w najlżejszym przypadku jest to stan zapalny cewki moczowej gdzie cewka drazniona moczem oddaje krew gdyż jest zaogniona stanem zapalnym . U mnie był to stan zapalny samego pęcherza więc troszkę gorzej ale u autorki może to być sama cewka .

Gość DO dndhdgsvsv
Nie ma jednej przyczyny Krew w moczu może pochodzić z nerki (zdarza się to w ok. 10% przypadków) oraz z każdego odcinka dróg wyprowadzających mocz (w ok. 90%). Częstą jej przyczyną są choroby kłębuszków nerkowych, kamica nerkowa, infekcje nerek i dróg moczowych oraz urazy. Rozmowa z chorym, badanie lekarskie oraz badania krwi i moczu niejednokrotnie są w stanie wyjaśnić sprawę lub ukierunkować lekarza na dalszą diagnostykę. Zdarza się, że krew nie pochodzi z układu moczowego, ale ze względu na bliskość anatomiczną dostaje się do moczu z dróg rodnych (o ile nie jest to krwawienie miesięczne, to wskazana jest wówczas konsultacja u ginekologa). Czasami przyczyną krwiomoczu są choroby ogólnoustrojowe, takie jak np. skazy krwotoczne (lub częściej leczenie przeciwzakrzepowe, co powoduje że krew nie krzepnie właściwie i dlatego trafia do moczu w zbyt dużej ilości) oraz infekcje przebiegające z wysoką gorączką.

Gość dndhdgsvsv
coś taka narwana? wyluzuj gdzie piszę o tym, żeby autorka nie odwiedziła ponownie lekarza? przecież jej napisałam o białku i raczej jak widzę wiem więcej niz wy razem wzięte piszące o widocznych płytkach krwi płytki nie są ponadto koloru czerwonego

Gość dndhdgsvsv
i gwoli wyjaśnienia: ślad krwi to nie ilość 300 wpw, a 1,2 wpw rozumiesz coś?

Gość Do poprzedniczki
Ale to ty już wyluzuj i weź się nie popisuj swoją fachową wiedzą. Autorko , najlepiej jak powtórzysz wyniki badań moczu i po sprawie. Płytka krwi (do dla wyjasnienia) nie jest czerwona gdyż trombocyty nie wyglądają jak erytrocyty czy leukocyty ale za to kiedy płytki skupiają się przy sobie to pod badaniem mikroskopowym mają krwisty odcień , poza tym są wraz z krwią a moczu jeżeli ta się pojawia.

Gość dndhdgsvsv
pod badaniem mikroskopowym powodzenia autorko

Gość Do poprzedniczki
Ale złośliwa z ciebie małpa :D....w życiu prywatnym też? Czy tylko na kafe ? Powodzenia równiez.