Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała mi 00

uciekające oczko u 2 letniego dziecka

Polecane posty

Gość mała mi 00

hej dziś zauważyłam u swojej prawie 2 letniej córki, że delikatnie ucieka jej lewe oczko. nie jest to bardzo widoczne, trzeba się przyjrzeć by to zobaczyć. będę musiała umówić się na wizytę u okulisty dziecięcego. i mam pytanie do was, jakie są sposoby leczenia takiego uciekającego oczka? będzie musiała nosić okulary korygujące czy może jest jakas inna metoda? jakies cwiczenia? jak to było z Waszymi dziecmi?

Gość pseudo nim
działaj w tempie. mój. syn starszy miał takie oko. okazało się że ma dużą wadę na tym oku i go nie używa. to się nazywa roznowzrocznosc. prowadzi do niedowidzenia. dziś syn ma 9 lat i 6 lat pracy za sobą. zaklejania zdrowego oka i rehabilitacji. odzyskał widzenie w oku w dużej mierze. może u ciebie to tylko zez, ale on też wymaga rehabilitacji. pośpiesz się. czas nie sprzyja ci. im dziecko starsze tym mniejsze szanse na sukces

Gość khii
ja to mam. czasem okulisci mowią na to "leniwe oko" - lub leniwy nerw wzrokowy. Leczenie trzeba zaczac jak najwczesniej i polega na zaslanianiu zdrowego oka, po to by mózg uczyl sie uzywac tego drugiego. Jak bylam mala to wstydziłam sie nosic te okularki z czarnym szklem wiec mama mi odpuszczała i błąd. Pozniej mialam duze problemy, ciagle mi oko uciekalo, wstydzilam sie w oczy patrzec ludziom to bardzo zle wplywa na poczucie wartosc u nastolatków. Nie zaniedbaj tego u swojego dziecka. podobno teraz duzą skuteczością ciesza sie gry komputerowe, a na czas tej gry zaslania sie jedno oczko u dziecka i nie musi wcale nosic tych okularow caly dzien

Gość Bbshd
Ja tez to mam od dzieciństwa oko mi delikatnie ucieka naprawde trzeba sie przyjrzeć zeby zobaczyć .....moj synek tez to ma Nie lecze tego ostatnio byłam z synkiem u lekarza i powiedział ze to odziedziczył po mnie i tyle...u nas w rodzinie tak jest.kuzynka ma gorsze objawy...jej to operowali ale przeniosło sie na drugie oko i tak w koło macieju więc odpuscili

Gość pseudo nim
bdshd to czyli co? postawilas diagnozę bo ty miałas coś tam. i każde uciekające oko to to samo? mój syn miał takie oko i w wieku 3 lat okazało się że wyłączył oko zupełnie. po założeniu soczewki korygujacej nie widzial nic. był slepy na to oko. dziś po latach pracy widzi ale nie ptzestrzrnnie. nie można bagatelizowac takich objawów. mam znajoma która zapytała tatę w wieku kilku lat: tato, a po co ludzie mają dwoje oczu? tato zbladl. ale była już dużą i mózg dojrzały i nie wiele zdzialali . nie słuchaj pierdol na kadr tylko w poniedziałek idź do okulisty. jeśli to pierdola to będziemy się cieszyć

Gość Bsbssh
Nie pagatelizuje głupia cip-o tylko chce ja troche uspokoić ze to nie musi być nic poważnego !!!!! To ze ty masz lewe oczy to nie znaczy ze każdy musi miec

Niestety mój synek też ma uciekające oczko. Nie tak łatwo zbadać oczy dziecku, my musieliśmy dwa razy zmieniać okulistę i dopiero trafiliśmy na takiego z super podejściem do dzieci. Okazało się, że nie dość, że jest duża wada wzroku to jeszcze astygmatyzm. Kupiliśmy okulary i musimy zakrywać oczka. Ja bym radziła jak najszybciej się zapisać do okulisty. Im wcześniej będzie dziecko zbadane i zdiagnozowane tym lepiej. Niestety zezowi bardzo często towarzyszy wada wzroku.

Gość pseudo nim
głupia to jesteś ty. jak widać. nie można usppokajac, trzeba zmobilizować. jak ktoś napisal potem będzie wstyd że oko ucieka. rozumiem że u ciebie w rodzinie wszystkim ucieka i uważacie to za normę, ale uwierz mi , tak nie jest. kobiety co piszą że uciekającego oko jest sygnałem większych problelow mają rację.

Gość mała mi 00
dziękuję za wypowiedzi. napewno nie będę tego bagatelizować, zrobiłam rozeznanie i w poniedziałek bedę dzwonić i się umawić :) mam nadzieję, że to nie będzie nic poważnego.

Gość hmmmm...,.,
moje dziecko tez tak ma. i moj pediatra powiedzial, ze dzieci czesto tak mają, i nie panikowac! jak bylam u okulisty, to nie byla w stanie zbadac mojego dwulatka, skierowala mnie do kliniki na badanie pod narkozą!!!! oczywiscie sie nie zgodzilam, i spokojnie czekam, az bedzie sie dalo zbadac.