Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulvdenhin

Przepuklina rozworu przełykowego, dieta - jeść błonnik?

Polecane posty

Gość ulvdenhin

Witam. Mój narzeczony ma przepukline rozworu przełykowego III stopnia i zapalenie ścianek żołądka. Dopiero co wrócił ze szpitala. Leżał tydzień. Dostał leki - Controloc i rozpis diety. Dieta jest ta sama jak przy chorobie jelita nadwrażliwego, a więc cały rozpis przy biegunce i zaparciu. Piszę tu, że w czasie zaparć jeść dużo błonnika, chleb razowy, warzywa strączkowe i kapustne. Zaś na kartce, którą dostał osobno piszę, że przy przepuklinie, nadwrażliwości jelit itd. jeść mało błonnika, warzyw strączkowych, kapustnych, żadnego chleba razowego i innego pieczywa. Więc przepraszam co on ma już jeść, bo nie mam pojęcia.. Na śniadanie kupiłam mu ciemną bułkę, delikatnie posmarowałam miekką margaryną, bo masło wykluczone i na jedną połówkę położyłam 1 plasterek polędwicy, a drugą połowę posmarowałam chudym twarogiem, bo tylko taki wskazany. Do tego jedna malutka, delikatesowa parówka. Na obiad już zrobiłam zupkę- a'la ; kawałek piersi z kurczaka, warzywka, woda i do wszystkiego po zagotowaniu dorzucić kaszy manny, coś jakby rosołek. Na drugie danie troszkę mięska z piersi w sosie z jogurtu naturalnego + koperek - pyszne. No i ziemniaczki z odrobiną soli. Jeść 7 posiłków, małych, a często. Mam nadzieje, że nie będzie to tak bardzo podrażniać żołądka, że mój znowu będzie chodził po ścianach :/ ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Refluks

Mam to samo i polecam chleb i bułki typu Graham lub Kukurydziane . Zdrowia życzę b.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×