Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia898

Lea - co myślicie o tym imieniu ?

Polecane posty

Gość MYNEWWORK1
jesli ci sie podoba to tak nazwij. tylko po co tak wydziwiac???? zobacz jak to brzmi z nazwiskiem: lea kowalska, lea sikorska, lea wojcik- smiesznie. fajniejsze sa prostsze polskie imiona. z otoczenia wiem (nie pije tutaj do ciebie) ze zazwyczaj wydziwiaja z imionami "wiesniacy" ktorzy chca sie czyms wyroznic a nie maja czym.

Gość To biblijne imie
Wg mnie piekne Lea, Rachela, Estera. Piekne imiona.

Gość była już
ksieżniczka Lea i jej brat Luke. I ich ojciec, Darth Vader.

Gość zegda
głupiutkie i pretensjonalne

Gość hgghjgfh
to byla leja a nie lea ;p wstyd !

Gość ladne imie
i nei musi miec skrotu :O po co wybierac imie pelne skoro MUSI byc skrot by tym skrotem wolac? to moze od razu skrotem nazwac zmiast niepotrzebne zamieszanie wprowadzac. to jak ubieranie w lato bluzy z dlugim rekawem tylko po to by podwinac rekaw bo jest za cieplo :O

Gość była już
nie ma w angielskim Leja, bo dla nich nasze "j" to dla nich co innego. Wstyd!!!!

Gość była już
Ksieżniczka Lea i Luke Skywalker.

Gość taflezja
Mnie się podoba. "Lea nie czyta się lea tylko li " - a to nie do końca prawda akurat. Zależy w jakim kraju. Francuzi np. wymawiają właśnie "Lea". Owszem - z lekkim akcentem na -e, ale bardziej brzmi jak Lea niż Li czy Lija. Chociaż może i tutaj są pewne odstępstwa, aczkolwiek znam osobiście dwie Francuzki o tym imieniu i tak właśnie wszyscy do nich mówią :) Ja z kolei kompletnie sfiksowałam na punkcie francuskich imion i marzy mi się córka o imieniu Solange. Ale to już raczej bez francuskiego tatusia nie przejdzie :P

Gość hgghjgfh
dokładnie to ona nazywała się Leia. zle jestesmy w polsce to pisze Leja ;p

Gość ami 122
Lea jest super ja planowalam na bierzmowanie ale bałam się czy nie za bardzo zagraniczne wolalamos coś polskiego i wzięłam Maria. Teraz na pewno zdecydowałabym się na Lee. To imię biblijne i na pewno nie to samo co Jessica. L

Gość ami 122
Lea jest super ja planowalam na bierzmowanie ale bałam się czy nie za bardzo zagraniczne wolalamos coś polskiego i wzięłam Maria. Teraz na pewno zdecydowałabym się na Lee. To imię biblijne i na pewno nie to samo co Jessica. L

Gość ami 122

Gość ami 122

Gość gość
Lea, znaczy nie tylko "krowa", ale też "lwica" z hebrajskiego, od dawna bardzo podoba mi sie to imię, ale nie wyobrażam sobie wymawiac go inaczej niż LEA. Na miejscu autorki tematu nie sugerowałabym się opiniami osób, że to wydziwianie itp., imię musi sie podobac rodzicom, bez względu na to co bedą mówić inni, o gustach się nie dyskutuje;)

Gość gość
ogolnie mi sie podoba ale sasiadka ma kota ktory ma tak na imie (kocica oczywiscie) no i by mi sie kojarzylo :P

Gość PIEKNE
Moja coreczka rowniez ma Tak na imie :-)

Gość KalinaWu
do Kasia898 : piekne imie i nie sluchaj tylko tak jak czujesz tak nazwij coreczke, brzmi dostojnie i kobieco, na pewno bedzie pasowalo do Twojej coreczki:)

Gość tak233
Moja koleżanka ma na imie Lea i mówimy do niej normalnie tak jak się pisze czyli Lea.W niemczech mówi się chyba Lija.Ale my jesteśmy w Polsce.Lea bardzo ładne imie.W szkole wszyscy będą jej zazdrościć ,nikt się nie wyśmiewa,a dziewczynka będzie się odróżniać.

Gość gość00
Zależy od nazwiska ale Lea ładne imię.Naprawdę ładne .

Gość gość6555
Skrót może być np.Lejka,leunia,leosia albo po prostu LEA w Polsce czyta się tak jak się pisze

Gość varye
Sama mam na imię Lea i uważam je za bardzo piękne i unikatowe. Ktoś wspomniał o ludziach, którzy "cudują" z wyborem imienia dla dziecka zamiast wybrać proste, polskie. Ba, przy całym szacunku, ale ja wolę poświęcić nawet kilka dni na odnalezienie czegoś oryginalnego, wyjątkowego oraz ładnego. Proszę was, ileż to można mieć Mart, Natalii oraz Klaudii? Oczywiście, są to urokliwe imiona, jednakże jest tego, moim zdaniem, już za dużo. Wyjdź na ulicę, krzyknij "Weronika" i niezliczona ilość kobiet się odwróci ku Tobie. Chcecie takie coś? Ja osobiście nie. Rozumiem, że komuś może podobać się dane imię, ale uznając, że dziecko jest w szkole z trzema imienniczkami w jednej klasie, to myślicie, iż będzie mu fajnie, bo na pewno nie zostanie wyśmiane? Głupota. Jest tyle przepięknych imion na świecie. Wystarczy chwilę poświęcić i odnajdzie się Ilidię, Daisy, Yvonne, a jeśli coś bardziej tutejszego to Margareta to cudne imię, a coraz rzadziej spotykane. Drodzy, przyszli rodzice, oryginalność dziecku nie zaszkodzi, uwierzcie mi.

Gość gość
Lea, leosia. Z ang Leah (czyt. lija) super imię. Jeżeli będę miała córkę dam jej tak na imię. LEA :)

Gość gość
Lea? Bardzo ładne biblijne imię. Troszkę mnie zniesmaczył fakt, iż oznacza ono krowę, na szczęście w hebrajskim to lwica, więc ostatecznie nie ma tragedii. Poza tym słuszna uwaga co do brzmienia tego imienia z nazwiskiem polskim np. Lea Malec. Faktycznie brzmi średnio urokliwie. Reasumując uważam jednak, że to śliczne, nietypowe imię dla dziewczynki i gdybym miała córkę to na pewno rozważałabym nadanie jej tego imienia.

Gość gość
Poczytajcie sobie Lea to imie biblijne!to imię nosiła żona Jakuba ! Oznacza krowa ale z innego lwica!przepiękne imię sama dam tak córci na imię

Gość gość
Ja tak nazwałem córkę a etymologia z łaciny brzmi lwica.... takze to nie tylko jałowka ja z narzeczoną jesteśmy spod znaku lwa więc się koleruje. Ładne imię nie ma się co szczypac tylko nazywac

Gość gość
Jak pisałam w tym wątku 3 lata temu Lea to imię biblijne, poza tym przed wojną Polskę zamieszkiwało sporo Lei-głównie pochodzenia żydowskiego. Przez fakt biblijnego pochodzenia nie jest importem na tej samej zasadzie co modne wcześniej Sandra, Angelika, obecnie Nikola, Nadia, Karina, Lena, Natasza, czy robiąca ostatnio coraz bardziej błyskotliwą karierę Mia. Za granicą (Niemcy, Belgia, Francja, Austria, Szwajcaria) jest ogromnie popularne, tu jeszcze nie, choć chyba coraz bardziej znane. Imieniem z tej samej półki co Lea jest Emma-też mega popularne za granicą-jeszcze bardziej niż Lea i też mające w Polsce pewną tradycję-nadawane w Polsce od kilku wieków-chociaż rzadko, ale jednak, podczas gdy taka np. Mia nadawana jest od lat ilu-10?

Gość ami 122
I zgadza się, że często z imionami szaleją ci, którzy nie mają się czym wyróżnić, ale to bardziej z tymi zagranicznymi- u mnie w szkołach byli Ayla, Selena, Arina, Karen, Gala, Mario, dwie Jessiki, plus oczywiście różne modne w tamtych czasach Mariki, Angeliki, przewinęło się też parę Nikol( różnych pisowni, Wioletta, Elwira i Alan. Wszystkie tu wymienione dzieci z polskimi nazwiskami, dwie z wymienionych dziewcząt pochodziły z nowobogackich rodzin kolejna-z patologicznej. Były też dzieci z obcymi imionami i nazwiskami ze związków mieszanych, ale to już co innego.

Gość gość
to imię podoba mi się jeśli się je wymawia ''Lija '' w innym przypadku to tak sobie. ładniejsze lena i liliana ;)

Gość gość
Cóż za debilizm. Lea to imię biblijne, czyta i piszę się po prostu Lea i nie ma w tym imieniu nic niesamowitego żeby tak się spać że jest jakimś dziwnym wymyslem