Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melołinka

szukam dobrej książki

Polecane posty

Na podstawie tej książki nakręcili film w ubiegłym roku jak większość tych opowiadań nie wiarygodne że to się nadal dzieje w Eurooopie no normalnie niewolnica w Paryżu

Masz rację, problemu należy szukać w przeszłości, tradycji (zważając na kulturę Beduinów) nie jak większość twierdzi w Islamie. Mężczyźni wykorzystują wzmianki na temat kobiet w Koranie aby mieć nad nimi władzę (np. podając za wzór cnoty Maryję). A fundamentaliści islamcy to już obszerny, odrębny temat. Perskie dziewczyny to opowieść Iranki pochodzącej z trochę nowocześniejszej rodziny, nie jest drastyczna:)

O dzwio, one są wychowane w takiej kulturze, myślą, że tak powinno być, uczone są nienawiści do 'grzesznic' i jest im tak dobrze (myślę tu np. o Arabii Saudyjskiej nie o Pakistanie czy Afganistanie). Mąż pracuje, ona siedzi w domu (i znów nie mam na myśli ludzi z niższych klas społecznych lub rodzin patologicznch). Polecam blog http://arabiasaudyjska.blogspot.com Polka mieszkająca na stałe w Arabii Saudyjskiej (można dowiedzieć się wielu rzeczy o Arabkach, rodzinach arabskich, klasach społecznych) bez krytyki Zachodu czy Wschodu :)

o ja to jestem za bardzo aż niezależna i normalnie uwierzyć nie mogę jak one są traktowane ale jeżeli się zastanowię to przecież innego życia nie znają niestety kiedyś czytałam więcej a teraz po całym dniu w pracy mam trochę już mózg wyjałowiony ale nadrabiam w wolnym czasie, chociaż czytanie niestety jest już de mode

Haha, dokładnie, teraz czytanie nastolatków opiera się głównie na blogu Kasi Tusk, opisów gier albo napisów w czasie filmu;) a szkoda... nic tak nie rozwija wyobraźni i wzbogaca słownictwa jak czytanie książek :)

wiesz któregoś dnia sobie tak myślałam jak by to było gdyby zniknął internet :):) ale i to nie tylko dzieciaki jam mam 37 lat i mało kto ze znajomych czyta książki każdy się zasłania że czasu nie ma ale na seriale po 5 h dziennie mają albo inne cuda w internecie :):)

Wczoraj na plaży widziałam młodą dziewczynę czytającą książkę, miły widok (na marginesie książka pt. Perskie narzeczone)

To ja mam 20 lat i jeszcze pamiętam jak nie było w domu komputera to całe dnie na zewnątrz, z dzieciakami, w późnjeszych latach czytanie książek, nauka, zabawy. Teraz dzieci i młodzież całe dnie przy komputerze, grach, itp. Siostra mojej przyjaciółki ma 15 lat, książki nie dotknie, cały czas tylko Simsy, albo słit focie z koleżankami:)

a mój syn ma 16 lat i wygląda to tak : co czytasz ? ja mu na to ... a on do mnie opowiedz mi :) taka wersja skrócona

Muszę już uciekać, dziękuję za miłą rozmowę. Mam nadzieję, że jeszcze spotkamy się tutaj to dowiem się jakie ksiązki nabyłaś:) Pozdrowionka z mojej dusznej miejscowości:)

kiedyś czytałam bardzo fajną książkę o kobiecie z Iranu, która w wieku 16 lat została uwięziona i torturowana, tylko niestety nie pamiętam tytułu, ale kocham książki, które nie są takie.. jednoznaczne, z niecierpliwością czekam na premierę książki Pandemonium, bo można ją czytać na wiele sposobów, jako opowieść o miłości, ale też z nieco orwellowskim stylu gdzie świat pozbawiony jest miłości, a nawet więcej każdy przechodzi terapię, żeby się nie zakochać. Jeszcze nie miałam okazji jej przeczytać, ale już przenosi mnie w zadumę i zaczynam się zastanawiać nad tym, czy świat bez miłości byłby możliwy.

Gość kester

Nic nowego, bo to znana wszystkim Chyłka, ale cóż - kolejny raz Mrozowi udała się książka 😉

Patrzcie tutaj - livro.pl/umorzenie-mroz-remigiusz-sku1221864813.html

Gościu jest nieziemski, ma pojęcie, potrafi wciągnąć swoją twórczością, a niby pisze jedną książkę na kwartał 😉

Mnie jakoś trudno wskazać jego tytuły, które są nieudane.