Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyyyyyyyy

od kiedy trzeba planowac wesele? chodzi mi o czas 2 lata? czy rok wystarczy?

Polecane posty

Gość pomocyyyyyyyy

Jaki jest odczebny czas do zaplanowania wesela? 2 lata, rok?

Gość pm2011
Wszystko zależy od Ciebie, jakie wesele chcesz mieć, ile masz funduszy (czy musisz dopiero odłożyć) i lokalizacji. Wiele osób spokojnie uwija się w 6-3 miesiące (a nawet i mniej, słyszałam o przypadku gdzie w miesiąc wszystko było gotowe), ale czasem musisz zaklepać salę/fotografa/orkiestrę 2-3 lata w przód bo takie są terminy.

Gość pomocyyyyyyyy
Fundusze mamy. Planujemy na 100 osob. Sala jest w budowie i na marzec bedzie gotowa. Terminy sa wolne. Fotografa mam na oku, bardzo dobry jest ale nie wiem jak z jego wolnymi terminami. :( no i orkiestra też mam na oku i też nie wiem jak u nich z terminami no i kamerzysta.... :(

Gość pomocyyyyyyyy
Chciala bym w 2014 roku i nie wiem czy już mam rezerwowac sale orkiestre kamerzyste fotografa czy jeszcze czekac... Nie mamy daty jeszcze ale planujemy w miesiacach lipiec sierpien

Gość chybadepresja
Nie szkoda Ci kasy na taką szopke ? :/

Gość pomocyyyyyyyy
chybadepresja - to znaczy? Mamy pieniadze. Mieszkamy za granica. Wesele na max 100 osob to nie tak duzo, inni robia na 200! :o

Gość pm2011
Jeżeli masz już na oku wszystkich, to możesz podzwonić i popytać czy już przyjmują rezerwacje na 2014 r. Wszystko zależy od ciebie - możesz albo sobie zaklepać terminy żeby spać spokojnie, albo jeszcze zaczekać kilka miesięcy, bo może np dojdziesz do wniosku, że jednak wolisz gdzie indziej/kogoś innego.

Gość oiwjfd
to zależy od szczęścia i od własnej organizacji :) my w listopadzie 2010 podjęliśmy decyzję o ślubie, termin wybralismy lipiec 2011, czyli 8 miesięcy na przygotowania. Od razu zarezerwowaliśmy wszystko - sala, fotograf, kościół, projekty zaproszeń. w grudniu zamówiłam suknie ślubna... potem przez kolejne miesiące nie robiliśmy nic i dopiero przed samym ślubem zajelismy się pozostałymi rzeczami. wszystko się super udało, ze wszystkim zdążyliśmy bez problemu. natomiast znajoma od 2 lat spedza prawie kazdy dzien nad planowaniem slubu, dogadywaniem szczegolow itp... slub za tydzien a ona zostala bez fotografa i zespolu, bo kilka dni temu poinformowali ja ze nie beda mogli!!

Gość oiwjfd
skoro masz kase i masz upatrzone wszystko to zaklep sobie na wszelki wypadek. potem nie daj boze ktos ci 5 minut wczesnie zwinie z przed nos i bedziesz plula sobie w brodę.

Gość pomocyyyyyyyy
Tak zrobie, bede się kontaktowac z orkiestra i fotografem. Nie mam jeszcze na oku kamerzysty. Sala się nie martwie bo mam tam znajomosci. I wiem że sala bedzie super. Bylam na kilku weselach w tym roku, obserwowalam orkiestre i powiem wam że wiekszosc byla pijana!!! Skandal!!! Nie douszczalne - jak mozna się opic podczas pracy! Absolutnie to mi się nie ppodobalao, jedna orkiestra jedynie byla trzezwa, grali pieknie i mam od nich wizytowke ( w zesole sa 3 mezczyzni, szkoda że nie maja zadnej pani ktora spiewa) no ale super okriestra. Fotograf też zdjecia robi super, gorzej z kamerzysta... No ale naewno cos się znajdzie :) oiwjfd- 8 miesiecy???? Szok :) ciesze się nie zmiernie że udalo wam się wszystko zorganizowac na czas :) brawo! :) Problem w tym że mój luby mi się jeszcze nie oswiadczyl :o zwleka z tym ale wiem że piersionek jest :) poza tym jestesmy ze soba bardzo dlugo.

Gość eee tteeeeaaammm
mi wystarczyły 3 miesiące, prawda jest taka, że ci co gadają ,że rok albo więcej to chyba są za leniwi aby szybciej coś załatwić. chyba bym się wykończył, gdybym miał rok załatawiać.

Gość pm2011
Ja najchętniej zrobiłabym wszystko w niej niż pół roku, ale ze względu na to, że musieliśmy najpierw uzbierać sami pieniądze, to zajęło nam to 1,5 roku. No i chcieliśmy dać rodzicom czas na ochłonięcie po wieści o zaręczynach ;)

Gość i dzieli nas już
jak masz czas zeby sie tym zajac juz teraz to lepiej zaklepcie date i zacznijcie powoli wszystko zalatwiac, ewentualnie na poczatku prezyszłego roku

Gość pomocyyyyyyyy
nie dała bym rady w 3 miesiące zorganizować wszystkiego, trzeba mieć czas, a ja właśnie go nie mam bo nie mieszkam w pl a 3 razy do roku jestem tam tylko. wiec muszę zacząć się kręcić za tym.. sama z moim bo nie chcę żeby ktoś mi motał w głowie. na razie nikomu nic nie mówimy:) też będziemy sami płacić za nasze wesele, nie chcę pieniędzy od rodziców.

Gość aniamaniainak
My zaczęliśmy wczystkio planować i załatwiać na początku kwietnia, zaraz po wielkanocy. Slub w ta sobotę. Jak się chce to można. Bez sensu czekać 2lata...

Gość pomocyyyyyyyy
właśnie tego się boję czy orkiestra będzie ta co chce i czy fotograf będzie miał wolny termin.. poza tym teraz (jeszcze z rok nam został) remontujemy mieszkanie i kasa idzie jak nie wiem. na szczęście już widać koniec co mnie bardzo cieszy że będziemy mogli się skupić na odkładaniu pieniędzy na nasz wielki dzień ❤️

Gość Mario Bolucci
Znajomi uwinęli się ze wszystkim w dwa tygodnie, a dwa tygodnie poźniej brali ślub. Fakt nie mieli kamerzysty, ani orkiestry i wesele było na 30 osob, ale da się. Koleżanka kupiła sukienkę ślubną w jeden weekend, wybrała taki model koktailowy, że wystarczy, że założy coś kolorowego i może nosić na inne okazje. Można więc wszystko załatwić. Zależy tylko co się chce :) A to był ślub i wesele ich marzeń.

My zareczylismy sie w grudniu , pod koniec lutego zarezerwowalismy termin na czerwiec i zorganizowalismy wszystko z odleglosci 300 km.

Gość my zaczelismy
zalatwiac wszystko jakies 8 mcy przed. Wszystko na spokojnie.

Gość pomocyyyyyyyy
Oj to my mieszkamy troszke dalej bo 1700 km od miasta skad pochodzimy... Rozmawialam z moim wczoraj i odjelismy decyzje że już zaczniemy się krecic za organizacja wesela. Lepiej wczesniej i miec wszystko tak jak chcemy miec niż wszystko na ostatnia chwile. Chcemy się pobrac w miesiacach lipiec sierpień poniewaz chcemy miec sesje we wodzie :) mam nadzieje że powoli zorganizujemy wszystko tak jak powinno być :) za często nie jezdzimy do PL a nie chcemy aby nasi rodzice organizowali nam wesele. Powodzenia dla wszystkich slubniczek :)

Gość monia,1985
My zorganizowalismy w dwa miesiace i wszystko udało sie super. zdziwilismy sie ze tyle sal wbrew pogłoskom było wolnych.Reszta tez poszło. Dzisiaj wszystko mozna byle były checi.

Gość wiekwwst
Jak zaczniecie organizować wesela na 2 lata to najczęsciej takie wesela sie rozsypuja z róznych powodów - a najczęsciej niedojrzałych.

Gość pomocyyyyyyyy
wiekwwst - nie zgodze się z toba, jestesmy że soba od 6 lat. Ja mam 24lata a mój 25. Mieszkamy od 4 lat że soba.. Czasami się zastanawiam czy się cos zmieni po slubie, bo przeciez mieszkamy razem, i razem realizujemy nasze cele i plany. Mamy wspolne mieszkanie, samochod.. Itp..

Gość tyczka motyczka
a my zaczelismy planowac 13 miesiecy przed slubem. do slubu 12 miesiecy zostalo. mamy tylko sale i zespol. i jak dla mnie to moglibysmy to wszystko zaplanowac przynajmniej 8 miesiecy przed. napewno by wystarczylo. w saprawie naszego wesela nic sie nie rusza. narzeczony chcial miec wiecej czasu na zalatwianie spraw. czas leci a my nic nie robimy... a za wesele placa nam rodzice

my się zaręczyliśmy w tym roku, a ślub za 2 lata planujemy. I to są raczej finansowe powody. Co prawda rodzice nam wyprawiają, ale my też chcemy dać swój wkład. I żeby nie odkładać sobie od ust, to 2 lata nam wystarczą, na spokojnie :)

Gość pomocyyyyyyyy
Kochaj siebie - super! Gratuluje :) czyli rok 2014 tak jak i my :) macie już date? My jeszcze nie:) pisalam do fotografa i cena mnie powalila :( taki pakiet jak ja chcę pprzygotowania, Zakresobsługi: Sesja narzeczeńska 3h Przygotowania w domu Panny Młodej (zakładanie sukni, detale) Błogosławieństwo Ceremonia Zabawa weselna (do 0:30) Plener w tym samym dniu Dodatkowy plener w innym dniu wraz z plenerem nocnym W cenie: Galeria WWW zawierająca miniaturki zdjęć do wglądu z możliwością zakupienia dodatkowych ujęć Płyta DVD zawierająca galerię max 300 najlepszych ujęć Płyta DVD zawierająca galerię max 30 najlepszych ujęć (sesja narzeczeńska) Prezentacja DVD z podkładem muzycznym w formie płyty DVD Prezentacja zdjęć z przygotowań/kościoła/części wesela (slideshow) dla gości weselnych na laptopie Fotoalbum 30x60cm w skórzanej oprawie zawierający 20 rozkładówek Dwa fotoalbumy 20x40cm dla Rodziców Cały materiał zdjęciowy JPEG (2000-3000 zdjęć) Cena uwaga 7500 !!! Masakra :( chba musze się rozgladac za innym fotografem. Nie mialam pojecia o kosztach uslug fotografa.

Gość Do postu powyżej
A jakie robi on zdjęcia? I nie chodzi mi tylko o te, które wrzuca na swoją stronę. Przeglądałaś CAŁE reportaże, zdjęcia z wesela i potem pleneru? Jeżeli zdjęcia są super jakości, super techniczne i ogólnie wszystko jest na najwyższym poziomie - to warto zapłacić o ile masz na tyle kasy i chcesz tyle wydać. Jeśli nie - szukaj kogoś innego. Ale pamiętaj - zawsze oglądaj dokładnie WSZYSTKIE zdjęcia danej pary, a nie tylko wycinki (po dosłownie kilka z każdego ślubu). Chodzi o to żebyś nie przepłaciła, ale z drugiej strony też szukając kogoś tańszego nie dostała potem zdjęć z których nie będziesz zadowolona. Ja płaciłam naszemu fotografowi 2500 zł (normalnie bierze 3tys, ale po znajomości spuścił z ceny). Mieliśmy w tym sesję narzeczeńską, w dniu ślubu cały czas był przy nas, czyli od momentu przygotowań do końca imprezy i potem plener poślubny w innym dniu. Dostaliśmy własną galerię internetową ze wszystkimi obrobionymi zdjęciami (czyli prawie 500 sztuk), na dvd zdjęcia gotowe do wywołania i w mniejszej wielkości służące tylko do wyświetlania i na specjalne życzenie płytkę z dokładnie WSZYSTKIMI zdjęciami (czyli jakieś prawie 2000 sztuk).

pomocyyyyyyyy daty nie mamy jeszcze, zaczniemy o tym myśleć na początku roku. Co do fotografa, to nigdy w życiu bym nie zapłaciła tyle! Można znaleźć dobrego do 3500zł, nie daj się robić w balona!!!

Gość pomocyyyyyyyy
kochaj siebie macie już fotografa? jesli tak podaj namiary