Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość loara28

Mieszkam w Holandii i prawdopodobnie jestem w ciąży!

Polecane posty

Gość loara28

Witajcie !!! Mam 2 pytanie i mam nadzieje, że mi pomożecie. Mieszkam w Holandii i prawdopodobnie jestem w ciąży. Twierdze tak ponieważ nie mam okresu ponad tydz czasu a wczoraj robiłam 2 testy i wyszły pozytywnie. Pierwszą ciążę poroniłam i boję się, że znowu tak bezie. Może to normalne ale boli mnie podbrzusze już 2 dzień tak jakbym miała dostać okres i boję się. Nie mogę sobie poradzić z nerwami. Kolejny mam taki problem, że Holenderscy lekarze inaczej podchodzą do kobiety w ciąży niż w Polsce. Do 3 miesiąca ciąży nic nie robią. Jak się utrzyma dobrze jak nie to trudno. Więc mam problem, nie wiem jak się leczyć, jak sobie załatwić leki na potrzymanie ciąży nie wiem. W Polsce nie dadzą bo są na receptę i trzeba być osobiście, a do Polski na razie nie mogę wyjechać. Doradźcie co mam zrobić?????

Gość normalnie, wrzucasz
a nie masz możliwości zalatwienia duphastonu? niech pójdzie Twoja mama, koleżanka prywatnie na wiztę do gin i powie o co chodzi- nie powinno być problemu

Gość mieszkam w NL :)
z jakiego miasta jestes? zadzwon do poloznej i umow sie na wizyte, nie panikuj!!!

Gość normalnie, wrzucasz
poza ty jak najszybciej poszukaj położnej, najlepiej Polki ( może na niedzieli ) i będzie dobrze, najgorsze co możesz teraz robic to się niepotrzebnie stresować

Gość TakaSobieMama;)
"...Więc mam problem, nie wiem jak się leczyć, jak sobie załatwić leki na potrzymanie ciąży nie wiem..." Ciaza nie jest zagrozona wiec nie potrzebujesz lekow na podtrzymanie i nie piszesz ze jestes chora wiec dla siebie tez zadnych lekow nie potrzebujesz :P.... wrzuc na luz ;) i zaufaj lekarzom :) Bedzoe dobrze !!

Gość normalnie, wrzucasz
TakaSobieMama;) nie zaufa lekarzom, bo w Hol ciążę prowadzi położna a nie lekarz, to po pierwsze, a po drugie skoro poroniła raz, to nic dziwnego że się boi i chce coś na podtrzymanie- wiem o czym piszę, bo sama to przeżyłam

Gość mieszkam w NL :)
jesli ciaza jest zagrozona to wlasnie prowadzi ja lekarz i tez wiem co pisze

Gość normalnie, wrzucasz
jeśli jest zagrożona, a tu nie wiadomo czy jest zagrożona, póki co dziewczyna się martwi bo pierwszą straciła, a to że do 12 tyg. uważają, że co będzie to będzie, to akurat prawda i chyba raczej nie zaprzeczysz

Gość zaczarowany olowek10000
ale jak mama czy kolezanka ma isc do lekarza i poprosic o recepte? Przeciez zaden lekarz, nawet przy wizycie prywatnej nie przepisze lekow na podtrzymanie ciazy osobie trzeciej. Troche pomyslunku. W wiekszosci krajow europejskich jest tak, ze lekarze do 3 miesiaca nie interesuja sie ciaza. I to jest normalna praktyka.

Gość normalnie, wrzucasz
z wypisaniem recepty na duphaston na wizycie prywatnej nie ma żadnego problemu

Gość normalne podejście
Wychodzą z założenia, że jak ciąża ma się utrzymać to się utrzyma bez wspomagaczy a poronienie traktowane jest jak naturalna eliminacja wadliwych genów, słabszych jednostek. Nie to co u nas gdzie za wszelką cenę próbuje się podtrzymac ciążę a potem dziecko rodzi się wcześniakiem lub chore i kupa kasy idzie potem na jego leczenie.

Gość TakaSobieMama;)
Autorka pisze o lekarzach wiec ja tez o nich mowie.... a co do poronienia to kazde poronienie ma jakas przyczyne... i sztuczne podtrzymywanie zazwyczaj do niczego dobrego nie prowadzi.... innymi slowy "co ma wisiec nie utonie" ;) ... no ale nie bede polemizowac, bo nie kazdy mysli tak jak ja :P Ja tylko radze wrzucic na kuz i nie zadreczac sie ze nie ma sie lekarstw".... bo nikt nie powiedzial ze lekartwa sa potrzebne i bo takie schizy moga tylko zaszkodzic :P

Gość normalnie, wrzucasz
czasami wina poronienia jest jedynie za niski progesteron, a jak zarodek jest wadliwy, to nawet leki nie pomogą - proste

w takim razie to dla mnie chore. Nie wiadomo czy ma ciaze zagrozona ale juz chce faszerowac sie podtrzymaczami.

Gość normalnie, wrzucasz
zaczarowany olowek10000 a czy wiesz o tym, że każda kolejna ciąża po poronieniu jest w mniejszym lub większym stopniu traktowana jako zagrożona?

Gość jedz tam !!!
ja plamiłam w 6 i 8 tyg do połoznej miałam jechac w 10 tyg a tez sie bałam ze jest cos nie tak i pojechałam tam dla swietego spokoju banni doktor rewelacyjna wizyta trwała godzine przebadała mnie ginekologicznie(w holandii tego nie robia przez cała ciąże) zrobiła usg przepisałam duphaston na miesiac i wszystko jest dobrze:)

Gość normalnie, wrzucasz
fajny pomysł z tą kliniką, ale ceny maja kosmiczne, dr Wrótniak to podobno świetny lekarz, więc Autorko masz już rozwiązanie problemu

to w takim razie powinna umowic sie z lekarzem a nie na wlasna reke probowac zalatwiac leki. Chociaz moja kolezanka w UK poronila 2 razy to powiedziano jej, ze musi poronic 3-ci zeby sie tym zainteresowali i porobili jej jakies badania. Bo, jak stwierdzili nic jej nie jest skoro w ciaze zachodzi, a ze roni...:o

Gość normalnie, wrzucasz
zaczarowany olowek10000 nie słyszłam żeby duphaston komuś zaszkodził, a o tym że pomógł już wiele razy, poza tym bardzo często lekarze wypisuja go we wczesnych ciążach, nie neguję tego, że wizyta jest konieczna ale w Hol to nie takie proste

Gość mama w NL
skoro raz poroniłaś to będziesz na pewno prowadzona przez lekarza tylko idz do poloznej i powiedz co i jak. w sumie z opieką jest lepiej niż się wydaje na pierwszy rzut oka ;) jak coś się dzieje, to raczej reagują, więc spokojnie. holenderskie położne są miłe, więc jak znasz ang/hol to nie szukaj na siłę polskich.