Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość printerssa

szukam mam ktore oddaly do przeszkole dziecko 4 letnie-czy to byla dobra decyzja

Polecane posty

Gość printerssa

Moje dziecko ma 3 lata zostalo przyjete do przedszkola,na dniach adaptacyjnych bawil sie,ale slabo,raczej w towarzystwie mlodszej siostry i blisko nas,rodzicow. Za kazdym razem mowi,ze do przedszkola isc nie chce sam tylko z tatusiem,mamusia i siostra. Nie ma z dziecmi,oprocz 1,5 rocznej siostry,zadnego praktycznie kontaktu,zachowuje sie jak dzikus,nie umie sie bawic,dzieci raczej go dominuja,bo syn jest z natury ostroznym dzieckiem i nie szaleje na placu zabaw jak inne dzieci,tylko bardzo uwaza na siebie. Chce go oddac w wieku 4 lat, ale nie z powodu jego zachowan,bo mysle,ze przeszkole uspoleczniloby go w koncu,ale boje sie chorob,ktore bedzie przynosil do domu,ze zarazi nimi siostre,ktora jest jeszcze malutka. Mala jest po ciezkiej chorobie wywolanej bakteria,otarla sie o smierc w niemowlectwie i strasznie sie martwie wszelkich chorob kiedy jest jeszcze taka malutka. Z drugiej strony martwie sie synem,ze cos zniszcze,ze moze przez to,ze go teraz nie oddam to dokonca zycia bedzie mial jakas wycofana nature...dlatego chce konsultacji z mamami,ktore oddaly dziecko rok pozniej, czy wasze dzieci nie odstaja od innych,czy zauwazylyscie,ze takie odsanie to byl blad?bede wdzieczna za wszelkie odp.

Ja zaprowadzam córkę czasem, co jakis czas na 3-4 godziny. Jest u nas takie przdszkole że można przyprowadzać dziecko na godziny - godzina 5 zl. Ale tak żeby zapisywac ją na stałe to nie. I tak za rok idzie obowiązkowo do szkoły, więc do przedszkola chodzi aby sie pobawić z dziećmi...

Mój syn poszedl do rpzedskzola jako 3 latek, ale byl tam kilka razy (na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy). Chorowal, nie dal rady chodzić. Teraz skonczy 4 lata i w tym roku zostaje w domu razem ze swoją 1,5 roczną siostra. Zapisze go na jakieś zajecia dodatkowe i tyle. Szkoda zajmować miejsce w przedskzolu jak ma mi tak chorowac jak to bylo dotąd. Na tle innych dzieci nie zauwazylam zeby mu czegoś brakowalo. Jest duszą towarzystwa i swietnie się odnajduje w relacjach z innymi, jest wygadany, inteligetny (uczylam liter jego siostrę i wklądalam w to duzooo pracy, jego chcialąm zaczac uczyć w tym roku a tu okazalo sie ze on litery zna. Nauczyl sie "przy okazji" i lepiej się lapie w nich niż siosyta, tak samoz grami zawsze ją ogrywa we wszytstkie planszówki i gry zręcznosciowe). Nie uwazam ze czegokolwiek mu brakuje i myślę ze w zerówce nadrobi wszystko w jednej chwili. Oczywiscie fajnie by bylo jakby do przedskzola dal radę chodzić bo by się w domu nie nudził, mial lepiej zorganizowany czas i zajecia z dziećmi (a dzieci uwielbia) ale nie bedę ryzykować. Nie znam Twojego dziecka ale wydaje mi się, ze jesli jeszcze przez ten rok zostanie w domu to aż tak wiele nie straci, a popatrz na to inaczej- ile zyska mlodsza corka mając na co dzien towarzysza zabaw od ktorego bedzie mogla wszystko podlapywac i rozwijac się jak burza :)

Gość printessa
Dzieki serddeczne,czuje sie naprawde lepiej, wiem ze nie podejmuje zlej decyzji.buzka!