Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paulaxxxx

Dlaczego spóźnia mi się okres...?

Polecane posty

Gość Paulaxxxx

Hej wszystkim. Mam pewien problem,mianowicie spóźnia mi się okres... Tak naprawdę nie wiem ile bo byłam na wakacjach i nie zapisałam kiedy dostałam tak okres... Kochałam się ostatnio z moim partnerem z zabezpieczeniem wszystko poszło okey,a wytrysk był na zewnątrz,więc myślę,że nie było nic we mnie. Więc dlaczego spóźnia mi się okres? Czy mogę być w ciąży? Czy są jakieś inne czynniki wpływające na spóźniającą się miesiączke? Czekam na nią jak na zbawienie!!!

Gość Pomarańczowaaa
hmmm poczekaj jeszcze pare dni.. czasami okres sie spóźnia, nie jestes maszyna przeciez. Jak bedzie sie długo spoźniał to zrob test albo idz do lekarza :0

Gość Perw w przelocie XV
Zapamiętajcie sobie raz na zawsze, że spóźniający się okres nie musi oznaczać ciąży. Jest milion innych powodów, które mogą spowodować rozregulowanie się cyklu-wzmożony wysiłek fizyczny, gwałtowna i znaczna utrata wagi lub odwrotnie znaczne przybranie na wadze w szybkim czasie, przyjmowanie niektórych leków np. psychotropowych lub narkotyków, stres (z którego nie zawsze zdajemy sobie sprawę), zmiana klimatu (uwaga-nie musicie nigdzie wyjeżdżać-wystarczy gwałtowna zmiana pogody np. upały kilka tygodni temu). Jeśli nie masz jeszcze 18 lat to brak miesiączki w spodziewanym terminie może oznaczać po prostu, że Twój organizm jeszcze pracuje nad uregulowaniem gospodarki hormonalnej i stąd opóźnienie. Nieregularny cykl może być również objawem jakichś schorzeń organów płciowych np. stany zapalne organów płciowych, endometrioza, torbiele, zespół policystycznych jajników, niedrożność błony dziewiczej, zespół Ashermana albo po prostu zaburzenia gospodarki hormonalnej w organizmie. Jeśli zrobiłaś test ciążowy w dniu spodziewanej miesiączki lub później i jednocześnie przynajmniej 10-14 dni po ewentualnej ryzykownej sytuacji i test pokazał, że nie jesteś w ciąży to na 99% nie jesteś w ciąży. Poczekaj dwa tygodnie, jeśli miesiączka się nie pojawi zgłoś się do ginekologa. Lekarz postara się ustalić przyczynę opóźnienia i być może przepisze leki wywołujące miesiączkę. Jeśli nie doszło do żadnej ryzykownej sytuacji również poczekaj dwa tygodnie i jeśli miesiączka się nie pojawi udaj się do ginekologa. Jeśli nieregularność cykli się powtarza, a skończyłaś już 18 lat warto to skonsultować z ginekologiem. I nie ma znaczenia, że przez X lat miałaś miesiączki regularne jak w zegarku, bo zegarek też się może w końcu zepsuć.