Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vb fhj5yuj

Jakie badania należy wykonać przed ciążą???

Polecane posty

Gość vb fhj5yuj

?????

Gość TakaSobieMama;)
Jesli nie masz problemow zdrowotnych to dobrze zrobic badanie na toxo, rozyczke i AIDS ;)... jak dla mnie to calkowicie wystarczy. Inne badania robi sie dopiero w razie potrzeby...

Gość blablaa
To zależy jak długo się starasz. Jeśli dopiero zaczynasz to proponuję morfologię, mocz, badanie na tokspolazmozę, przegląd zębów. Jeżeli trwa już to jakiś czas i nadal nic to badanie hormonów (prolaktyna), usg (wykluczenie ewentualnych torbieli lub zrostów), hsg (drożność jajowodów), sprawdzenie czy cykle są owulacyjne. A oprócz tego cały czas zażywaj kwas foliowy i odstaw używki (papierosy i alkohol). Powodzenia:)

Gość a mąż jak ma na imię
Pierwszy etap: umów się na wizytę u lekarza ogólnego lub ginekologa i omów z nim swoje plany zajścia w ciążę. Badania które zleci mają na celu sprawdzenie pewnych czynników, wpływających na Twoją ciążę. Wykona też podstawowe badania (ciśnienie, EKG), sprawdzi: wagę niedowaga lub nadwaga są groźne i mogą przyczynić się do nadciśnienia tętniczego, ewentualne występowanie chorób: astmy, problemów kardiologicznych, przewlekłej niewydolności żylnej, problemów z tarczycą itp., choroby dziedziczne, jak np. cukrzycę, przebyte szczepienia. W razie potrzeby, lekarz będzie mógł przepisać niektóre szczepionki (jak np. różyczka, powtórzenie DT błonica i tężec, polio i koklusz), do zrobienia przynajmniej na 3 miesiące przed ciążą, bieżące dolegliwości. Przyjmowanie niektórych leków może zakłócić prawidłowy rozwój dziecka: antybiotyki, tabletki odchudzające, przeciwdepresyjne, antyepileptyki itp. W zależności od przypadku, lekarz może zlecić: badanie krwi na toksoplazmozę i różyczkę, badanie mające na celu wykluczenie wirusowego zapalenia wątroby typu B i typu C oraz HIV, badanie moczu pozwalające wykluczyć niewydolność nerek lub początki cukrzycy.

Gość d.z.iunia
Ja byłam na przeglądzie technicznym u gina i robiłam cytologię. Poza tym toksoplazmozę i cytomegalię. Różyczki nie, bo i tak było wiadomo, że muszę się zaszczepić. Z badań ogólnych: mocz, morfologia, glukoza, tsh, antyHBS ilościowo. Warto też iść do dentysty na przegląd. Żadnych chorób wenerycznych nie robiłam, HIV też nie, bo jakoś ich u siebie nie podejrzewałam z góry, a i tak HIV i kiłę trzeba zrobić już w trakcie ciąży.

Ja musiałam zrobić oznaczenie gr krwi i później przeciwciała, bo jestem RH- a mąż RH+

Gość d.z.iunia
My też mamy konflikt serologiczny, ale ja to robiłam dopiero w ciąży.

Gość czarnowlosa
Ja robiłam tylko hormony i morfologię. Brałam kwas foliowy i określałam owulację mikroskopem owulacyjnym. Wystarczyło.