Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinowa__

pasteryzacja słoików z dżemem!

Polecane posty

Gość malinowa__

mam pytanie... zrobilam dzis dżem, nalozyłam do słoiczków, zakręciłam, i gotowałam (pasteryzowałam ok 15 min, nie wiem co mnie podkusiło ale... chcialam sprawdzic czy dobrze trzymają, głupia ja :) otworzyłam jeden ze słoików - trzymają :P, zapasteryzowałam go drugi raz, i moje pytanie,,, czy nic mu nie bedzie???????

Gość mamamamija
nic mu nie będzie :)

Gość malinowa__
hehehe :) a to wypowiada się osoba doświadczona w temacie przetworów domowych? czy tylko pocieszyciel? :P głupia ja ze go otworzyłam :P

Gość malinowa__
czy ktoś mi podpowie?

Gość irka123456
po co je pasteryzujesz? wystarczy nalozyc do sloików goracy, zakrecic mocno i studzic do gory nogami.

Gość irka123456
a w ogóle toz czego ten dzem?

Gość Palomaaa
Nic mu się nie stanie jak zapasteryzujesz go drugi raz. PS. Są 2 szkoły pasteryzacji, jedna mówi, żeby gotować, druga, że wystarczy zamknąć na gorąco. Każdy stosuje to, co mu jest wygodniejsze

Gość irka123456
jeden sposob to pasteryzacja a ten o ktorym mowie to sposob bez pasteryzacji. owoce nie potrzebuja pasteryzacji. cukier jest konserwantem i to wystarcza. ponadto pasteryzacja to dodatkowe i dosc dlugie bo ok 15 min gotowanie owocow - co sprawia, ze traca wiele ze swoich naturalnych wartosci. pasteryzowac nalezy te produkty, ktore tego wymagaja.

Gość malinowa__
dzięki za podpowiedzi ;) pasteryzuję bo moja mama też tak robi, wyniosłam z domu :P ktoś pytał z czego - z brzoskwinek :) w przyszłym ty planuję z malin ;) mam nadzieje ze mi nie zapleśnieją - przeżywam bo to moje pierwsze dżemy w życiu ;)