Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinowa__

pasteryzacja słoików z dżemem!

Polecane posty

Gość malinowa__

mam pytanie... zrobilam dzis dżem, nalozyłam do słoiczków, zakręciłam, i gotowałam (pasteryzowałam ok 15 min, nie wiem co mnie podkusiło ale... chcialam sprawdzic czy dobrze trzymają, głupia ja :) otworzyłam jeden ze słoików - trzymają :P, zapasteryzowałam go drugi raz, i moje pytanie,,, czy nic mu nie bedzie???????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamamamija
nic mu nie będzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malinowa__
hehehe :) a to wypowiada się osoba doświadczona w temacie przetworów domowych? czy tylko pocieszyciel? :P głupia ja ze go otworzyłam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malinowa__
czy ktoś mi podpowie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość irka123456
po co je pasteryzujesz? wystarczy nalozyc do sloików goracy, zakrecic mocno i studzic do gory nogami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość irka123456
a w ogóle toz czego ten dzem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Palomaaa
Nic mu się nie stanie jak zapasteryzujesz go drugi raz. PS. Są 2 szkoły pasteryzacji, jedna mówi, żeby gotować, druga, że wystarczy zamknąć na gorąco. Każdy stosuje to, co mu jest wygodniejsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość irka123456
jeden sposob to pasteryzacja a ten o ktorym mowie to sposob bez pasteryzacji. owoce nie potrzebuja pasteryzacji. cukier jest konserwantem i to wystarcza. ponadto pasteryzacja to dodatkowe i dosc dlugie bo ok 15 min gotowanie owocow - co sprawia, ze traca wiele ze swoich naturalnych wartosci. pasteryzowac nalezy te produkty, ktore tego wymagaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malinowa__
dzięki za podpowiedzi ;) pasteryzuję bo moja mama też tak robi, wyniosłam z domu :P ktoś pytał z czego - z brzoskwinek :) w przyszłym ty planuję z malin ;) mam nadzieje ze mi nie zapleśnieją - przeżywam bo to moje pierwsze dżemy w życiu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×