Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewazneitak

antykoncepcja po, a tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość niewazneitak

Czy tabletka do 72h po stosunku działa tak samo jak tabletki antykoncepcyjne? W sensie, że przeczytałam że ta tabletka usuwa zarodek z organizmu jak dojdzie do zapłodnienia. Czy tabletki antykoncepcyjne działają tak samo jesli jakimś cudem dojdzie do zapłodnienia?

Gość niewazneitak
powinnam wziąć taką tabletkę, ale jakoś sumienie mi nie pozwala. przecież jak już dochodzi do poczęcia, to już są pierwsze komórki organizmu. nie wiem co myslec..

Gość Perw w przelocie XV
Jeżeli weźmiesz tabletkę "72h po" zanim dojdzie do owulacji do ona po prostu blokuje owulację i nie dochodzi do zapłodnienia-tak działają tabletki antykoncepcyjne. Natomiast jeżeli dojdzie do zapłodnienia to zmienia ona śluzówkę macicy w taki sposób, że zapłodniona komórka jajowa nie może się w macicy zagnieździć. Ale to raczej w przypadku przyjęcia jej po dłuższym czasie od stosunku.

Gość niewazneitak
no ja mogę przyjąc dokładnie po 48 godzinach. ale nie chce zabijać zarodka.. wiec może lepiej nie będę brała. lepsze to niż mam mieć wyrzuty sumienia. A zwykle tabletki antykoncepcyjne też nie pozwalaja na zagnieżdżenie zarodka, czy to własnie taka jedyna różnica między nimi?

Gość Perw w przelocie XV
Działanie tabletek antykoncepcyjnych polega przede wszystkim na zablokowaniu owulacji. Do dodatkowych działań tabletek należy zmiana śluzu utrudniająca poruszanie się plemników, spowolnienie poruszania komórki jajowej tak, aby obumarła zanim spotka się z plemnikami i zmiana błony śluzowej macicy, żeby utrudnić zagnieżdzenie się zarodka