Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pełna-obaw

Pytanie o przezierność karkową

Polecane posty

Gość pełna-obaw

Mam pytanie dotyczące NT. Czy to badanie mają wszystkie ciężarne, czy trzeba się np. upomnieć lub powiedzieć, że jest się nim zainteresowanym i jaki jest jego koszt? Czy może wykonać go każdy ginekolog czy wymagany jest jakiś specjalistyczny sprzęt i umiejętności lekarza (chodzę prywatnie, ale to nieduże miasto i nie wiem czy szukać gdzieś dalej:) )

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiioooooooooooo
w którym tygodniu jesteś??

mi lekarz sam zrobił chyba na 2 lub 3 wizycie. Powiedział żę można zrobić dodakowe płatne badania ale u mnie nie widzi absolutnie takiej potrzeby:)

Gość szok krok
Przeziernosc robi sie między 12 a 13 tyg ciąży Ja miałam robione na zwykłym usg ale doświadczenie lekarza musi być jak najbardziej duże Jeżeli chodzisz prywanie lekarz powinien przeprowadzić takowe w ramach wizyty Bardzo ważne jest aby badanie odbyło sie najpóźniej w 13 tyg ponieważ później jest niewiarygodne

jeśli chodzisz do lekarza na nfz to usg genetyczne przysługuje tylko kobietom po 35 r ż, rzadko się zdarza żeby lekarz robił młodszym kobietom, czasem też nawet nie mówią że jest taka możliwość. natomiast jeśli prywatnie to powinien Ci lekarz zlecić lub zrobić takie badanie, bodajże do 13 lub 14 tc. Ale nie zaszkodzi jeśli sama zapytasz, w dużych miastach to jest już norma, w małych nie zawsze niestety

Gość pełna-obaw
dziękuję za odpowiedzi. Ja jestem w 10tc, a wizytę będę mieć w przyszłym tygodniu.

Gość pełna-obaw
mam 30 lat i to moja pierwsza ciąża

warto zrobić usg genetyczne, to nie tylko przezierność badają, ale też czy jest kość nosowa, długość kości biodrowej, sprawdzają wszystkie narządy. przypomnij lekarzowi, a jak nie ma możliwości zrobienia u niego to wybierz się gdzie indziej. powodzenia