Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiwi1988ldz

Złamanie nogi w pracy, co robić?

Polecane posty

Witam! Chciała bym się dowiedzieć w jaki sposób ubiegać się o odszkodowanie. Mój mąż jest zatrudniony w Polsce ale wyjerzdza w delegacje za granice ( na umowie ma to zaznaczone że są to wyjazdy na UE ). Mąż wrócił do domu, pojechał do szpitala i są złamane 2 palce a gips aż do kolana i to na 6tyg. W szpitalu wykupiliśmy płytkę ze zdjęciem rendgenowskim, spisaliśmy nr ubezpieczenia pracodawcy. Jakie kroki mamy począć, czy należy nam się odszkodowanie za to złamanie i jaka plus minus powinna być to kwota. Proszę o odpowiedz osoby które naprawdę maja coś do powiedzenia w tym temacie. Z góry dziękuję:):):)

Gość ja 25....
to trzeba zgłosić do BHp-owca w zakładzie pracy

ja 25.... a to nie wystarczy zadzwonic do ubezpieczyciela pracodawcy?? Mój mąz jest kierowca, firma jest prywatna i nie duza jest tam ktos taki jak BHP-owiec?????

Gość ja 25....
ale szkolenie BHP było? Pracodawca zgłasza do inspektora BHp, spisują protokół powypadkowy i wysyłają dokumenty do ZUs-u. Nawet jeśli nie mają nikogo na stałe, na etacie to za zlecenie BHP-owiec powinien być. Musi być spisany protokół. Firma ubezpiecza mężą? Zadzwoń do Zusu i dowiesz się dokładnie wszystkiego.

ja 25.... umowe ma, czy było szkolenie hmmm nie wiem :-/ ale myslałam ze wystarczy zadzwonić do ubezpieczenia pracodawcy i oni wypłacaja, w jakim celu mam zadzwonic do zusu??? Przepraszam za to pytanie ale jestem 1wszy raz w takiej sytuacji i naprawde nie wiem jak się do tego zabrać.

Gość na kokosy nie licz
jak 200 zł dostanie to niech się cieszy, pod warunkiem, że jest dodatkowo ubezapieczony

Gość ja 25....
Bo to zazwyczaj ZUs płaci. Tak czy inaczej samo powiedzenie, że złamał noge nie wystarczy. Muszą być opisane okoliczności złamania nogi. U mnie w zakładzie pracy to jest tak, że w takiej sytuacji jest wzywany BHP-owiec, spisuje protokół i orzeka czy można to uznać za wypadek w pracy. To zależy od okoliczności, w których zaistniał wypadek. To, że było to na wyjeździe cz w godzinach pracy wcale nie znaczy, że będzie odszkodowanie. Zwłaszcza prywatne firmy ubezpieczeniowe są bardzo oszczędne w wypłacaniu pieniędzy.

Jeśli się mylę proszę o sprostowanie:-) 1. Po sporządzeniu dokumentacji wypadkowej ( moje wyjaśnienia + świadka ) , tworzy protokół powypadkowy . Daje mi do zapoznania jeśli nie mam zastrzeżeń po moim podpisie sam zatwierdza protokół . 2. wysyła protokół wraz z załącznikami ( wyjaśnienia , zwolnienie L-4 , kartę udzielonej pomocy - z pogotowia ) do ZUS-u Z tego co się doczytałem to w firmach zatrudniających mniej niż 20 osób ZUS od razu (nie po 33 dniach ) wypłaca w 100% chorobowe 3. po ukończeniu zwolnienia i rehabilitacji na mój wniosek pracodawca dosyła druk N9 i resztę dokumentacji z leczenia i wtedy staje na komisję w celu odszkodowania chyba

Gość ja 25....
Kiedy ZUs wypłaca to nie wiem, ale reszta sie zgadza. Komisja orzeknie procent uszczerbku na zdrowiu i tyle wypłaci odszkodowania. Pamiętaj, że uszczerbku może nie stwierdzić.

Gość DuzeODSZKODOWANIA
Można uzyskać nie tylko pieniądze z ZUS. ZUS wypłaca grosze za takie rzeczy. Istnieje możliwość dochodzenia odszkodowania uzupełniającego od pracodawcy. By uzyskać więcej informacji zadzwoń po bezpłatną poradę: 801 022 310 Więcej info na duzeODSZKODOWANIA.com. DUŻE Odszkodowania Moc WYGRYWANIA!