Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baaaaaaandaanka

matematyka wielomiany!!!prosze o pomoc!!

Polecane posty

Gość baaaaaaandaanka

zna się ktoś na wielomianach? a dokładnie chodzi mi o samą podstawę.. Czyli jak rozkłada się wielominay na czynniki?? np jak rozłożyć taki wielomian?? x3+4x2+x+4 ( 3 i 2 to potęga) Chciałabym abyście mi to wytłumaczyli od początku czym mam sie sugerować i jak to się robi?? z gory dzieki

Gość matematyczka89898989
wynik; 2x do potegi2(x-2)-2(x-)

Gość jem kosci ogonowe
nie chodzilo o wynik tylko o wytlumaczenie krok po kroku

Gość matematyczka89898989
poco to tobie?

Gość szatynka45454545555555555
W wakację się nie powinnaś uczyć odpoczywaj

Okey ja pomogę, jeśli masz wielomian np. x^2+3x=0 to wyciągasz niewiadomą x przed nawias i zostaje x(x+3)=0, rozwiązaniem jest albo x=0 albo x+3=0, więc x=-3 w Twoim przypadku nie da się nic wyciągnąć, więc zgodnie z twierdzeniem o całkowitych pierwiastkach wielomianu rozwiązaniem są dzielniki wyrazu wolnego w Twoim wypadku liczba 4 jest wyrazem wolny, dzielniki jej to {1,-1,2,-2,4,-4}. Aby była liczba rozwiązaniem musi być(po podstawieniu dzielnika) wynik równy 0, więc wielomian(dzielnik)=0 Sprawdziłem i dla -4 jest wynik równy 0 tzn. x^3+4x^2+x+4, podstawiamy za x=-4 i mamy -64 + 64 -4 +4 co daje nam 0 zatem -4 jest rozwiązaniem, dzielimy całe wyrażenie przez (x+4), bo to jest nasze rozwiązanie dostajemy równanie kwadratowe i już prościutko deltę obliczamy i dalej dasz radę

Gość tojazłodzije
W tym przypadku najlepsze będzie grupowanie Z x^3 i 4x^2 wyciągasz x^2 i powstaje Ci x^2(x+4) Z x+4 wyciągasz 1 przed nawias( nie zmieni się nic, ale to taka formalność) i powstanie 1(x+4) I masz taką postać x^2(x+4)+1(x+4)=0 Teraz wyrazy sprzed nawiasów tj (x^2+1) utworzą tu nowy element wielomianu, zaś (x+4) zostaje I masz: (x^2)(x+4)=0 A teraz znalezienie iksów to chyba proste:)

Gość tojazłodzije
W ostatecznej wersji powinno być(x^2+1)!

Gość tojazłodzije
Michał, nie prościej grupowaniem? Nigdy nie lubiłam wyszukiwania dzielników itp, ale może za wielki leń ze mnie:)

grupowanie też dobre, ale zostanie (x^2+1)(x+4)=0 a więc x^2+1=0 albo x+4=0 x^2=-1 fałsz, bo nigdy żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da ujemnej, więc jedynym rozwiązaniem jest x=-4

nom odpocznijcie od matematyki :P masz dwa rozwiązania zabłyśniesz w nowym roku szkolnym ;)

na przyszłość idź na matematyka.pl, bo tu ciężko żeby ktoś pomógł raczej wątpliwe wykształcenie czatowiczów patrząc po poziomie wypowiedzi

Gość tojazłodzije
Michał, rzeczywiście, nie chciało mi się już rozwiązać do końca:) A sama autorka chyba i tak pytała o metody tylko:) PS. Do autorki tylko praca praca i praca jeśli chodzi o matmę :)