Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanamatka1235

moje dziecko pali papierosy

Polecane posty

Gość załamanamatka1235

Znalazłam u mojego 15 letniego syna papierosy, błagał, żebym nie mówiła ojcu,że nie będzie już palił.Chyba popełniłam błąd nic nie mówiąc mężowi-syn twierdzi, że nie pali, nic nie czuję, kiedy wraca z dworu, ale...co mam robić? Do niedawna mieliśmy dobry kontakt, teraz się to zmieniło, czuję, żę syn oddala się ode mnie.

Gość powiem i ja.....
skoro syn tak się boi ojca na razie nic nie mów synowi ...ale powinnaś mu zapowiedzieć że jeśli jeszcze kiedykolwiek poczujesz od niego zapach lub znajdziesz chociażby pudełko po fajkach nie będzie zlituj i powinien Ci dać słowo że z fajkami koniec

Gość załamanamatka1235
i dokładnie tak zrobilam, tylko po prostu obawiam się, że teraz będzie się lepiej krył, a ja zamiotłam problem pod dywan...

Gość powiem i ja.....
ja myślę że nie zamiotłaś problemu pod dywan bo co jeszcze mogłaś zrobić po za rozmową ?....a skoro chłopak tak boi się ojca ( nie wiem jaki Twój mąż jest ) ale chyba na rozmowie by się nie skończyło co ?...postaraj mu się zaufać ale kontroluj na każdym kroku ...zapachu papierosów nie tak łatwo się pozbyć

Gość nynynynynynynynyn
trzeba mu bylo postawic paczke na stole i przy tobie powinien cala wypalic, jakby sie zrzygal i sral dalej jak dope mial, mialas by garant ze w calym swoim zyciu papierocha do geby nie wezmie

Gość bańka wstańka----
ja powiem jak bylo ze mna. mama tez postawila mi paczke fajek i kazala palic do upadlego. nic nie dalo, bo ja lubilam palic. przez kilka dni a i owczem nie palilam. moze sprobuj mu pokazac zdjecia płuc takich nalogowych palczy. a czy syn lubi sport? to niech sobie uswiadomi ze jak bedzie tak palil to nici ze sportu. niech pogania po schodach.po tym nie tyle poczuje sie przez fajki dorosly ile stary. rozmawiac, rozmawiac i rozmawiac. a jak nie zabierz kieszonkowe. przeciez wiadomo ze za Twoje pali. koledzy czestuja? skasuj neta. dzieciaki bez internetu teraz jak bez reki. kary tez musza byc pozdrawiam

Gość załamanamatka1235
Mąż z pewnością najpierw by nakrzyczał ( i słusznie- ja jesetm spokojniejsza i rozmiawiałam z nim długo na temat palenia, przede wszystkim, że szkoda zdrowia, kasy, smród, wygląd itp). Potem byłby kompletny zakaz wychodzenia nadwór- ja pozwalam, ale codziennie sprawdzam. I zapowiedziałam, że jak będę miałatylko cień wątpliwości, to wszystko powiem ojcu. Mam nadzieję, zę dobrze zrobiłam :(

Gość czaro w nica
nie chcę bagatelizować ale ja sama w wieku okolo 15 lat paliłam z koleżankami papierosy po cichu i samo mi przeszło z wiekiem . Uważałam się za dorosłą bardziej. W liceum przestałam palić i nie palę - może to jedynie wiek

Gość załamanamatka1235
ja też paliłam w liceum z głupoty, teraz nie palę, ale wiadomo, 15 latek myśli, że jest bardziej trendy z fajką ;)

Znajdź z synem przyczynę. Dlaczego on w ogóle zaczął palić? Czy Ty albo Twój mąż palicie? Nie możesz zostawiać syna samego z tym. Łatwo jest powiedzieć masz odstawić papierosy. Postaraj się i Ty. Pomóż mu. Zresztą skąd w ogóle on ma te papierosy? Możesz odciąć mu na jakiś czas kieszonkowe lub jakiekolwiek pieniądze, które mu dajesz. Przede wszystkim rozmawiaj z nim, wspieraj go. Dowiedz się od jak dawna to robi. Czy robi to dla znajomości. Może chce podobać się innym i dlatego to robi. Musisz mu pokazać, że palenie nie prowadzi do niczego dobrego. Możecie obejrzeć film, w którym wypowiada się jakiś lekarz, palacz. Jak pewnie sama wiesz palenie bardzo często prowadzi do różnych chorób płuc. W internecie jest wiele zdjęć, na których widać płuca osoby niepalącej i palacza. Możesz mu powiedzieć, że w przyszłości na pewno u wielu osób zaplusuje on jako osoba niepaląca. Na pewno będzie chciał mieć kiedyś dziewczynę. A dziewczyny nie lubią śmierdzących papierosami chłopaków (może i zdarzają się wyjątki). Jednak musisz mu pokazać jak wiele jest minusów, a plusów w ogóle. Możliwe także, że jest to dla niego formą odstresowania się. Jeśli w jego życiu stres jest obecny i to często, możesz mu pokazać inne formy odstresowania się. Tym przykładem może być trening relaksacyjny Jacobsona (http://relaksacja.pl/relaksacyjne/relaksacja_mii.html ), joga, ale także sport. Popieram poprzedniczkę, która napisała o sporcie. Ciężko jest palaczowi podbiec do autobusu czy wejść po schodach, a co dopiero mówić o sporcie. To tak młody wiek, z każda chwilą może być coraz gorzej. Coraz ciężej będzie odciąć się już później od nałogu. Rozmawiaj z nim, może masz przykład osoby palącej w rodzinie, pokaż mu jakie to szkodliwe nie tylko dla niego, ale i dla innych. Nie zostawiaj go z tym problemem. Będąc matką musisz być wsparciem, a nie dyktatorem, który tylko wymaga i dyktuje warunki. Możecie razem przeciwdziałać, zacznijcie razem biegać, chodzić na siłownie, ćwiczyć metodami relaksującymi. Skoro już o tym wiesz, to warto wziąć ten problem na swoje i syna barki.

Gość gość
Ja tez zaczelam palic w wieku 15 lat juz nawet nie pamietam dlaczego, nikt mnie nie zmuszal ale duzo osob palilo, matka nie raz z ojcem znalezli, czuli ale co mama pogadala i tak palilam, ojciec sam palil wiec co on mogl powiedziec. Mama prosila grozila tlumaczyla nie dawala kasy ale wtedy fajki kosztowaly 4.5 wiec zrzutka z kolezanka i juz. W szkole donosili a ja jak palilam tak palilam. Pozniej mama juz nawet widziala jak palilam ojciec tez ale sama zarabialam na to. Teraz nie pale ale ze lubie to nie wiem czy nie wroce. A czy jemu wytlumaczysz ? Moze i tak ja tez sie balam a palilam. I nie docieralo ze nie wypada ze szkoda zdrowia itp nastolatki zawsze sa madrzejsze :-)

Gość gość
Nic nie poradzisz Ja zaczelam palic tez w wieku 15 lat i pale do tej pory. Pale 2 paczki dziennie. Powiedz mu aby ograniczyl palenie. I wiecej dbal o jame gebowa. Pewnie syn wychowywal sie w dymie bo palicie albo maz pali i dlatego gi ciagnie.

Gość akaaa
Nie zakazuj mu palić, nie rób awantur, ale pokaż mu z jakimi skutkami może się wiązać palenie. Że ma wpływ na zdrowie, wygląd…. No i że wbrew pozorom nie wpływają na jego atrakcyjność, dziewczyny nie lubią smordu fajek. Podeślij mu jakieś fajne materiały edukacyjne, które mogą być atrakcyjne dla nastolatków: Tu jest fajna kampania społeczna: https://www.youtube.com/watch?v=_SrLgQ6zcBI O, a tu „ładna” grafika o skutkach palenia. Może to go ruszy

Gość akaaa
Nie zakazuj mu palić, nie rób awantur, ale pokaż mu z jakimi skutkami może się wiązać palenie. Że ma wpływ na zdrowie, wygląd…. No i że wbrew pozorom nie wpływają na jego atrakcyjność, dziewczyny nie lubią smordu fajek. Podeślij mu jakieś fajne materiały edukacyjne, które mogą być atrakcyjne dla nastolatków: Tu jest fajna kampania społeczna: https://www.youtube.com/watch?v=_SrLgQ6zcBI O, a tu „ładna” grafika o skutkach palenia. Może to go ruszy

Gość gość
A ja bym mu obcięła kieszonkowe o połowę - skoro wydaje na głupoty.

Gość gość
Temat stary ale myślę że nie jeden 15 latek pali. Ja w tym wieku paliłam bo koleżanki koledzy palili jak bym tego nie robiła nie byłabym w paczce.