Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poiuytrew

Co teraz zrobić? Skarga na dyrektora?

Polecane posty

Gość poiuytrew

Witam, mam pewien problem. Skończyłam szkołę średnią 11 lat temu. W miedzyczasie skończyłam studia, poszłam do pracy... Niedawno szef zaproponował mi awans, w związku z tym postanowiłam skończyć dodatkowy kurs. I teraz zaczyna się problem, muszę tam przedstawic swiadectwo szkoły sredniej - nie może byc dyplom ukończenia studiów (?) no nie ważne..Niestety nie mam tego świadectwa. Poszłam do szkoły którą kończyłam, pani dyrektor powiedziała,że wszystkie dokumenty są już w archiwum, a nie w szkole. Poszłam do kuratorium, bardzo miły pan poszukał i powiedział, ze nie ma zadnych dokumentów z mojej byłej szkoły i skierował mnie do dyrektora. Znów poszłam do szkoły, a tam pani dyrektor z ironicznym usmiechem - ' nie mam dokumetów, nie wiem gdzie są.. i nic w tym kierunku nie zrobię" Co teraz? Czy skarga coś tu pomoże?

Gość Jesteajny pomg
po co sie było ucZyć a tera poważnie to liczy się tyko wyszy papierek a tak a propo to nie wiesz że dokumenty państwowe sie szanuje

Gość poiuytrew
fantastyczna rada :O dzięki

Gość Jesteajny pomg
a na studjach nie zostało to świadectwo bo chyba wymagaja

Gość Jesteajny pomg
Ostatecznym wyjściem jest bazar bo i tak nie łamiesz prawa średnie miałaś lub zapytaj o zaświaczenie ze szkoły że tam chodziłaś

Gość Jesteajny pomg
a teraz za 3x porady prosze o zdjęcie twojej c.i.pki ewetułalnie cyc.kow;)

Gość pffffffffffff jasne
ludzie, może się zgubić, zapodziać, spłonąć w pożarze i co wtedy?

Gość poiuytrew
szkola zaswiadczenia mi nie wyda, dyrektora powiedziała mi wprost, ze nic w tej sprawie nie zrobi...

Gość sranienarzadko
Musi być protoókł z archiwizacji

Gość poiuytrew
Pan w kuratorium mi powiedzial, ze dokumenty nadal sa w szkole. Gdyby on miał je u siebie wydałby mi duplikat w ciagu dwoch dni..

Gość BLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
muszą wydać duplikat, napisz podanie do szkoły o wydanie duplikatu, kiedy kończyłaś szkołę żeby mieli jakieś twoje dane i złóż w sekretariacie a kopie niech ci podbiją!pewnie nie chce im się szukać i cię spławiają

Gość poiuytrew
tak zrobię, dzięki.

Gość sekretary szkolna
Pracuję w szkole ci podpowiem co masz zrobić, aby cię nie olali i nie odsyłali. Tylko prosiłabym na adres mailowy, nie chcę pisac na kafe. Wtedy mogę ci wysłać wzór podania o duplikat i co zrobić w takim wypadku. Duplikaty wydaje na codzień. Pomoge ci to załatwić łatwo i bez krzyku bo jak pójdziesz "tam z mordą" to dyrektor będzie robić wszystko aby ci tego dokumentu nie wydac, ze zwykłej złośliwości. Nauczyciele to specyficzna grupa zawodowa.

Gość sekretary szkolna
Nie zapominij że za wydanie duplikatu pobiera się opłatę w wyskości 26 zł wpłacaną na konto szkoły przed wydaniem duplikatu. Wydanie duplikatu trwa 14 dni. Tak mówi ustawa. Poza tym musi być podanie na piśmie i zawarte wszelkie w nich dane.

Gość nie daj się zbyć
Długość przechowywania dokumentów w szkole reguluje Rozporządzenie Ministra Kultury z dnia 16 września 2002 roku w sprawie postępowania z dokumentacją, zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych (DzU, Nr 167, poz. 1375). W 1 dokonano podziału na dokumentację archiwalną (oznaczoną symbolem A) oraz niearchiwalną (oznaczoną symbolem B). Cała dokumentacja wytwarzana i gromadzona przez szkoły i placówki oświatowe jest niearchiwalna, tzn. nie wchodzi do państwowego zasobu archiwalnego, natomiast przez określony czas powinna być przechowywana w placówce. W szkole, zgodnie z przytaczanym zarządzeniem, powinien zostać określony i wdrożony jednolity rzeczowy wykaz akt, klasyfikujący dokumentację szkolną według symboli zawartych w rozporządzeniu i określający, jak długo dane dokumenty winny być przechowywane. W naszym archiwum szkolnym świadectwa przechowujemy przez 50 lat.

Gość poiuytrew
beti_zz@wp.pl