Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła żona :)

Praca na czarno w trakcie zwolnienia lekarskiego w CIĄŻY

Polecane posty

Gość przyszła żona :)

Witajcie dziewczyny, zwracam się do Was prośbą o poradę, bo sama już nie umiem myśleć. Niedługo pójdę na zwolnienie lekarskie, jestem w 5-ątym miesiącu ciąży, na umowie mam dość niskie zarobki i takie też będę otrzymywać. Problem tkwi w tym, że w trakcie trwania zwolnienia oraz urlopu macierzyńskiego kobieta nie może być zatrudniona gdzie indziej, nawet na umowę zlecenie. Potrzebuje pracy na czarno..ale są dwa zasadnicze pytania: 1. Czy nie zostanę oszukana? i 2. Jaki to ma być charakter pracy? Macie jakieś pomysły?? szukam pracy na 2- 3 miesiące, brzuszek rośnie. Będę wdzięczna. Podrawiam przyszłe mamy :)

Gość gość
Odnawiam ;) czy Zus może sprawdzić, że pracuję przy komputerze w domu? Miał ktoś taką sytuację?

Gość gość
Uwazajcie co piszecie serio. Pare lat temu zus zabral zasilek kobiecie na podstawie jej wpisow na facebooku i posiadanych znajomych.

Gość gość
Nie jestem na chorobowym pytam hipotetycznie :)

Gość gość
Moja szefowa, pracowałam u niej w sklepie. Podczas jednej z rozmów powiedziała mi, że zanim założyła własny sklep to pracowała w innym jak każdy normalny pracownik. Jak zaszła w ciążę to poszła na l4 a pracowała gdzie indziej na czarno, na macierzyńskim też pracowała oczywiście. Nie wiem czy to prawda. Rodziła 16 lat temu, więc kto wie - może wtedy kontrole Zusu nie były tak popularne.

Gość gość
16 lat temu, macierzynskie trwalo 3 miesiace!

Gość gość
Cóż, jeśli nikt oprócz ciebie i szefa nie bedzie wiedział, ze to praca na czarno, to jak ZUS miałby sie dowiedzieć? To musiałby ktos donieść jedynie. Ale bez umowy i przelewów na konto to co da sie udowodnić?

Gość gość
Myślę że Ci się uda. Ja byłam na zwolnieniu i miałam propozycje od szefowej aby przychodzić na czarno. Na szczęście mąż był na nie i uratował mi tyłek bo była kontrola. Na macierzyńskim dorabiałam już bez stresu. Ale w innych miejscach pracy może być kontrola jeśli ktoś życzliwy doniesie.

Gość gość
21:12 spoko ale nie musisz się tak unosić. 16 lat temu miałam 11 lat. Napisałam co usłyszałam i nie twierdzę, że to co mi powiedziała to prawda. Ludzie...