Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakie robicie surówki

Jakie robicie surówki do obiadu?

Polecane posty

Gość jakie robicie surówki

Przeprowadziałm sie do teściów i tu nie jadają żadnych surówek i chciałabym to zmienić bo ja lubie, w necie jest mnóstwo ale chciałabym zebym ktoś podał przepis na coś sprawdzonego, będę bardzo wdzięczna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdahgda
kiszona kapusta z marchewka, cukrem, pieprzem i olejem groszek z marchewka mniaaam ogorki kiszone starte i bardzo drobno posiekana cebula

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie tak jak wyżej - kiszona kapusta (lub zwykła biała ale wcześniej posolona i "wygnieciona") + cebula + marchewka ogórki kiszone + cebula ogórki kiszone (lub konserwowe) + pomidor + cebula (+ ewentualnie papryka czerwona) marchewka tarta + sok z cytryny i cukier kapusta pekińska + marchewka + kukurydza + cebula + sos coleslaw a z innych rzeczy to: mizeria, sałata ze śmietaną, buraczki na ciepło, marchewka z groszkiem na ciepło, kukurydza z masłem i koperkiem (też na ciepło) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja miałam kol z pracy
jak robicie groszek z marchewką żeby wyszedł taki "sosikowaty"? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a i jeszcze może być czerwona kapusta ze szczypiorkiem chyba... ale nie pamiętam dokładnie (moja mama taka robiła mi w dzieciństwie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dodaję do wody w której gotowała się marchewka trochę wody wymieszanej z mąką i zagotowuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
maselka trzeba duzo dac, a i ladnie przyprawic (sol, pieprz, koperek lub pietruszka, nawet i curry). mozna ciut smietany lub jorurtu zadac w celu sosikowatosci. niektorzy dodaja wody z maka, ale dla mnie takie cos to jest fuj .... a poza tym, jak gotujesz ta marchewke z groszkiem, to daj jak najmniej wody, przykryj i sie gotuje jakby w swojej wlasnej parze. wtedy nie ma problemu, ze sie wygotuje smak i wylejesz go do zlewu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
najlepszy smak ma marchweka z groszkiem, jesli uzyjesz swiezej marchewki, a groszek moze byc mrozony. mrozona marchewka juz ma jakas zmieniona, wodnista konsystencje. byle nie groszek zgnilkowaty z puszki, oczywiscie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja miałam kol z pracy
dzięki, a wlasnie miałam też pytać jaka marchewka i jaki groszek :) musze zrobić. jakoś u mnie w domu tego mama nie podawała a smak ten przypomina mi szkolną stołówkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja miałam kol z pracy
ale jeszcze zapytam, najpierw zalac niewielką iloscią wody groszek z marchewką i jak sie pogotuje dodac masło z przyprawami? dopiero zaczynam w kuchni :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
ja do obiadu z reguly robi warywa na cieplo, np. - fasolka lub brokuly na parze z maselkiem - szparagi zapieczone z oliwa i ziolami - marchewka, groszek - razem lub osobno - kapusta uduszona sama (z maslem i koperkiem) albo z cebula i pieczarkami. na surowo to liscie salaty lub rukoli z sosem oliwno-kwaskowo-ziolowym z dodatkiem pomidorow, szczypiorku, ogorkow, papryki .... co tam sie nadarzy :) albo surowka z kapusty z porem, oliwa i cytryna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
ja robie tak z ta marchewka: daje do garnka, ale niech bedzie z raczej grubszym dnem, dodaje troche wody, przykrywam i niech sie tam paruje. jak juz jest odpowiednia miekkosc, odkrywam, zwiekszam gaz na max, odparowuje wode i dodaje maselko :) obawiam sie, ze jezeli chodzi ci o stolowkowa marchewke, to ten sosik mogl wlasnie byc z maki i wody, no ale pewnosci nie mam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ci podpowiem - no tak, zapomniałam jeszcze o brokułach i fasolce szparagowej (oba gotowane) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oczywiście, że sosik był z mąki i wody. Kto widział jakieś curry, koperek lub pietruszkę, że o śmietanie nie wspomnę w marchewce ze stołówki??? Zresztą, moim zdaniem marchewka z groszkiem robiona inaczej niż klasycznie to profanacja. A tak to tylko sól, pieprz, masło i podsypać mąką. Oczywiście przedtem ugotować w małej ilości wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Takiej jeszcze nie było: marchew zetrzeć, popieprzyć, dodać chrzan i śmietanę lub majonez. Albo seler - korzeń- zetrzeć, dodać rodzynki, posolić, popieprzyć i dodać majonez lub śmietanę. Oczywiście, może być jogurt w obu wersjach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przez noc mi się jeszcze przypomniało, że do obiadu może być też brukselka (np. z bułka tartą), a moja mama robi czasem taką sałatkę, że kroi w kostkę różnokolorowe papryki, cebulę i ogórka. A no i jeszcze może być pomidor z cebulą (+ewentualnie śmietana/jogurt). :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do sawa83
Sawa.83 przez noc mi się jeszcze przypomniało, że do obiadu może być też brukselka (np. z bułka tartą), po cholerę tą bułkę tartą do tego dodawać to zdaje się mentalność polaków wszędzie tej bułki walić do kotletów i do warzyw ale po co? żeby co zagęścić ?czy co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polewam bułką tartą, bo brukselka ma swój charakterystyczny smak i tak lepiej mi ją się je. Natomiast moja mama polewa bułka tartą fasolkę szparagową czego ja nie praktykuję bo nie widzę takiej potrzeby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
-> "po cholerę tą bułkę tartą do tego dodawać" odpowiedź brzmi, jak zawsze przy głupich pytaniach BO TAK. Proste?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie robicie surówki
dzięki dziewczyny napewno skorzystam z paru przepisów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci popowiem:
osobiscie tez od dziecka nienawidzilam tej polewki z bulki tartej, ale jak widac, to kwestia gustu i niektorzy lubia i juz. dlaczego? nigdy nie zgadne, ale moze to przyzwyczajenie, czy cos .... marchewka uduszona z dodatkiem pietruszki ma bardzo klasyczny i zwyczajny smak, a poradzilam tak pytajacej dziewczynie, bo zanim sie dowiedzialam, ze chce sosik z maki i wody, myslalam, ze chodzi jej o sosik z czegos smaczengo, jak ja robie. no bo jakiz to smak ma maka i woda? zaden. a pietruszka, koperek, curry, smietanka - to juz jest sosik smaczny i zdrowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci popowiem:
a propos brukselki, od dziecka nie cierpialam jej - takiej ugotowanej w wodzie, zeby nie powiedziec rozgotowanej, co lezy w polskiej tradycji gotowania warzyw. ale jak w doroslosic sprobowalam brukselke zapiekana w piekarniku, z oliwa, to zupelnie inna para kaloszy. albo przesmazona z boczusiem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ci popowiem: Jak robisz tą brukselkę z piekarnika? Bo właśnie dziś będę robić i może bym skorzystała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
osobiscie brukselki nie robilam, ale robie inne warzywa, np. szparagi i wychodza swietnie :) po prostu poprzekrawaj te brukselki na polowki, a jak sa strasznie duze, to cwiartki, daj do naczynia zaroodpornego lub na blache, posyp sola, pieprzem i (jesli chcesz) papryka, ziolami prowansalskimi, albo czosnkiem lub cebula w proszku) polej oliwa, zamieszaj wszystko i do nagrzanego piekarnika na jakies 15 minut. sprobuj, jak beda twarde to jeszcze troche :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehe ja też dziś mam brukselkę... a raczej mam mieć, bo jeszcze nic z niej nie zrobiłam :) czekamy na przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
tak ze 150 stopni .... mam nadzieje, ze sie uda, bo ja nie, to mi urwiecie moja anonimowa glowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
a w ogole to dzieki, ze mi przypomnialyscie o brukselce :D tez zrobie ta piekarnikowa metoda .... w ten weekend ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×