Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Garfild12

KIEDY WIDAĆ SERUSZKO PŁODU NA USG? W KTÓRYM ,PROSZE O POMOC

Polecane posty

Gość Garfild12

Witam, Jestem tu nowa i odważyłam się napisać do Was, po kilkugodzinnym śledzeniu postów na stronach internetowych. W skrócie opisze mój problem, ponad rok staraliśmy się z mężem o dzidzie.....i wkoncu się udało. Mam bardzo nieregularne miesiączki, wiem ,zę owulację miałam 36 dnia cylku (sprawdzona przez lekarza) był to dokłanie 1 sierpnia. 7 sierpnia zrobilam test- były dwie kreski, ale druga nie do konca nie wyraźna. Tydzień poźniej 14 sierpni powtórzyłam test i wynik pozytywny Beta HCG 236. Jestem teraz w ciązy, ale każdy lekarz określa inny termin ciąży. Według badania usg, które miałam robione wczoraj 28 sierpnia widać fasolkę, ale nie ma bicia serduszka? strasznie sie martwie. Czy może to jeszcze za wcześnie na serduszko? to moja pierwsza ciąza i strasznie się denerwuje. Lekarz nie wykrył bicia serduszka ( ale widział już zarodek i żółtko), określił ze to 6 tydzień ciąży, ale według moich obliczeń od zapłodnienia minął 4 tydzien. Wyczytałam w internecie ze 4 tyg od zapłodnienia kształtuje się serduszko, u mnie na usg go nie widać czy jest juz czas na panikę? co mam robić? proszę o pomoc Owulację miałam 1 sierpnia, prawdopodobnie zaszłam 2 sierpnia, więć wczoraj na badaniu był 27 dzien od zapłodnienia. Serduszko kształtuje sie po 21 dniu, wiec lekarz powinien chyba juz zobaczyć do serduszko? prosze o pomoc :( bo staje na głowie, ten lekarz powiedział, ze powinno już być widoczne, ale mam zbieżne informacje :(

Gość nie martw sie bedzie dobrze
Dokładnie, jesteś w 6 tygodniu, czyli 4 tyg. od zapłodnienia. Zwykle serduszko pojawia się w 6-8 tyg. ciąży. Jak widać pęcherzyk i żółtko to jest dobrze, w 6 tc może jeszcze nie być widać serduszka. Mogłaś sobie powtórzyć betę 2 razy, jak przyrasta prawidłowo to powinno być ok. Bądź dobrej myśli. Życzę zdrowo i ładnie rozwijającej się ciąży :)

ja widzialam serducho w 7 tc, ale chyba to byl juz 9 tc... tak mi sie zdaje... nie przejmuj sie, to zalezy tez od sprzetu jaki ma gabinet, na razie to jest jeszcze bardzo wczesnie, moze nawet za wczesnie, poczekaj jeszcze z 2 tygodnie ;0

Gość lutowa mamusia
rzeczywiście serduszko rozpoczyna prace 21 dnia od zapłodnieniaa a nie od stosunku. Sprzęt może być niedokłądny. Lekarz okreśłi ciąże jako 6 tydzień - bo oni ciaze od dnia ostatniej miesiaczki, przyjmujac ze cykl trwa 28 dni, a owulacja nastapila w 14 dniu cyklu - czyli u Ciebie wiek ciazowy sie zgadza! Jesli sie martwisz , tak jak ci ktos pisal zrob bete w odstepie 2 dni - to jedyny sposob by dokładnie ocenić rozwoj ciazy w momencie kiedy nie ma jeszcze akcji serca. Nie stresuj sie, bo to naprawde nic nie da - a dziecku tylko szkodzisz !!! Stres nie jest twoi sprzymierzencem. Ja zycze ci zdrowo rozwijajacej sie ciazy i szczesliwego rozwiazania !

Gość paparazzii
Ja jak poszlam na I wizte wlasnie w 6 tyg bylam pewna z zobacze serduszko a tu zonk.... 2 tyg pozniej biło jak dzwon :) nie przejmuj i sie zaczekaj

Gość Kamillkall
ja slyszalam i widzialam serduszko w 8 tyg. poczekaj jeszcze chwilke i idz jeszcze raz na usg, powodzenia

Gość Garfild12
Dziękuje bardzo za odpowiedzi, jednak moj niepokój był spowodowany podejściem lekarza, który widząc na usg moją fasolkę zrobił straszną minę....jak by zaraz miało nie być tej ciąży. Powiedział, ze już powinno być widać bijące serduszko :( Bardzo się boje, gdyż jest to moja pierwsza ciąza i bardzo długo na nią czekaliśmy.... Chce zrobić wszystko co w mojej mocy ale zatrzymać tą małą istotkę i aby się rozwijała... O niczym innym nie myslę tylko o tym,ze nie ma tego seruszka, czy to byla wina sprzętu ,czy ciąza się źle rozwija ;/ :( Jeśli chodzi o wyliczenie odnośnie mojej ostatniej miesiaczki to nie ma co liczyć, gdyż cykle mam tak nieregularne, ze ostatnią miesiaczke mialam 26 czerwca , a owulacje 31 lipca czyli 36 dniu cyklu, wiec jeśli to brać pod uwagę, u mnie trzeba liczyć od dnia zapłodnienia czyli 1 lub 2 sierpnia. Jutro rano zrobie sobie betaHCG i powtórze za 2 dni, tylko prosze o podpowiedź jak mam odczytywać ze beta rosnie prawidlowo? jak to się wylicza? dziękuje za słowa otuchy

Gość Białe wino.
ja w 7 tygodniu widziałam serduszko

Gość Rzeczowe podejście do sprawy
Tak jak ktoś napisał wyżej. Serce dziecka zaczyna bić w 21 dniu od zapłodnienia. Na najlepszym sprzęcie i przy bardzo dobrym lekarzu widać je dopiero po zakończeniu 6 tygodnia ciąży (czyli po zakończeniu 4 tygodni od owulacji). Większość USG potrafi jednak wychwycić bicie serca dopiero pod koniec 7 tygodnia lub w 8 tygodniu ciąży czyli około 6 tygodni od owulacji. Nie martw sie na zapas.

Gość kolorrowa mama
nie wiem skąd jesteś, ale jak tak strasznie się boisz to nie idź na betę a jeszcze raz pójdź na dobre usg, do innego dobrego gabinetu. Ja bym tak zrobiła, wiem jak ciężko jest czekać...

Gość kolorrowa mama
pójdź po niedzieli, tak będzie rozsądnie. I myśl pozytywnie, na pewno maluszek już się rozwija w Tobie i będzie wszystko jak należy ;-)

Gość aguś24
ja czekałam na moje serduszko 6 lat i się doczekałam w 6tc było juz widać serduszko :)

Gość Garfild12
Jeśli będe w stanie ,to Postaram się poczekać i pojdę w poniedziałek do lekarza, który ma nowy sprzęt usg :) Może zobaczy już serduszko. Powiedzcie mi Moje Drogie :) jak się liczy prawidłowy wzrost bety? Ile pomiędzy jednym a drugim badaniem powinno wzrosnąć? nie wiem jak to interpretować? p.s. jestem z Warszawy dla jednej z Pań. :) tak bardzo sie denerwuje, polaciałabym w tej chwili do lekarza....ale boje się co tam usłyszę....lub bardziej czego nie zobacze :(

slabo juz pamietam co ile powinna przyrastac ale cos kojarze ze jak dzis zrobisz bete ,to powinnas ja powtorzyc za 2 dni i chyba jej przyrost powinien byc okolo 66% ,mi przyrastala troszke mniej ale wszystko jest ok,juz 32tydz zaczelam,wiem jak to jest gdy sie czeka na upragnione dziecko i chce by bylo wszystko ok....bedzie...tylko nerwy na bok bo to niewskazane:)

nie martw się , na 100% wszystko jest ok, miałam podobną sytuację, i w 7 tyg, jakoś na początku, już pięknie biło serducho, poczekaj kilka dni i idź na usg jak inne mamy radzą, Głowa do góry będzie dobrze

Gość Garfild12
Interpretacja wyników: Kochane byłam na badaniu krwi, z czego wynika beta HCG 30 367,0 , TSH 2,760 ( A NORMA JEST OD 2,700 DO 4,200) WIEC CHYBA W NORMIE NATOMIAST MARTWI MNIE PROLAKTYNA MÓJ WYNIK TO 901,00 ( A NORMA JEST OD 102 DO 496) DODAM ,ZE PRZED CIĄZĄM JAK STARALIŚMY SIĘ O DZIDZIE MIAŁAM CZERWIEC - PROLAKTYNE MIAŁAM 728 (BEZ LECZENIA) LIPIEC- PROLAKTYNE MIAŁAM 67,85 ( Z LECZENIEM EUTYROXEM) CZY TAK WYSOKA PROLAKTYNA NIE ZAGRAŻA CIĄZY?

Gość DO garfild
niestety, ale masz za wysokie TSH powinno być ZWŁASZCZA W CIĄŻY I PRZED około 1 (nie patrz na normy, bo te są przestarzałe i obecnie kobiety w wieku rozrodczym TSH powinny mieć około 1) koniecznie idź do endokrynologa by wypisał Ci euthyrox poczytaj o niedoczynności tarczycy w ciąży - to bardzo niebezpieczne dla płodu

Gość Julia27
Ja jestem w 10 tyg ciazy i tez mialam robione THC okolo 2 tyg.temu mialam troszke ponad norme ale moj endokrynolog powiedzial ze jest ok,teraz znowu mialam robione THC i mam w gornej granicy.wiec tez jest ok:) Serduszko zobaczylam w 7.i 3dni Mam inny problem plamie na brazowo:(wczoraj lekarka wypisala mi luteine dzis niby troszke plamienia ustapily...jestem dobrej mysli:)

Gość Do Julia27
nie am pojęcia co to jest THC natomiast TSH w ciaży powinno być około 1, a ft4 w górnej granicy normy TSH powyżej 2 w ciąży jest bardzo często przyczyną poronień albo wad u płodu dlatego warto znaleźć dobrego endokrynologa, który jest doinformowany na bieżąco

Gość gość
A co w przypadku kiedy słyszałam w 6tc bicie serca a teraz w 10 go nie słychać? Mam iść na HCG i kolejne usg. modlę się, żeby serduszko zabiło.

Gość gość
No jesli w 10 tc nie ma bicia serduszka to odpowiedz jest tylko jedna. Strasznie mi przykro :(