Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość student 20 lat

Matura międzynarodowa

Polecane posty

Gość student 20 lat

Skończyłem ogólniaka i zdałem normalną maturą. Jednak chciałbym zdać maturę międzynarodową. Czy wie ktoś co powinienem zrobić, aby do niej przystąpić? Wiem, że w Polsce jest tylko 31 takich placówek, gdzie możną taką maturę zdać. Chciałbym się szczególnie dowiedzieć, czy w ogóle mogę do niej przystąpić jako absolwent "normalnego" ogólniaka. Proszę o pomoc.

Gość absolwentka IB
Ja zdałam te mature 5 lat temu. W prywatnej szkole na pewno bez problemu mozesz (tylko czy zdajesz sobie sprawe, ze to kolejne 3 lata?). W panstwowej szkole bedziesz musial sprawdzic, poniewaz czesciwo egzamin jest oplacany przez miasto i mozna tylko raz podchodzic z ta znizka. Jak oblejesz raz, to nastepne podejscie placisz 100% samemu. Nie wiem jak wyglada w sytuacji kiedy masz juz polska mature.

Gość sima
a nie lepiej zrobic egzamin FCE tylko? bo po co ci miedzyn matura? FCE to matura angielska.

Gość absolwentka IB
Ja zdałam te mature 5 lat temu. W prywatnej szkole na pewno bez problemu mozesz (tylko czy zdajesz sobie sprawe, ze to kolejne 3 lata?). W panstwowej szkole bedziesz musial sprawdzic, poniewaz czesciwo egzamin jest oplacany przez miasto i mozna tylko raz podchodzic z ta znizka. Jak oblejesz raz, to nastepne podejscie placisz 100% samemu. Nie wiem jak wyglada w sytuacji kiedy masz juz polska mature.

Gość absolwentka IB
FCE nie daje w polowie takich mozliwosci jak IB. To jest tylko malutka czastka IB..

Gość sima
ale FCE to spory krok naprzod-niewiem tylko czy w pl taki egzamin jest. polecam jednak.:)

Gość absolwentka IB
Oczywiscie, ze w PL tez mozna zrobic sobie FCE tylko chodzi tu bardziej o to, ze IB nie przygotwuje pod katem jezyka tylko. Ma przedmioty, ktorych nie ma w polskim programie, ktore przygotowuja dp zycia. FCE jest dobre ale to tylko jezyk. a w IB zdac jezyk to jest pykuś...

Gość sima
dobrze wiedziec