Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Muffina21

Papierosy , solarium w ciąży

Polecane posty

Gość Muffina21

Hej;-) Mam przeczucie że jestem w ciąży , mam objawy , jutro lece po test więc bede miala pewnosc. Ale mam problem- papierosy i solarium. Jestem uzalezniona ;( na solarium chodze 2-3 razy w tygodniu - ok jeśli będę w ciąży solarium zastąpie samoopalaczem ale papierosy? Pale jak smok, 1,5 paczki dziennie :/ czy przy wczesnej ciąży bardzo mogło to zaszkodzić? Dopiero Od tygodnia podejzewam ciążę . Teraz staram się już mniej palić a gdy będę pewna spróbuje ograniczyć na początku do 1-2 dziennie i może wkońcu przestane.Tyle naczytałam sie o tym jak szkodzi palenie dla dziecka że strasznie się przestraszyłam. Pomocy! :(

Gość ninaa291
powiem ci ze mam kolezanke ktora w ciazy przestala bo poprostu ja odrzucilo ;) moze w twoim przypadku tez tak bedzie :)

Samoopalacz, to chemia wcierana w skórę, gratuluję pomysłu :) Pal i smaruj się, szkoły specjalne będą zapełnione. Pomyślałabyś lepiej jakie witaminy zacząć brać i badania zrobić. Ale nie. Największą tragedią jest solarium i papierosy...

Gość etteilla
to jasne -zero palenia , alkoholu i opalania -ekspozycja na slonce szkodzi nienarodzoenemu dziecku-dla jego dobra trza bardzo higieniczny tyb zyci aprowdzic- a soloriuam jest masakrycznie szkodliwe -czy w ciazy czy nie w ciazy- 15 minut solarium to jak caly dzien na plazy

Gość nie sądzę aby to
Solarium odradzane jest z 2 powodow: - skóra cieżarnej jest delikatniejsza,skłonna do podrażnień i przebrarwien-a ich cieżko jest sie pozbyć - ryzyko przegrzania organizmu-podobnie jak gorace kapiele czy jaquzzi-może powodować skurcze i w efekcie poronienie. Czytałam też,że wysoka temp.może powodować wady u płodu-ale ta nowine olałam,bo dla mnie to straszenie,i nie znalazłam żadnych oficjalnych wyników badań-myśle,że wola dmuchać na zimne i takich badań się nie robi. Dalej-fajki. Kontrowersyjny temat...jedne odrzuca,inne nie... Mnie nie odrzuciło-cieżko było odstawić,do teraz mi sie śni że pale,ale jedna ciąże straciłam (paliłam w niej max 5fajek na dzień),i drugiej bym sobie nie wybaczyła(chociaż uważam że palenie nie było jedyna,bezpośredna przyczyna). Czasem słyszy się że lekarz zabronił rzucić,bo szok dla dziecka-gówno prawda. Znam laski,które paliły w ciąży-starajac się ograniczyć. Ok-dzieci zdrowe,ale kurde po co ryzykować?

Gość atttinimma
organizm ciazarnej powinien byc czystyy od uzywek--zdarzaja sie lekarze debile co mowia ze 1 kieliszek win a nie zaszkodzi -ale chyba nie slyzeli o plodowym zespole alkoholowym-w ciazy trza byc super higieniczną

Gość znawczyni od 7 bolesci
przeciez na sloncu mozna troche posiedziec i sie poopalac hahaha ....solarium wiadomo ze nie ale wsmarowac odrobine samoopalacza tez nie zaszkodzi.nie za czesto i nie musi byc cale cialo ale bez przesady.to juz w hot dogu jest wiecej chemii niz w tym samoopalaczu a ciezarne sie zajadaja wszystkim co im popadnie bo im wtedy wolno...bo maja kaprys.bzdury co niektore piszecie. fajki to juz inna sprawa.jedne rzucaja , drugie nie bo nie potrafią.

Gość głupie solary
Muffina21 jak palisz i do tego sie solaryzujesz to musisz strasznie brzydko wyglądać, może tobie się wydaję ze jak jestes opalona to super wygladasz ale to nie prawda kazdy się śmieje z twojego pomarańczowego koloru skóry :P a tak wogóle pomyśl jak bedzie wyglądac twoja skóra na twarzy w wieku 30-40 lat? Możlliwe ze twoja skóra juz ma taki wiek. Współczuje twojemu dziecku obyś nie była w tej ciązy.