Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gyhyt

RTG klatki piersiowej i kręgosłupa - zna się ktś na tym?

Polecane posty

Gość gyhyt

Opis: pola płucne bez zmian ogniskowych i naciekowych, sylwetka serca lewokomorowa, przepona wraz z kątami wolna, skolioza esowata kr. piersiowo - lędźwiowego, wzmożona kifoza piersiowa, zmiany zwyrodnieniowe kr. piersiowego z osteofitozą krawędziową trzonów kręgowych. Może ktoś przełożyć na "polskie" co to znaczy?

Gość gyhyt
No radiolog dał taki opis do zdjęć rtg. Ale co to znaczy?

po prostu uważam że szukanie porad medycznych w internecie to kompletna bzdura. Idziesz do lekarza i każdy Ci wytłumaczy co autor opisu radiologicznego miał na myśli

Gość gyhyt
Kurczę człowieku, jak nie wiesz, nie chcesz pomóc to nie pisz, ok? Pytanie jest skierowane do osób które może się znają na rtg a nie osób które nie mają co ze sobą robić.

Gość azu
No chyba ktoś ci dał zalecenie takiego badania? Musisz iść z wynikami do tego lekarza.

Gość gyhyt
Boże ludzie... Lekarz rodzinny jest na urlopie i będzie za miesiąc. Lekarz go zastępujący powiedział, że to nie on zlecał badania i nie on będzie na to patrzył.

Nie znam się ale miałam robione RTG i wyszło mi podobnie czyli zdrowe płuca, krzywe plecy. Na mnie czekała rehabilitacja i dużooooo ruchu.

Gość azu
No wiesz co -dziwny ten lekarz -korona mu spadłaby z głowy gdy zobaczył? Polskie realia -nie będę wchodził w kompetencje innych a pacjent niech zdycha. Poszukaj w sieci stron gdzie można zadać pytanie lekarzowi z danej specjalizacji. Albo idź prywatnie do innego lekarza skoro ten zastępujący jest taki dziwny. Proszę tu masz taki portal: http://portal.abczdrowie.pl/

Z takimi wynikami to dostaniesz na 100% skierowanie do ortopedy, niestety tutaj internista nic nie pomoże... do czasu jego powrotu z urlopu warto chodzić na basen aby odciążyć kręgosłup, nie nosić ciężarów no i jeśli ma się nadwagę to zacząć się odchudzać... no i uzbroić się w cierpliwość bo jeśli zaczniesz chodzić do ortopedy to będziesz stać w kilometrowych kolejkach :(

ja akurat to badanie jestem w stanie odczywać, przynajmniej jego większość ale uważam że takich pytań nie powinno się zadawać w internecie. Każdy lekarz takie badanie odczyta, byle poprosić, bez przesady. Też korzystam ze służby zdrowia, więc mi nie wciskaj że w całej przychodni nikt Ci nie pomoże

Gość gyhyt
Nie mi, nie moje wyniki ;) No cóż, pozostaje czekać na powrót lekarza..

albo do innego, u mnie w przychodni jest tak, że jeśli lekarz jest na urlopie to inny ma OBOWIĄZEK! przyjąć pacjenta.

tzn chodziło mi o to, że płaci się składki, ma się dostęp do lekarzy i nie można dać się zbywać.

To znaczy, ze masz zdrowe pluca i serce ale krzywy kregoslup z zwyrodnieniami i przydala by Ci sie rehabilitacja.