Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarna mama 19-miesięcznego

czy można dźwigać starsze dzieci?

Polecane posty

Kobietki właśnie dowiedziałam się że mój 19-miesięczny synek będzie miał rodzeństwo :) Jestem przeszczęśliwa, jedno podejście i już dzidzi w drodze:):) Tak właściwie to ja z pytaniem ... Jak to jest z podnoszeniem dziecka w ciąży? Mój starszy waży obecnie 12,5kg mieszkam na 4 piętrze więc jest nieuniknione dźwiganie go po schodach itd, czy to nie zaszkodzi maluchowi??

Gość poddddddddbijammmm
i

Gość jakoś kolo,,,
moja ma 1,5 roku teraz już końcówka 2 ciąży no i przyznam że czasem ją podniosę a jest nie lekka waży ponad 11 kg. późno zaczeła chodzić ok 14 miesiąca więc musiałam ją nosić chcąc nie chcąc, wszystko jest ok problemów nie miałam przez to.

Gość Dziamdziakowa
Nie powinnaś nosić, ale zapytaj lekarza.

moj ma 20 mcy i normalnie jak trzeba to podnosze goz podłogi zeby przytulic czy wyciagam z lozeczka , jedynie jak idziemy na spacer daleki bierzemy nosidełko i tatus go nosi;p ja sie zbyt szybko męczę

ja nosiłam normalnie. syn jest bardzo duży i ciężki (prawie 18 kg) ale jak tu czasem nie podnieść? lekarka powiedziała że z ciążą wszystko dobrze, a ja jestem przyzwyczajona do dźwigania takich ciężarów więc nie zaszkodzi noszenie starszego. niestety nie da się tego uniknąć. czasem trzeba pomóc, choćby przy wychodzeniu z wanny czy przy zabawie :)

czasem podnieść możesz - nie da się tego uniknąć mnie zastanawia raczej jak ty zamierzasz go wnosić na 4 piętro?? sama meiszkam na 4 pietrze bez windy i jestem w 13 tc. nie mam siły wniesc niewielkich zakupów a co dopiero dzieciaka?? aa i moja córa mając 1,5 roku sama śmigała po schodach na 4 pietro ;)

Gość jakoś kolo,,,
meaaa to co bedzie później jak teraz nie masz siły? swoją drogą faktycznie 19 miesięcy to juz sam może śmigać za rączke

później będzie tak samo. pamiętam z pierwszej ciązy teraz jeszcze wchodze na raz - na górze sapiąc jak parowiec :D strasznie osłabiona jestem pod koniec ciąży wchodziłam na dwa razy. tzn na drugim pietrze siadałam na schodach i odpoczywalam

autorko nie zgodze sie z Toba ze jest nieuniknione to, ze musisz nosic dziecko po schodach. W tym wieku powolutku, powolutku ale dziecko spokojnie moze wgramolic sie na gore. Zacznij dziecko przyzwyczajac juz gteraz bo potem bedzie wiekszy problem (noworodek+starsze+/- zakupy????). Zacznij od wychodzenia, owszem zajmie ci to dluzej pewnie o 3 min niz zazwyczaj ale bedzie lzej. Wiem co mowie ja swoja tez uczylam mniej wiecej w tym wieku, od samego poczatku jak tylko sie wprowadzalismy

Może źle mnie zrozumiałyście. On wchodzi po schodach za rączkę także z tym nie ma problemu ale niestety nie nabrał wprawy w schodzeniu na dół. Do tej pory nie było problemu z zakupami i dzieckiem nigdy nie narzekałam i zawsze dawałam radę ... chodziło mi tylko o to czy dziecko przy tej wadze można dźwigać w czasie ciąży ...