Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jauż sama nie wiem

urlop dla ojca po porodzie

Polecane posty

Gość jauż sama nie wiem

w niedługim czasie będę rodzić ja nie pracuję ale mąż tak i tu pojawił się problem mąż planował wziąć długi urlop wypoczynkowy po moim porodzie ale pracodawca nalega żeby mąż wziął urlop teraz a potem po porodzie to ma sobie wziąć dwa tygodnie "urlopu tacierzyńskiego" (dodam że pracodawca jest trochę zakręcony) i czasem wychodzi tak że on coś myśli a potem nie można tego w żaden sposób wyegzekwować bo prawnie się nie da i moje pytanie jest takie czy mężowi (skoro ja nie pracuję) będzie przysługiwać taki urlop, bo mi się zawsze wydawało że nie ale teraz sama już nie wiem

Gość No to może...
urlop tacierzyński mu się nie należy, natomiast należy mu się 2 tyg. urlopu ojcowskiego i zapewne o to pracodawcy chodziło.

Gość jauż sama nie wiem
a urlop ojcowski i tacierzyński to nie to samo??

Gość justmammma
jaki długi urlop wypoczynkowy? nie kumam- rozumiem że chce wykorzystać urlop który nalezy się normalnei kazdemu pracownikowi?

Gość No to może...
nie nie jest to to samo. w zasadzie jest wypłacany z tej samej puli, ale to dwa różne urlopy

Po tym jak urodzisz Twój mąż może wziąść 2 tygodnie opieki na ciebie i dziecko, które z dniu wypisu wystawia szpital w którym rodziłaś. Jest to takie zaświadczenie ( nie L4 ), które przekazuje pracodawcy, a ten mu za to nic nie może zrobić. Platne zdaje się jest 70 %. Urlop ojcowski tzw. tacierzyński, ma prawo wykorzystać do roku od urodzenia się dziecka. My tak mieliśmy. Po moim porodzie mąż miał 2 tyg. opieki, a ojcowski wykorzystał w czerwcu tego roku.

Gość jauż sama nie wiem
no długi urlop wypoczynkowy - czyli takie 2 tygodnie ciągiem, w pracy męża każdy ma obowiązek taki urlop raz w roku wziąć w mojej byłej pracy też tak było że mieliśmy obowiązek mieć w ciągu roku 2 pełne tygodnie urlopu bez przerwy (u nas się na to mówiło "urlop pod gruszą" :P) ok dzięki poszukam o tym ojcowskim

Gość figa_z_makiem_
bzdura z tym urlopem ojcowskim! nie ma czegoś takiego! urlop tacierzyński się nie należy, bo ty nie pracujesz, ale mąż może wziąć tzw. opiekę (2 tygodnie).

Gość justmammma
co wy ludzie piszecie tacierzyński - to nie to samo co ojcowski ojcowski urlop to 2 tyg. przysługujące do wykorzystania przez rok, w jednym ciągu tacierzyński- to jak np. matka zrezygnuje z macierzyńskiego częściowo lub w całości

Gość justmammma
dobre sobie wpisz sobei w google urlop ojcowski a zobaczysz co to takiego mój m właśnie taki rozpoczyna

No to może... ...ma rację. To nie to samo, ale tak ludzie mówią. Ojcowski to te 2 tygodnie, które może wykorzystać do roku, natomiast tacierzyński byłby wtedy, kiedy zaraz po porodzie to Ty poszłabyś do pracy, a Twój mąż przejąby opiekę nad dzieckiem przez te 22 czy 24 tygodnie ( nie wiem już dokładnie ).

Gość justmammma
no teraz kumam o czym piszesz tak urlop ojcowski( 2 tygodnie) nalezy się Twojemu mężowi niezależnie czy pracujesz czy nie nie należy mu się tacierzyński ja też nie pracuję a mój m idzie właśnie na 2 tyg urlopu ojcowskiego

Gość jauż sama nie wiem
Cobyeta - no właśnie ja też to doczytałam już wiem o co chodzi a opieki i tak nie będziemy brać bo to się inaczej liczy jak chorobowe i potem na emeryturę kiedy uskładamy :P (jeśli kiedyś będzie)

Gość No to może...
jeszcze tylko sprostuję - na urlop tacierzyński ojciec dziecka może iść o ile matka wykorzysta 2 tygodnie macierzyńskiego, natomiast ojcowski jest niezależny od macierzyńskiego (mimo że jest to też zasiłek macierzyński wypłacany przez ZUS) i kobieta nawet jak nie pracuje to tatuś może iść na ojcowski. I tak jak piszecie - potocznie na ojcowski mówią tacierzyński - my też w firmie ciągle pracownikom musimy to wyjaśniać. A co do opieki to po CC zwykle szpitale dają 2 tygodnie (to jest maksymalny wymiar), natomiast część szpitali prorodzinna daje taką opiekę również po SN - trzeba dopytać.

Gość do głupiej figi z makiem
Jeśli nie wiesz czegoś to zamknij się i nie wprowadzaj autorki w błąd. Należy mu się 2 tyg ojcowskiego ( ja nie pracuję a mój mąż z tego korzystał) a oprócz tego należy mu się 2 tyg opieki nad Tobą, ale to musisz od ginekologa dostać takie zaświadczenie ( albo ze szpitala)

Gość do głupiej figi z makiem
A opieka to 80% wynagrdzenia. Dziwie się ze ktoś nie chce z tego skorzystać, ale może masz inną pomoc w domu zaraz po porodzie

Gość No to może...
Opieka liczona jest tak jak chorobowe - 80 %, o ironio - mojemu mężowi wyszło lepiej niż jakby był w tym czasie w pracy, bo średnia liczy się z ost. 12 miesięcy, a mąż w tym czasie miał duże premie które mu się wliczały. Autorko nie licz na emeryturę - to śmiech na sali :-) ile przez to stracilibyście ? 2zł ? a warto skorzystać z opieki jeśli dają, a ojcowski można wykorzystać do czasu aż dziecko skończy rok.

Gość figa_z_makiem_
ty idiotko powyżej, te informacje to sobie chyba wyciągnęłaś z własnej dupy. faktycznie ktoś powinien sobie załatwić opiekę nad tobą, bo jesteś zdrowo walnięta. sama sobie doczytaj, a potem pisz bzdury.

jauż sama nie wiem - mój mąż zawsze mówi, że nie wie czy emerytury dożyje więc korzysta :D Jeśli chodzi o 2 tyg. opieki po porodzie to mąż dostał bez problemu w szpitalu przy wypisie. Sami zapytali czy chce na tydzień czy na dwa. Rodziłam SN.

No to może... mojemu mężowi opieka też wyszła lepiej niż jakby był w pracy, bo do opieki doliczone zostały weekendy w które normalnie nie pracuje :D

Gość No to może...
figa_z_makiem_ weź się już lepiej nie wypowiadaj, bo chyba robisz to specjalnie żeby siać zamęt. Cobyeta u nas w szpitalu też bez problemu przy SN, i też pytali czy tydzień czy dwa.

Gość jauż sama nie wiem
ja wiem wiem z tą opieką ze się lepiej wychodzi ale nie chcę za bardzo dobroci szefa wykorzystywać :P z nim można się dużo dogadać ale to wszystko zależy jak tam sytuacja w firmie się będzie układać a z tą emeryturą to żartuję :P nie liczę na nią jak mam na kogoś liczyć to na siebie :)

Gość No to może...
a to chyba że u nas wiele osób nawet nie korzysta z ojcowskiego bo boją się o pracę.

a sprawdzałyście kobitki jak zmienia sie wymiar urlopu po nowym roku? w zeszłym był tylko tydzień w tym roku dodali jeszcze jeden i wyszło dwa może bardziej mężowi opłaci się udać się na urlop ojcowski w 2013 roku jak będzie go więcej a dzidzia będzie już raczkować

Zgadza się, w 2011 był tydzień, a już w 2012 dwa tygodnie, dlatego mój mąż wykorzystał go w czerwcu tego roku :D Wcześniej myśleliśmy, że należy się tyle w jakim roku urodziło się dziecko, ale nie - należało się 2 tyg. W 2013 raczej nic nie dołożą. Nawet krążyły pogłoski, że mają to zlikwidować całkowicie od 2013, dlatego wykorzystamy to też w tym roku.

Gość a nie możesz...
trzeba korzystac poki mozna. Od 2013 zabierają tez ulgę na 1 dziecko...

Gość a nie możesz...
i becikowe tez tylko do jakiejs sumy dochodu...od 2013

Gość mondeo
dzieci w tym kraju są tylko potrzebne żeby ktoś wypracowywał wcześniejsze emerytury dla mundurowych, górników, stoczniowców i innej budżetówki, zero pomocy od Państwa, przedszkoli, itd. uciekajcie stąd póki czas Przyszli Rodzice !!!

Gość te skurysyny teraz tylko
pieprsza o amber gold, gówno ich cokolwiek obchodzi żygać sie chce