Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaluowamama

toxoplazmoza w ciąży!!

Polecane posty

Gość mamaluowamama

czesc. jestem w 17tc i jestem chora na toxoplazmoze, dowiedzialam sie o chorobie w 10tc i od tamtego czasu zazywam antybiotyk rovamycine (czy jakos tak) 3 razy dziennie po 1 tabletce. dzis bylam na wizycie i bede musial zazywac tabletki do konca ciazy.... czy jest tu jakas kobieta kora byla w podobnej sytuacji i jej skarb jest caly i zdrowy ??

Gość no moim zdaniem
ja nie byłam w takiej sytuacji, ale moja koleżanka tak- również brala antybiotyki całą ciażę, a synka ma zupelnie zdrowego, choć z tego co wiem efekty toxo moga pojawić sie wiele lat po narodzinach, ale nie stresuj się na zapas, przyjmuj leki, stosuj sie do zaleceń lekarza, a po urodzeniu dziecko powinno miec wykonane szczegółowe badania m.in. usg główki

Gość mamaluowamama
no wiem, wiem ale zawsze jest ta obawa... niby z maluszkiem wszystko wporzadku ale i tak bede sie martwila...

Gość azu
Znam taką dziewczynę co miala toxo. Dziecko jest zdrowe. Jest tu temat dot. toxo w ciąży. Poszukaj sobie/

Gość no moim zdaniem
a zaraziłaś się w trakcie ciąży?

Gość mamaluowamama
awidnosc wyszla niska, ale lakarz powiedzial ze w ciazy wyniki wszystkie moga byc zawyzone lub zanizone, i ze niska awidnosc moze utrzymywac sie misiacami a nawet latami wiec ciezko powiedziec... powiedzial rowniez ze mial mase takich przypadkow jak ja i dzieci rodzily sie calkowicie zdrowe... mimo wszystko martwie sie, to moja 1 ciaza i chce aby moje malenstwo bylo zdrowe, dlatego szukam tu informacji o roznych przypadkach

Gość no moim zdaniem
no ale po badaniach powinien stwierdzić, czy jest to zakażenie świeże, i właśnie dlatego lekarze POWINNI zalecać badania na toxoplazmozę, różyczkę i cytomegalię PRZED zajściem w ciążę, a większość to zaniedbuje i lekceważy

Gość mamaluowamama
wiec tak jak mowie o tej awidnosci, po za tym mysle ze zarazilam sie przed ciaza poniewaz mialam typowe objawy (czesto mylone z przeziebieniem), dla kobiety ciezarnej ciezko jest cokolwiek powiedziec...

Gość ale trzeba być idiotką
zeby badania na toksoplazmozę lub cytomegalie czy różyczkę robić w ciąży a nie PRZED!! no chyba ze wpadkę zaliczyłaś to wybaczam.Jeśli była to planowana ciąża to jesteś NIEODPOWIEDZIALNA A TWÓJ LEKARZ TO DEBIL !

Gość mamaluowamama
no wlasnie wpadka.... gdybym planowala to sama bym lekarza prosila o wszytkie badania i "odpowiednia diete" tzn witaminki itp...