Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zakładka

Książki nas wybierają

Polecane posty

Słuchajcie, wiem, że to brzmi dziwnie, ale nie macie czasem wrażenia, że to nie my wybieramy książki, ale to one nas wybierają? Tzn. nie wydaje Wam się, że nie ważne jest co aktualnie czytamy, ale dlaczego? Dlaczego ta a nie inna książka pojawiła się w danym momencie naszego życia i czy niesie ze sobą aktualną dla nas naukę/przesłanie? Pozdrawiam, P.

Gość nebelhexe;)
Zakładka czytałaś Cień Wiatru Zafona -tam jest właśnie poruszona ta kwestia:) W sumie może i coś w tym jest ,że intuicyjnie wybieramy książki które nam się podobają a niektóre wywierają na nas jakiś wpływ,coś dzięki nimi przeżywamy, czymś się zaczynamy bardziej interesować a inne z biegiem czasu zapominamy

Gość qewad
I to nie raz!Czasem czułam się jak wariatka... Cieszę się, że nie jestem sama : )

Gość Zakladka
nebelhexe;) Słuchaj, nie czytałam "Cienia wiatru", natomiast czytałam "Grę Anioła". Jeśli masz jakąś fajną recenzję tej książki, to podeślij :) Ja wierzę w to, że czytanie książek nie polega na czytaniu jednej za drugą i na rzucaniu jej w kąt. Każda książka została napisana w jakimś celu; może dla zarobku również, ale są jacyś bohaterowie, zdarzenia, coś, co nas porusza, coś co nas uczy, jakoś nastraja do przemyśleń. Niektórych bohaterów traktujemy jak siebie samych albo widzimy w nich duże do siebie podobieństwo. Czasami zadajemy sobie pytanie: jak byśmy postąpili w takiej sytuacji? Czy zrobilibyśmy tak samo? Książki muszą nas czegoś uczyć; może ciszy, bo nie da się ich czytać w zatłoczonym tramwaju, może skupienia, bo są trudne, może radości z małych rzeczy, może przebaczania, rozmowy albo współczucia. Zawsze coś po nich zostaje. qewad, no to jesteśmy dwie wariatki :) Pozdrawiam :)

Gość nebelhexe;)
Recenzji nie szukałam bo dopiero teraz zajrzałam na forum a ogólnie jakoś rzadko czytuję recenzje w necie.Zafona przeczytałam wszystko co się ukazało oprócz "Więznia nieba",gdyż to jest nowość i trudno wypożyczyć. Od zawsze lubiłam czytać .Kiedyś dużo thrillerów czytałam, potem jakoś znudził mnie ten gatunek i zaczęłam szukać czegoś innego.Lubię książki z jakimś przesłaniem,skłaniające do myślenia z nutą tajemniczości i metafizyki.Najlepiej mi się czyta wieczorami jak jest ciemno,cicho i można się skupić. Jako nastolatka czytałam "sagę o Ludziach Lodu" i uważam,że te książki są bardzo wartościowe dla osoby w takim wieku, uczą tolerancji,szacunku i spojrzenia na pewne rzeczy z innej erspektywy

Gość Lomuwybierać książki :)
Często, w księgarni, nie mogę się zdecydować, którą książkę kupić. Biorę jedną, później ją odkładam, bo zaciekawiła mnie inna i potrafię tak godzinę

A czasem otwieram książkę na losowej stronie i czytam przypadkowe zdanie - jak mnie zaciekawi, to biorę, jeśli nie - szukam dalej.

Gość nebelhexe;)
..a tak od innej strony - ja tylko wypożyczam książki ale lubię czytać dopiski na marginesach innych czytelników, zastanawiam się czemu akurat to zapisali czy zaznaczyli taki fragment itp..

Lomu, Mam podobnie jak Ty, mogę stać w księgarni godzinami i przeglądać oraz szukać czegoś dla siebie. Zazwyczaj nie kupuję książek w księgarniach typu Empik, ceny są dla mnie za duże. Wolę bonito.pl gdzie nieraz znajduję książki tańsze o prawie 10 zł :D. Nebelhexe;), Generalnie również lubię biblioteki, ale jeszcze bardziej wolę gromadzić własną biblioteczkę. Jedni wydają pieniądze na ubrania i kosmetyki, ja - na książki. Lubię do książek powracać, dużo w nich zaznaczam; to co mnie poruszyło lub zaciekawiło. Gdy mam książki w domu, to dla mnie ułatwienie. Pracuję również z książkami od strony wydawniczej, więc lubię mieć wszystko na półce co aktualnie czytam. Prowadzicie może blogi o książkach lub w ogóle jakieś blogi? Ja prowadzę, ale chętnie bym coś poczytała fajnego. Pozdrawiam:)

Gość nebelhexe;)
Cześć Zakładko mam parę książek ,które planuję sprzedać, są w dobrym stanie.Jak chcesz to podam tytuły i ceny a jak na coś się zdecydujesz to możemy się dogadać:) Chyba,że szukasz czegoś o konkretnej tematyce to też napisz. Kiedyś też lubiłam zbierać książki ale potem zmieniłam meble w pokoju i nie bardzo miałam gdzie trzymać.Nie chciałam by niszczyły się gdzieś w piwnicy albo kurzyły więc porozdawałam znajomym bo wtedy jeszcze internet nie był rozpowszechniony. Jak szukasz tanich książek to w sieci księgarni Matras są mega promocje w cenach 5-10 pln można już coś wybrać Pozdrawiam

Gość jhdgflegsf
też tak mam :) dla mnie czytanie książki to jak bardzo prywatna rozmowa z autorem. Czasem czuję, że potrzebuję takiej rozmowy....

nebelhexe;) Słuchaj, napisz mi na maila jakie masz do sprzedania i ceny. Będę wdzięczna. Może akurat coś mnie zainteresuje :) A jeśli nie, to popytam znajomych :) Rozumiem Cię, ja teraz też mam problem z przechowywaniem książek, ale żadnej nie potrafię się pozbyć. Sentyment, czy co? Tak, Matras to dobra księgarnia, lepsza niż Empik. Przynajmniej mniejsza, jakoś bardziej sprzyjająca klientowi. Poszperam, poszukam czegoś dla siebie. www.chwilanapoddaszu.blogspot.com jhdgflegsf, Dobre porównanie „czytanie to rozmowa z autorem. Rzeczywiście, w jakimś stopniu rozmawiamy z autorem, on daje nam jakąś naukę, pytanie tylko, czy udaje nam się tę naukę dostrzec. Pozdrawiam,

Tak, książki czasem wybierają. A może to ktoś nam szepcze do podświadomości i wybiera za nas? Miałam tak z jedną książką... :) Cuda Archanioła Michała

Wychodząc z takiego założenia trzeba stwierdzić, że książki w jakimś stopniu ograniczają nas tematycznie :) Skoro wybieramy podobne propozycje intuicyjnie, to wciąż poruszamy się po bliskiej sobie materii...