Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tencza

Problem z tamponem.

Polecane posty

Hej. Mam 15 lat dostałam pierwszego okresu i dziś kupiłam tampony. To mój już któryś z kolei dzień krwawienia. Jeszcze nie końcówka a nie te najbardziej intensywne (ale jeszcze w nocy mi trochę przeciwka podpaska). Ale wracając do tematu: próbowałam włożyć na siedzaco te mini z Biedronki ale weszło może pół i dalej nie pójdzie. próbowałam trochę do tyłu, ale nie da rady. Może dla tego że są takie szorstkie mnie bolą, a może dlatego że mają taki niezaokraglony czubek (nie wiem czy wszystkie taki mają bo innych nie widziałam). Co mam zrobić? Jak używam podpasek to wystarczy że trochę namokna i już mam wrażenie że zaraz mi przeciekna, więc chce zacząć używać tamponów.

Gość expert ob
Musisz pozbyć się błony:classic_cool:

Sorry, za zły dział, ale zapomniałam zmienić, a nie wiem czy da się przenieść, bo jestem nowa.

Gość Kosmetyki indyjskie
Jeśli problemem jest to, że i tampon suchy i wejście do pochwy suche to wystarczy trochę nawilżyć. Ja do tego celu używam lubrykantu np. żelu intimel. Może kropla oliwki dla dzieci pomoże. Natomiast jeśli napotykasz na fizyczny opór to musisz próbować pod innym kątem.

Gość gugugaga
Po pierwsze tampona nie zakłada się na siedząco! Ciekawe jak on ma ci wejsc jak siedzisz... Boshe....

Gość rwgregr
gugu coś tam a w jakiej pozycji ty wkładasz tampona?

Gość gugugaga
Na stojąco z lekko zgiętymi kolanami lub na stojąco jedną nogę opierajac np o sedes

Gość rwgregr
hahaha no to śmiesznie :-D ja to robię właśnie na siedząco

15 lat to chyba nie tak późno. Niektórzy mają w wieku 12-13 a niektórzy 16-17 więc chyba mieszczę się w normie. A wkładałam siedząc na brzegu wanny, a potem wstałam, ale nie ma bata, obciera jak wchodzi.

Gość pogubiony wariat
pchaj w pochwe a nie w odbyt mala:classic_cool:🖐️

Pcham w odpowiednią dziurkę ;D A może mam zbyt mało rozciągniętą pochwę, bo nie wkładam tam palców jak się masturbuję?

Gość Men in Czarny
Bo sie trzeba o 359 stopni OB kręci względem horyzontu bananie proste.

Gość gugugaga
Kup sobie tampony mini z OB Comfort, one są z taką powłoczką, która ułatwia aplikację

Gość deszczowa piosenka 24
uzywaj podpasek

whedif >> nie byłam, bo na razie nie widziałam potrzeby. Rozwijam się chyba normalnie. men in czarny >> nie wiem czy dobrze zrozumiałam, chodzi aby poprzekręcać? A poza tym nie używałam akurat OB, tylko innych, bo obiło mi się o uszy że są całkiem ok.

Chodzi ci o tampaxy z aplikatorem? Ale co to mi da, jak ledwo czubek tampony wejdzie i dalej nie pójdzie. A podpasek na razie używam, ale są beznadziejne, nawet nie można się przejechać rowerem, ani nic w tym stylu.

Gość Walle
niech Cię chłopak rozluźni jak masz już tą 15'tnastkę i odrazu wejdzie :D

Nie używaj tamponów jeśli jeszcze nie współżyłaś. Idź do ginekologa by sprawdził jaki masz rodzaj błony dziewiczej i czy ten który masz pozwala na stosowanie tamponów...

Gość od 3 do 10
kup tampaxy albo w rosmanie są identyczne 2 razy tańsze. a nawet wolę te z rosmanna, bo są okrągłe i normalny sznurek a tampaxy takie dziwne i gruby sznurek mają I próbuj podczas większych krwawień, poślizg będzie, raz dwa nie wyjdzie za trzecim dasz radę. wiem bo przerabiałam to samo

Dziewica i tampony to nie dobry pomysł. Rzadko która może sobie pozwolić na tampon. Pozbądź się głupiej myśli, że podpaska przecieknie. Jak się wystarczająco dużo razy chodzi do toalety oraz zmienia podpaskę to nie ma prawa przecieknąć. Wyjątkiem jest noc, ale to już inny temat.

I błagam cię, nie słuchaj tych cymbałów co tutaj bzdury piszą... Ja mam ponad 30 lat i radzę Ci jak kobieta dziewczynce - bo nią jeszcze jesteś... Radź się mądrych osób a nie niedoświadczonych małolatów bo tylko sobie szkód narobisz dziewczyno... jak nie możesz porozmawiać z rodzicami (tak bywa) to idź do ginekologa (i tu Cię zaskoczę - na początek najlepiej do mężczyzny, są delikatniejsi i bardziej wyrozumiali. kobiety ginekolodzy są niedelikatne bo wiedzą co i jak, co boli a co nie a mężczyzna nie wie i jest bardziej uważny). Otwarcie powiedz o co chodzi a na 100% zostaniesz zrozumiana.

Odnośnie podpasek zalecam Always z siateczką i skrzydełkami a na noc Always Night. Nie używaj soft bo są mniej chłonne. Zmieniaj podpaski nawet co 2 godziny. Po pewnym czasie sama się zorientujesz jak często powinnaś to robić. I życzę powodzenia :)

Gość od 3 do 10
błona dziewicza się rozciąga i na początku tak samo miałam problem by włożyć zwykły tampon przecież nikt jej nie każe na siłę pchać, fajnie przejść się do ginekologa na badanie, ale bez przesady żeby lecieć i konsultować rodzaj artykułów higienicznych używanych

Gość kruuuuuuszynkaaaa
ja też polecam tampaxy z aplikatorem- ten aplikator jest śliski, zaokrąglony- łatwo "wchodzi" i poczytaj dokładnie instrukcję zakładania- ja nie daje rady z tamoponami bez aplikatora- a już na początku "przygody" z nimi to dla mnie niewyobrażalne- właśnie przez ich tępą strukturę (no i lepiej się uczyć gdy krwawienie jest większe)

Ale nawet z aplikatorem, trzeba w końcu ten tampon z niego wysunąć, no ale może rzeczywiście spróbuję.