Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ndsiif

Zna się ktoś na tym? Pomóżcie

Polecane posty

Gość ndsiif

Chodzi o to że nie mam dźwięku w komputerze. Brak jakiego kodeka. Nie wiem co mam zrobić. Nie znam się na tym kompletnie. Może ktoś będzie wiedział.

Gość ndsiif
Pomoże ktoś?

Gość ndsiif
a pomożesz?

Gość ndsiif
więc...?

Gość ndsiif
Chodzi o to że mam niby zainstalowane sterowniki ale gdy wejdę w menadżera urządzeń przy "kontroler multimediów audio" jest wykrzyknik czyli nie działa. Nie wiem próbowałam zaktualizować ale przy tej aktualizacji wyskakuje mi komunikat że mam wybrać plik vinyl97.sys tyle że ja nie wiem czy mam taki plik i gdzie on może się znajdować. Nie mam w ogóle w pasku zadań tego głośniczka od regulacji dźwięku. Proszę o pomoc.

Gość znowu 10 osob pisze.
wyłaćz i właćz komputer i to wcale nie jest żart. nie ma dzwięku na youtube w WMC czy nigdzie ? sprawdź to dopiero po restarcie. znaczkiem zwłaszcza jak jets zółty a nie czerwony w menadzerze się nie przejmuj to może być zupełnie co innego np. kontroler dzięku od jakiegoś tunera czy dwie karty dzwiękowe.

gdybym juz nie trafił na ten temat to po restarcie i sprawdzeniu czy wszędzie nie ma dzwięku czyli YT oraz winapmp albo windows media wkładasz płytę ze sterownikami od płyty głównej i instalujesz drivery audio jeszcze raz. powinno być ok. jeśli masz dwie karty dzwiękowe przełącz kabel. dwie karty możesz mieć jeśli masz stary komputer i wymieniałaś płytę główną. bo kobiecie inaczej się nie wytłumaczy tego ale z tego co widzę to plik od ac97 czyli od zintegrowanego z płytą główną kodeka czyli wariant z instalacją driverów na pewno pomoże tylko zrób to po restarcie bo czasami sam restart pomaga zwłaszcza jeśli to problem z adobe.

Gość ndsiif
W ogóle nie ma dźwięku. Kurcze nie wiem czym to jest spowodowane. Tego głośniczka tez nie ma. Myślałam ze po prostu dźwięk jest wyciszony. A jak włączam windows media player to wyskakuje jakiś komunikat że nie można odtworzyć.

Gość ndsiif
Restartowałam komputer kilka razy i nic to nie pomaga. Sterowniki ściągał mi kumpel z neta bo komputer mam używany (składany) i nie miałam do niego żadnych sterowników.

tego się usunąc nie da. nie dawaj jej takich rad bo zamiast ODINSTALUJ wybierze opcje wyłącz w tym profilu sprzętowym i juz tego później nie naprawi bo komputer nie zainstaluje sterowników do czegoś co ręćznie zostało wyłączone. odinstalowanie też nie powinno być konieczne bo pliki przy ponownej instalacji się nadpiszą a ten brakujący zainstaluje.dodatkowo przy odinstalowaniu windows pobierze własne sterowniki co przeważnie oznacza gorsze. wątpie aby wiedziała jak wskazać lokalizację sterownika skoro z tym ma problem.

Gość hEJPOMOGĘ CHCESZ?
ndsiif A ŁADNA JESTEŚ?

spisz jaką masz płytę z pudełka jeśli masz lub z płyty jeśli potrafisz. jeśli nie wiesz jak nie mas zpudełka pobierz to http://www.dobreprogramy.pl/AIDA32-Enterprise-System-Information,Program,Windows,11510.html sprawdź i wklej nazwe i model płyty to ci dam link do sterowników audio. i co znaczy nigdzie nie ma. sprawdziłaś youtube ? sprawdziłaś w WM jakiś utwór mp3 lub film czy coś innego ?

możesz też spróbować jak radził poprzednik tylko nie usuwać a dać odinstaluj w menadzerze zadań tam gdzie wykrzyknik skoro nie masz sterowników ale to wymaga posiadania windowsa a tego też pewnie nie posiadasz.

Gość ndsiif
tak sprawdziłam wszystko. Nie ma głosu w ogóle. jak włączę głośniki to słychać tylko szum....

Gość ndsiif
Windowsa gdzieś mam...

Gość ndsiif
Tak był dźwięk. Zmieniłam Windowsa i sterowniki zostały zainstalowane. Robił to ojca mojego jakiś kolega. I od tamtej pory nie ma głosu.

pobierz program i wklej dane płyty głównej to się naprawi wspólnymi siłami możesz też dać odinstaluj i jak przy ponownym uruchomieniu kompa będzie monit o nowym urządzeniu włóż płytę windowsa do napędu.

Gość ndsiif
Mam podać ID Płyty głownej?

Gość ndsiif
Kurcze uruchomiłam program VLC media player i wyświetlił się komunikat: Moduł dekodera nie nadaje się: VLC nie wspiera formatu audio lub wideo "undf". Niestety nie ma na to sposobu naprawy.

mas zpodać model płyty głównej nie wiem co rozumiesz przez id. jak masz komputer otwarty to na środku płyty jest napisany model. przeważnie poniżej wiatraczka na procesorze nad gniazdami pci.

Gość ndsiif
Nie ściągnęłam ten program co kazałeś i gdy wejdę w płytę główną wyświetla się coś takiego: Właściwości płyty głównej ID płyty głównej62-P130-001368-00101111-040201-VIA$K7VT6130K7VT4A+ BIOS P1.30 Nazwa płyty głównejNieznane Właściwości magistrali FSB Typ magistraliDEC Alpha EV6 Szerokość magistrali64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania167 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania333 MHz Przepustowość2667 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistraliDDR SDRAM Szerokość magistrali64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania167 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania333 MHz Przepustowość2667 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Typ magistraliVIA V-Link Szerokość magistrali8-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania67 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania267 MHz Przepustowość267 MB/sek

Gość ndsiif
Więc...? Poradzisz mi coś?

wygląda mi to na asrocka czekaj chwilę.