Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość axionka

studia

Polecane posty

Gość axionka

witam. mam pytanie odnośnie wyboru studiów. maturę piszę w 2013 r,ale już teraz muszę zastanowić się nad wyborem przedmiotów. interesuje się biologią. chciałabym podjąć studia w jakimś kierunku związanym z nią. przejrzałam już dziesiątki wątków, stron i kierunków, znalazłam pare, które były dla mnie interesujące, aczkolwiek wymagane do zdanie na maturze oprócz biologii, była fizyka, matematyka czy chemia. czy wy, drogie forumowiczki, mogłybyście podać mi parę przykładów kierunków, na których mogłabym rozwijać swoje zaintersowania i dalsze umiejętności związane z biologią, j,angielskim, wosem? przedmioty ścisłe jak ww.chemia, fizyka czy matematyka to nie moja bajka, pozdrawiam, axionka ;-)

Gość uladana
Szczerze, to nie wiem co ci doradzić, bo chyba większość kierunków biologicznych to połączenie biologii z chemią (fizyką i matmą w dużo mniejszym stopniu) i te właśnie przedmioty są wymagane podczas rekrutacji. Przypuszczam, że studiując samą biologię nie potrzebujesz chemii, ale po takiej biologii to chyba jedynie nauczycielką możesz zostać. Ewentualnie może jakaś dietetyka? Ale ja bym na twoim miejscu pomyślała nad tą chemią, bo na wcale taka straszna nie jest, a daje ci dużo więcej możliwości: farmacja, biotechnologia, fizjoterapia, analityka medyczna, kosmetologia, ochrona środowiska, inżynieria środowiska i wiele innych.

Gość uladana
Właśnie medyczny raczej nie bardzo z samą biologią. Tam wszędzie wymagana jest też chemia.

Gość ogarniczajad
na większości kierunków związanych z biologią musisz też przebrnąć przez chemię, matmę i fizykę.

Gość uladana
No dobrze, ale skoro autorka pisze że przedmioty ścisłe to nie jej bajka to domyślam się, że nie chce zdawać ich na maturze w dodatku na rozszerzeniu :) No i na pierwszym roku raczej trzeba się liczyć z tym że chemia czy fizyka będzie. Bo ja przeszłam przez chemię nieorganiczną, organiczną, fizyczną, biofizykę, fizykę i matmę ;p

Gość ogarniczajad
'farmacja, biotechnologia, fizjoterapia, analityka medyczna, kosmetologia, ochrona środowiska, inżynieria środowiska i wiele innych' wszędzie jest też chemia, matma i fizyka.

Gość axionka
właśnie ta chemia to zło kompletne... :( już chyba wolałabym zdawać fizykę. wcześniej myślałam nad dietetyką. przekopałam internet w poszukiwaniu uczelni, na której na dietetyką wystarczy biologia i np.język obcy, jednak nigdzie nie ma napisanego niczego wprost jakie przedmioty są wymagane itd. wie może któraś z was jaka uczelnia wymaga to co jest ww na dietetykę?

Gość uladana
ogarniczajad 'farmacja, biotechnologia, fizjoterapia, analityka medyczna, kosmetologia, ochrona środowiska, inżynieria środowiska i wiele innych' wszędzie jest też chemia, matma i fizyka. Dlatego napisałam autorce, żeby rozważyła zdawanie chemii, bo jej to da możliwość studiowania na tych kierunkach. Nie wiem jak z matmą teraz jest, bo gdy ja zdawałam to nie była jeszcze obowiązkowa i na tych kierunkach jej nie wymagali. No ale potem pojawiła się jeszcze w trakcie studiów, więc ogarniać takie przedmioty trzeba :)

Gość uladana
Z biologią i fizyką na maturze będzie trochę ciężko gdzieś się dostać, bo zazwyczaj jest duet biol+chem brany podczas rekrutacji.

Gość 3ergfeh
moze starczyc biologia i angielski rozszerzone na 80% a na farmacje czy medycyne to na bank nie starczy

Gość axionka
dzięki za odpowiedzi ;-) muszę to jeszcze przemyśleć .

Gość Eine Melodie
Ja zdawałam w tym roku maturę rozszerzoną z biologii. Od października zaczynam położnictwo.

Gość axionka
a gdzie tzn.na jaką uczelnie złożyłaś papiery?

Gość Eine Melodie
Na Uniwersytecie Rzeszowskim, Wydział Medyczny.

Gość sdfgdfg
Jakieś zarządzanie ludzkim zdrowiem. Coś pod zdrowie publiczne