Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poznanpoznan

Przedszkola państwowe w Poznaniu - ważne pytania

Polecane posty

Gość poznanpoznan

Czy trzeba dzieci zapisywać z wyprzedzeniem????? Kumpela ostatnio mnie straszyła że "czy ja ogłupiałam że jeszcze nie myślę o zapisie ba i że nie zapisałam jeszcze"!!! (dziecko 19msc).... Jest szansa w ogóle żeby mając dwoje rodziców w tym mama (ja) narazie w domu przez to ze dziecko nie jest w przedszkolu? Czy tylko mogą sie dostac bardziej uprzywilejowani (samotni rodzice, oboje pracujący, posylający któreś dziecko skolei do tegoż przedszkola itd)???

Gość bez przesady!!!
zapisy są mniej więcej w kwietniu na wrzesień, nikt wczesniej Ci dziecka nie zapisze. Fakt, że pierwszenstwo mają samotne matki, potem renciści i rodziny gdzie oboje rodziców pracują

Gość taki lajf
To tak jak z zapisami nienarodzonych dzieci do żłobków :D Bzdura. Zapisy są w wyznaczonym terminie, w tym roku na przykład do końca marca na wrzesień, i pierwszeństwo maja oczywiście te wymienione grupy, ale szanse są :)

Gość poznanpoznan
Dziekuje za pocieszenie. Dla mnie to chore by było z az takim wyprzedzeniem zapisywac dziecko. A powiedzcie jak to jest - bede mogała zapisac dziecko jesli we wrzesniu na rozpoczecie bedzie mialo 2,5 roku czy musi miec te 3lata? Czy to moze zależy bardziej od samodzielnosci? Tzn karzystanie z toalety lub nocnika, w miare samodzielne jedzenie i ubueranie itd?

Gość taki lajf
trzeba by pogadać w konkretnym przedszkolu. Teoretycznie możliwe jest zapisanie młodszego dziecka, no ale jednak samodzielne w miarę musi być - czyli już korzystanie z toalety (raczej toalety nie nocnika, u nas w przedszkolu nocników nie maja tylko malutkie kibelki :D ), jedzenie w miarę samodzielne (ale tez bez przesady), ubieranie też - chociaż na przykład moja 3,5latka do dzisiaj z lenistwa nie chce się sama ubierać ;) Nawet nie wyobrażasz sobie, jak szybko taki mały szkrab wszystkiego sie uczy przy innych dzieciach ;) A w ogóle to polecam zrobić tak, jak my z mężem - zapisaliśmy do przedszkola córkę w trakcie roku. Często jest tak, że dzieci się wykruszają, bo a to choruje i rodzice zabierają, a to przeprowadzka itp. U nas było wolne miejsce i przyjęli córkę w kwietniu, a od wczoraj chodzi wprawdzie z nowymi dziećmi, bo jej grupa poszła wyżej a ona została w najmłodszej, ale razem z nia została jeszcze trójeczka, w tym najlepsza przyjaciółka ;) No i zaleta tego rozwiązania jest to, że potem właśnie od września masz już kontynuację i raczej nie trzeba się martwić o miejsce.

Gość Moja kolezanka zapisala
dziecko na Ratajach 2 lata wczesniej

Gość gfcjmfcmgfc
To koleżankę chyba trochę fantazja poniosła :D nie można zapisywać dzieci wcześniej tylko na dany rok( nie wiem jak w prywatnych).

Gość poznanpoznan
Mnie interesuje nowe miasto, w szczególności zawady. Są tutaj dwa przedszkola państwowe jedno nr 56 drugie nr nie pamiętam ale jast na ul. Nadolnik

Gość kajdkfnhfikf
hehe koleżanka z choinki się urwała, jeśli chodzi o państwowe to one podlegają pod ustawę i nie mogą robić co chcą. Odnośnie wieku zapytaj w przedszkolu, mój syn miał skończone 3 lata wiec ciężko mi powiedzieć.

Gość taki lajf
Nie wypowiadam się co do konkretnego przedszkola - być może po znajomości ktoś przyjął zgłoszenie (niezgodnie z przepisami) i przetrzymał przez 2 lata, ale po co to nie wiem - sa określone terminy przyjmowania zgłoszeń NA DANY ROK, wszystkie weryfikowane przez system elektronicznej rekrutacji, i nie obowiązuje zasada "kto pierwszy ten lepszy".

Gość można dać dziecko 2,5 letenie
oczywiście musi być samodzielne. Nie jestem z Poznania i u nas zapisy do przedszkoli są równo pierwszego marca oczywiście na wrzesień.

Gość upperrr
podnosze

Gość gufikolka
w momencie kiedy brakuje miejsc dla 3 latkow zadne przedszkole nie przyjmie 2,5-latka

Gość taki lajf
Mogą przyjąć w ciągu roku - miejsc nie ma na początku, wtedy tez rodzice jeszcze wydzwaniają i próbują złapać każde, które się zwolni, ale później sytuacja się zmienia i często jedno czy dwa miejsca wolne są przez dłuższy czas :)

Gość hnfjkngjk
Można zapisać 2,5 latka, u nas jedna grupa jest przyjmowana właśnie w wieku 2,5 do 3 lat a druga 3-4 lat. Tylko oczywiście dziecko musi być samodzielne chociaż i z tym różnie bywało na początku roku ;)