Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mama 4latki

problem z 4latka....:(

Polecane posty

Gość moze taki wiek
a mam jeszcze pytanie takie odnosnie sprzatania po sobie , bo cora mojej siostry ma wieczny balagan w swoim pokoju, jak czasem mam sie nia zajac i ide do nich to caly dom jakby burza przeszla, w salonie w lazience po dywanach podlodze rozwalone reczniki, dresy, majtki brudne , wszytko , do lazienki nie dalo sie wejsc . czasem jjej mowie , opowiadam, ze jak bylam mala to zawsze sprzatalam po sobie bo lubialam miec zabawki poukladane zawsze , bawilam sie lalka ubieralam ja jak dziecko i wychodzilam na spacerki w wozeczku, klockami i malowalam, o albo pilka - to byly moje zabawki , a ona nie sluchamnie, tylko zmienia odrazu temat. Babcia jej to samo mowla aby ukladala zabawki to ona tez odrazu zmienila temat. mowia ze w domu razem sprzataja zabawki, ale ona ma ich pelno , i lalkami wogole sie nie bawi, rzuca nimi w kat, maluje dlugopisem

fakt, bałagan robi - ostatnio było mi wsty, bo byliosmy u znajomych na wakacjach to pokój ich córki przeżył horrot - córka znajomych w wieku 3 lat sprzatala a moja nic a nic - ciocia mówi - dziewczyny posprzatajcie a moja , ze nie bedzie spratac. Ucza ja, ale do nie nic nie dociera. A i jeszcze jedno - czesto zbyt emocjonalnie reaguje - np. rzuca sie i ściska kolezanke innym razem ciagnie za bluze, ze prawie jej nie udusi.

Gość upupppppppppppppppp

Gość lola35
Witam.Zdecydowanie polecam konsultacje u specjalisty zajmujacego sie zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Serio!!! Nie strasze, uwazam,ze to dobry kierunek.

ale jak autyzm??? - skoro potrafi czytać, pisać i lubi sie przytulać??? Raczej myślałam o jakiejś fobii...

Gość spectrum autyzmu....
nie autyzm. Moje dziecko jest przytulasne, calusne, praktycznie samo sie nauczylo czytac ale tez pewne zachowania mnie niepokoily. I mamy spectrum autyzmu. Idz do lekarza.

a co sie niepokoilo? W tym spectrum autyzmu to piszą to samo co w autyzmie... czyli malo mówi, nie nawiazuje kontaktu wzrokowego itp..a corka tak nie ma. Jejku nie straszcie..... Mi sie wydaja, ze male z niej dziwaczek i to minie...

Gość odpowiem na pomarańczowo
to nie jest normalne zachowanie czterolatki, nie będę się mądrzyła a tym bardziej stawiała hipotez, ale radzę Ci skonsultować małą z dobrym psychologiem dziecięcym. To, że czyta, pisze, liczy to niestety ale może tylko potwierdzać niektóre zaburzenia...

Gość ASASASASASASAS
no mi tez na autyzm wyglada ,dzieci takie własnie mają super zdolnosci ale niestety nie suchaja i zacinaja sie w sobie ,ie raguja na polecenia jak sobie cos uwidza moze to dopiero poczatki sprawdx u lekarza

Gdzie wy autyzm widzicie? bo ja szukam i dopatrzec sie nie mogę.... po cholere straszycie dziewczynę?

Gość nawet jam ma jakieś cechy
spektrum to po co z dziecka od razu robić niepełnosprawnego? jak by miała jakieś niepokojące simy, dyspraksje, kłopoty z socjalizacją, problemy z nauką 0 skupieniem uwagi, stany depresyjne - to ok? ale od tak robić orzeczenie, bo dzieciak niebieskiego nie lubi? moim zdaniem to przesada i szkoda dla dziecka.

jakiś czas temu poznałam kobietę na placu zabaw, jej wnuczka na pozór zachowywała się normalnie. Jedyne co zauważyłam że owszem niby bawi się z dziećmi ale z nimi nie rozmawia. Nawiązywała ze mną kontakt wzrokowy, wszystko niby w porządku ale okazało się ze dziewczynka od 3 roku życia ma zdiagnozowany autyzm ( babcia tak powiedziała, ale pewnie jest to ta łagodna wersja). Opowiadała że dziecko własnie super zdolne pod względem matematycznym, w pamięci ma tabliczkę mnożenia do 100 a ma 5 lat. I tez miała fobię taką że przez okres pół roku miała wstręt do ubrania - najlepiej chodziła bez niczego , w ostateczności majtki i koszulka. Ta kobieta powiedziała ze w zimie nie wyszła ani razu na dwór ! Natomiast ja w życiu bym nie powiedziała że ta dziewczynka ma problemu tego typu, bo na tym samym placu zabaw widziałam typowego autystycznego chłopca i mówiąc szczerze, byłam w szoku bo nie wiedziałam że autystyczne dziecko może być tak nieprzewidywalne i wymaga non stop kontroli.

Gość Zosiasamosiakijowa
Wypowiedz teneryfki jest chyba najlepsza. Autorko od siebie dodam ze moja siostra jak byla mala nie lubiala guzikow - nie zalozyla pizamy na guziki, swetra itd. Jak sie potem okazalo nasz tata ma podobna guzikofobie do czego sie nie przyznal, twierdzi ze 'guziki sa irytujace'. Takze i tak bywa.

Gość oj nie straszcie jej bez przes
no to moze to taka fobia - jeden nie lubi guzikow inny niebieskiego. Ja bym sie nie martwila.

Gość Anna zlotopolska
Moja corka nie lubi bananow,brzydzi sie nimi,tak samo nie usiadzie obok kogos,kto je banana:Dtak aamo twoja ma z niebieskim.to ze dziecko samo idzie na nieznany plac zabaw to mnie nie dziwi,tak samo jak lazenie po polojach jak jest w gosciach.dZieci tak maja po prostu,jedne sa bardziej smaile i bezczelne od innych i tyle. Nie martw sie aby stwierdzic autyzm masz za malo podataw.to sa normalne zachoania dzieciece.

Gość aaaaa.
Czasem nadzwyczajne zdolności, zwłaszcza matematyczne u maluchów a takim jest niewątpliwie 4 latka bywa związany z zespołem Aspargera. To odmiana autyzmu, ale nie jest to powód do przerazenia. Często takie dzieci wyrastają na geniuszy. Być może to tylko po prostu wkręt - ja mam córkę 5 latkę, która np. jak ubzdura sobie wykonywanie czegos w odpowiedniej kolejności można oszaleć. Ja bym obserwowała i ew. skonsultowała z MĄDRYM, DOŚWIADCZONYCH psychologiem lub psychiatra dziecięcym.

Gość gość
to znowu ja - od 2 miesiecy corka nie wola siku - znowu nosi pieluchy. badamy co jest?

Gość gość
Asperger.

Gość gość
To nie jest odmiana autyzmu tylko coś pomiędzy autyzmem a normalnością. Tacy ludzie nie rozumieją i nie potrafią interpretować emocji, kierują się wyłącznie rozumem i logiką.

Gość gość
Aaaa - twoja córka ma OCD!

z autyzmem to może na razie się nie rozpędzajcie ale pogadać z jakims psycholem dzieciecym można ale ja słyszałam o tych fobiach na kolory u dzieci 4 lata to taki wiek że dziecko jak sobie coś obzdura to to się ciągnie i ciągnie moja starsza do przedszkola spała bez lampki od 4 roku życia lampka przez całą noc aż do 3 klasy tak sobie wmówiła :)

Gość gość
córka mojej koleżanki chodzi do drugiej klasy i też ma tkaie swoje fobie np nie załozy nic z guzikiem, wszystkie spódnice, spodnie, majktki musi mieć na biodrach pod pępkiem