Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiktoria2012.09

Kilka pytan mlodej mamy.

Polecane posty

Gość Wiktoria2012.09

Witam. Od 5 dni jestem mama, zielona w temacie pielegnacji noworodka, chociaz bardzo sie staram robic to najlepiej jak umiem. ;) Mam kilka pytan do bardziej doswiadczonych mam. 1. W czym spia wasze malenstwa? Mam noca temperature 19-20 stopni. Corka spi w pajacyku, skarpetkach, pod lekka kolderka. W ciagu dnia mam okolo 21 stopni - spi w pajacyku, skarpetkach i pod kocykiem. Na ciele wyskoczyly dziwne krostki, przyszlo mi na mysl, ze to potowki i moze przegrzewam dziecko. Ale nigdy nie miala spoconego kaurczku. 2. Czego uzywacie do pielegnacji pupy? I czy odchylacie wargi sromowe aby umyc tam w srodku? Ostatnio zanikla u corki wydzielinka, miala biala, teraz nie ma jej wcale, gdy rozchyli sie wargi widac bialy nalocik, tak bardziej wewnatrz. To brud? Mam to wytrzec? Pytam, bo polozna w szpitalu nic tam w srodku nie czyscila... W dodatku wczoraj pojawilo sie troszke sluzu z krwia, ale wyczytalam, ze to normalne, bo moje zmiany hormonalne moga byc tego powodem.

jestem mamą 6 letniej dziewczynki. położna mówiła żebym brała na patyczek do ucha na ta watke troche oliwki i ja na wargach przemywała, broń boże nie rozchylać ! biała znika w połączeniu z tłustym (oliwka). i pomaga. ma potówki za ciepło ja ubierasz, sp;iochy jej załóż i bluzeczkę.

Gość Wiktoria2012.09
Moze bede niekulturalna, ale... spier... jesli nie masz do powiedzenia nic madrego. Wkurzaja mnie tacy ludzie.

Gość vann zann
kolejna puszczalska

Gość Wiktoria2012.09
W srodku wlasnie nigdy nie czyscilam. Tylko zastanawia mnie fakt znikniecia tej wydzielinki miedzy wargami... A gdy je sie rozchyli jest bialy nalocik. No wyglada to jak brud... Ale skoro sie nie czysci.

samo wyjdzie jak bedzie na to czas. uwierz mi. do pupy stosowałam sudocrem ale krem bambino tez jest dobry. i nie żadne chusteczki nawilżane a zwykła gaza nasączona wodą. moja ma wrazliwą skórę.

Gość camerun
może jest w ciąży?

Gość Może dopowiem
1. To pewnie potówki ale nie koniecznie że za ciepło ją ubierasz, chociaż zrezygnuj ze skarpetek - zbędne. Potówki mogą być od kocyka jeśli to polarowy, w nim w ogóle skóra nie oddycha - najlepsze są bawełniane. 2. Nic nie rozchylaj, nie usuwaj tego białego nalotu. Ta wydzielina z krwią to tak jak piszesz - twoje hormony. Ja niczym pupy nie smarowałam, jak było zaczerwienie to mąka ziemniaczana, a tak to myłam samą wodą, ewentualnie z odrobiną płynu do kąpieli.

Gość mlodamamaa
ja corci zakladalam body dl rekaw spioszki skarpetki i przykrywalam kolderka albo kocykiem, albo body kro rekaw pajacyk i tez skarpetki i tak samo przykrywalam wydaje mi sie ze nie jest za cieplo ubrana dzidzia

Gość mlodamamaa
ja do dzisiaj sypie puderkiem nivea a mala ma 19 miesiecy :)

Gość kiedy przyszla z pierwsza
kiedy przyszla z pierwsza wizyta moja polozna odrazu Ja zapytalam o wlasnie ten bialy nalot..ona ocenila swoim okiem i stwierdzila ze trzeba tu "posprzatac" :) wziela chusteczke nawilzana, "naciagnela" na palec i delikatnie starla te biale cos...w szpitalu mi mowili zebym nie ruszala, ona znow inaczej- ale z mojej oceny tez wynikalo ze to brud...mala ma teraz 2 lata i mimo ze czyscilam i usuwalam jej ten nalot, nic jej nie dolegalo/nie dolega przez to :) a do pupu uzywalam sudocremu, na wieksze podraznienia bephantenu, a na lekkie otarcia maki ziemniaczanej :)