Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

reses

Owulacje

Polecane posty

Hej dziewczyny! Pewnie zabrzmi to glupio ale juz po prostu sama nie wiem co myslec a kazdy mowi inaczej lacznie z lekarzem :( Chodzi mi o to jak obliczyc dni plodne, jesli cykl trwa ok 50-55 dni? Z gory dziekuje za powazne odpowiedzi

Gość kobietka11
serio chcesz wiedzieć? Bo po tych 55 to wydaje mi się że znowu ktoś sobie jaja robi z tematu

Z tego co mnie uczono owulacja występuje zawsze 14 dni przed krwawieniem. Ale tak rzaadkie okresy mogą być oznaka zaburzeń płodności - wartoby zrobić szczegółowe badania czy w ogóle u ciebie dochodzi do jajeczkowania. Poza tym w aptekach są testy do wyznaczania dni plodnych (podobne do testów ciążowych) warto przez kilka miesięcy porobić aby się upewnić. Poza tym termometr i pomiary temperatury (w cipce rzecz jasna, pod pachą mogą nie być dokładne)- przed owulacja temperatura zawsze skacze. Plus obserwacja śluzu.

hej. no wlasnie mam testy owulacyjne i w sumie zawsze kiedy 'wg objawow' powinnam owulowac to test wychodiz negatywnie. a poza tym tydzien przed ostatnim okresem robilam test ciazowy bo jakos tak dziwnie sie czulam i mialam dosc pilny wyjazd wiec z ciekawosci zrobilam i byly 2 kreseczki :) poszlam na usg i lekarz powiedzila ze cos chyba jest ale musze wrocic za tydzien i miec pelny pecherze. no ale nie wrocilam bo dostalam okres... i sama nie wiem co o tym wszystkim myslec. lekarz kazal mi przyzjsc na badania tydzien przed okresem bo wtedy powinnam owulowac ale pryz tak dluuuugim cyklu to nie wiem czy akurat tydzien przed okresem powinno byc. ja juz sie w tym wszystkim gubie a z ktorym lekarzem gadam to inaczej mowi :( przepraszam jesli przynudzam :(

Owulacja występuje 14 dni przed okresem. Zawsze. Kobieta mająca cykl 24 dniowy jajeczkuje w 10 dniu cyklu, kobieta z cyklem 32 dniowym w 18. Właściwie poprawniej by było napisać, ze krwawienie rozpoczyna się ok 14 dnia po owulacji. Może to być dzień później, czy wcześniej Utarło się przekonanie, ze jajeczkowanie występuje w połowie cyklu bo większość kobiet ma cykle 28-29 dniowe i wtedy to się zgadza.

no wlasnie niestety byl to normalny okres i o dziwo bardzo dlugi jak na mnie :( po tym okresie robilma test jeszcze ale juz byla tylko jedna kreseczka ;(

A co ci powiedział lekarz w związku z tymi 50-dniowymi cyklami? 7lecil ci badania jakieś? (hormony)

Gość kobietka11
Cykl trwa zazwyczaj 28 dni. W trakcie okresu jest sie raczej niepłodną. W 14 dniu po pierwszy dniu okresu ma sie dni mokre płodne i tu najlepiej poczekać tydzień i sie nie kochć. Ja kiedyś stosowałam tą metodę i kochałam się 8 dni przed okresem i tydzień po.

Gość halo nie do wiary!!!
na początek to powinnaś się zająć swoimi cyklami, a nie owulacją. 50-dniowe cykle to nie jest normalna sprawa i tu potrzebny jest lekarz.

Gość kobietka11
czasami tabletki antykoncepcyjme pomagają unormować miesiączki. może warto brać...

Jeszcze jedno - mam koleżankę, która w wieku 20-23 lat miała takie długie cykle, nawet do 60 dni, 2 -3 razy do roku chodziła na wywołanie, czasem jej się zdarzały takie długie i obfite okresy (nawet ponad tydzień) i dopiero któryś z kolei ginekolog stwierdził , ze prawdopodobnie mogły to być samoistne poronienia bardzo wczesnych ciąż t2-3 tyg) Wiem ze potem się leczyła hormonalnie.

Lekarz najpierw chcial mi zribc testy na hormony wlasnie ale potem zmienil zdanie i kazal pryzjsc na tydzien przed okresem i wtedy beda sprawdzac czy mam w ogole owulacje. Uznal ze jest te cykle pomimo ze tyle trwaja sa regularne to powinnam miec normalna owulacje... zaczynam sie tym wszystkim stresowac bo pol roku temu mialam idealnie okres a teraz sie tak rozciagnal :(

Niebiesko zieIona..! Owulacja wystepuje dokladnie w samym srodku cyklu......czyli od pierwszdgo dnia okresu do pierwszego dnia kolejnego....dzielisz to na pol i to wlasnie jest owulacja +/- 3 dni. Co Ty za bzdury wypisujesz??? owulacja w połowie cyklu to może występować przy cyklach 28-dniowych, a jeśli cykl jest dłuższy lub krótszy to już nie można tego w ten sposób obliczać! owulacja jest ok. 14 dni przed miesiączką, więc w przypadku cyklu 50-dniowego to na pewno nie będzie środek cyklu!!!

wcale się nie bulwersuję, tylko niepotrzebnie wprowadzasz ludzi w błąd. poza tym, jeśli cykl jest krótszy lub dłuższy niż 28 dni to jeszcze nie znaczy, że jest nienormalny. jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj. chociaż nie wiem, czy można tego wymagać od kogoś, kto twierdzi, że zaszedł w ciążę podczas okresu :-)

zajście w ciążę w ostatnie dni okresu akurat przy krótkich cyklach jest bardzo prawdopodobne :P

Zdziwilabys sie bo dokladnie jestem pewna kiedy do tego doszlo. I byl to ostani dzien okresu, ale tak jak pisalam...cykle mialam bardzo krotkie :) Tylko ten jeden raz wspolzylam z mezem :)

Jest to możliwe, jak najbardziej :D .oja kuzynka też ma "okresowe dziecko" i też dokładnie wie, ze wtedy, Ps. Urodzilas może dziewczynkę?

jakieś prawdopodobieństwo jest, to wiadomo, ale raczej niewielkie, bo pomijając już długość cyklu - tak na chłopski rozum - ciężko zarodkowi się zagnieździć w czasie kiedy wszystko się złuszcza i zostaje wydalane (okres).

no to widocznie jesteś wyjątkowo wyjątkowa :-)

to Ty musisz mieć faktycznie krótkie cykle skoro już w czasie okresu masz owulacje! 20-dniowe???

Pytam dlatego, ze wyczytałam, ze plemniki z chromosomem Y są bardzo szybkie za to krótko żyją, a plemniki X (dziewczynki) są powołniejsze, za to o wiele dłużej żywotne - dlatego stosunek dokładnie w czasie owulacji zwiększa prawdopodobieństwo na urodzenie chłopca (bo wyprzedza te X), za to na 2-3 dni przed daje większe szanse na dziewczynkę (bo chlopiece nie dozyja)

Nie no....tak miedzy 22-24 dni ;) Przyznam szczerze, ze byl to koszmar.... ledwo konczyl mi sie okres a mialam juz owulacje, i po kilku dniach zaczynal sie nowy hehe. Teraz na szczescie w ogole niemam bo sie zaspiralowalam ;)

no właśnie tak myślałam, że to musiało być nieźle wkurzające, bo w sumie co chwila okres :-)

Nei to prawda :) Moja przyjaciolka starala sie o dziecko i celowala w dziewczynke, wspolzyjac wlasnie przed owulacja. Niestety nie udalo sie i ma dorodnego syna ;) O matko o czym ja tutaj pisze....dzial macierzynstwa opuscilam jakis rok temu : D

Przy 22 dniowym cyklu owulacja wypada w 8. dniu cyklu :D - 3 dni dla plemnika i idealnie zapłodnienie może nastąpić w 5 dniu okresu :D