Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak się akurat składa

Używacie glukozy ?

Polecane posty

Moja córka ma ponad rok. Do tej starałam się i staram się nadal unikać zwykłego cukru w jej diecie. Wiadomo jest to nieuniknione - kruche ciasteczka czy biszkopty zawsze cukier znajdą. Chodzi mi jednak bardziej o "dosładzanie do smaku" tzn. sama gotuję jej soki/kompoty bez cukru z jakbłka, gruszki czy winogron. Zdarza się jednak, że niektóre odmiany owoców czy same owoce są dosyć kwaśne czy cierpkie w smaku po ugotowaniu i szczerze sama tego bym raczej nie piła. Czy w takim przypadku dodajecie glukozę ? Czy wogóle używacie glukozy ? Do czego ? Dostałam taką niemiecką ( traubenzucker ) z witaminami niby dla dzieci, ale waham się jej i wogóle glukozy używać.

ja nie uzywam wg mnie glukoza smakuje obrzydliwie a jeszcze jakas wzbogacona witaminami to po prostu chemiczny ulepek lepiej slodz cukrem trzcinowym w niewielkich ilosciach

Gość ja też bez cukru :)
Cukier trzcinowy to takie samo gowno jak bialy :) ma identyczny sklad chemiczny :) Jeśli chcesz to uzywaj fruktozy - jest lepsza od sacharozy :) A najlepiej zainwestuj w ksylitol czyli cukier brzozowy albo syrop klonowy

glukoza dziecku moze nie smakować, najlepszy jest syrop fruktozowy trochę cukru też jej nie zaszkodzi, lubicie pić gorzką herbatę? no chyba że tak dziecko przyzwyczaisz że będzie lubiało, piło tylko wodę mineralną i kompoty ze słodkich owoców ale długo tak nie pociągnie w przedszkolu dostanie słodkie herbatki i soczki pójdzie do szkoły i skończy się na coca-coli w sklepiku wiec może lepiej 2 łyżeczki cukru dziennie a będzie piła z przyjemnością herbatki do posiłków

Gość azu
no ja akurat lubię gorzką herbatę a kiedyś słodziłam 3 łyżeczki (błe) -moje dzieci najbardziej lubią wodę. Ale to nie znaczy że nic innego się nie napiją.

A czy mogłybyście się jeszcze wypowiedziec w temacie soli i innych prostych przypraw typu pieprz, magi...

Gość głupie te baby w wiekszosci
O też ostatnio o tym myślałam. A może miód byłby zdrowszy? Nie wiem, nie znam się. Co do przypraw- dodaję tylko trochę soli do zup/dań ale to naprawdę ociupinkę, że jak spróbuję to nawet nie czuć. Maggi/vegety nie używam. Staram się uzyskac jak najlepszy sam z samych warzyw.

Gość b.e.a.t.a
Ja lubie gorzka herbate, slodkiej nie pijam odkad skonczylam 10 lat. Moje dzieci tez nie pija dosladzanych napojow, kwestia przyzwyczajenia. A wracajac do tematu: ja bym poslodzila normalnym cukrem bez cudowania. A jak nie chcesz uzywac cukru, dodaj jakes slodkie owoce do tego kompotu.

Gość a gdzie autorka?
taaa ,od malęńkiego matki poja dzieci słodkościami,tylko po co???? nie dawaj tego świństwa

głupie te baby w wiekszosci - z tego co się orientuję miodu nie powinno się dawać dzieciom do 2 roku życia ze względu na bakterie, przed którymi taki mały organizm jeszcze się nie potrafi bronić. b.e.a.t.a przecież te kompoty są z owoców wic jak mam je jeszcze tam dodać :P