Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młody_biznesmen

czy ktoś z was ma własny biznes jednosobowy ?

Polecane posty

Jejku ta książeczka nie jest OBOWIĄZKOWA ale jeśli chcesz sam prowadzić swoją firmę to musisz ją posiadać i na jej zasadzie rozliczać się z Urzędem Skarbowym.Jeśli nie chce to przecież może iść do księgowej ale to wiąże się z kosztami.

ja konkretnie zajmuje sie remontami łazienk i czy lepiej bedzie jak bede brał zakupiony materiał na firme i wystawiał fakture klientowi czy odrazu przy zakupie na klienta aby ominąć moją firme i te koszta ?

mam tyle pytań a duze doświadczenie pewnie sie dziwicie dlaczego , ponieaz cały ten czas robiłem dla kogos i znam robote tylko ze storny roboczej nic nie wiem o papierkowej stronie . Ponieważ mam dosyc i chce isc na swoje bo jestem na to przygotowany od dawna wiec zaczynam działac i stąd tyle pytań :)

Gość strona 708
Pierwsze słyszę, że nie możesz być od razu vatowcem! Totalna bzdura, sam wybierasz formę opodatkowania, jaka jest dla ciebie korzystniejsza, z tym , że właśnie nie każdy może wybrać ryczałt, bo to zależy od formy działalności.

Oj ale czym się przejmujesz ? nie każdy musi znać się na papierkowej robocie i nie każdy się do tego nadaje.Od tego są urzędy w których wszystko załatwisz i tam Tobą pokierują :) nie martw się jak złożysz wniosek to sami będą Cię wzywać do wszystkiego żebyś załatwił więc sam z tym nie zostaniesz :) powodzenie i owocnego biznesu, pozdrawiam

Gość strona 708
jeśli nie chcesz wystawiać rachunków i płacić podatków to sprawa jest prosta: pracuj na czarno a ubezpiecz się prywatnie, żeby płacić zus nie musisz mieć dzialalności gospodarczej i po temacie:)

No i btw jeśli to ma być działalność jednoosobowa to broń Boże niech się nie pcha na Vatowca ( poczytaj co i jak to sam się przekonasz że ryczałt w Twojej sytuacji to zbawienie) pozdrawiam i dzięki za rozmowę, obowiązki wzywają

Gość strona 708
jeszcze jedno: jak jesteś na ryczałcie, to praktycznie nie odpisujesz kosztów, coś za coś... więc kupno auta przy takiej formie opodatkowania nie pozwoli odpisać vatu, nie jestem pewna czy f-r za paliwo również... to trzeba by było po prostu sprawdzić

Gość strona 708
przeciez firmę zakladasz PRZED osiąganiem jakichkolwiek dochodów, poza tym możesz przez długi czas jedynie inwestować... nie wprowadzaj człowieka w błąd jak nie wiesz

Gość Naaatii
The Element of One dobrze to wszystko tutaj napisał. Co do tego że nie odliczyli Ci samochodu od podatku to właśnie dlatego że od początku byłeś na ryczałcie i to jest ta pierdołka o której nie pamiętasz :) pozdrawiam

Gość Naaatii
strona 708 przeciez firmę zakladasz PRZED osiąganiem jakichkolwiek dochodów, poza tym możesz przez długi czas jedynie inwestować... nie wprowadzaj człowieka w błąd jak nie wiesz Dlatego napisał mu żeby na samym początku nie pchał się w Vat bo to tylko komplikuje życie młodym przedsiębiorcom.

Gość strona 708
ale nie odpisze kosztów... dlatego trzeba zrobić choć mały biznesplan, zapoznać się z tym wszystkim lub zapłacić komuś za fachowe doradztwo i pomoc

Gość zaałamanaa
Jak mogę doradzić to jeżeli nie masz pojęcia o tym wszystkim , czyli o papierach , podatkach , zusie itd. to lepiej iść do biura podatkowego i koszt prowadzenia miesięcznie wynosi nie 300 tylko np 180 jak w moim przypadku i to zależy pewno od miasta ale więcej na tym zyskasz ponieważ jak jest dobry księgowy to potrafi tak doradzić żebyś dobrze wyszedł a nie wkopał się w bagno , bo nawet decyzja o tym czy na książce czy na ryczałcie to zależy od wielu czynników

Gość zaałamanaa
Ludzie odróżniajcie podatek Vat od dochodoweg.

Gość zaałamanaa
Vat to jedno a podatek dochodowy ( czyli książka przychodów i rozchodów lub ryczałt). I nie doradzajcie jak nie macie zielonego pojęcia

Gość COOL GIRL ;)
Ja prowadze dobrze prosperujacy biznes jednoosobowy. Ze tak to ujme, mam fach w sobie. Mam 20 lat, swietnie wygladam, studiuje dziennie i zaocznie. Jestem ekskluzywna prostytutka, kochanka dwoch mezczyzn biznesmenow, dzieki ktorym utrzymuje sie sama na swietnym poziomie. Wystarcza 2-4 spotkan w miesiacu i tyle mi wystarczy. Tylko trzeba miec o czym rozmawiac i dobrze wygladac, by moc zlapac dzianego klienta, ktoremu nie tylko na seksie zalezy. Wtedy nie tylko placi za spotkania, ale tez dba. Poza pieniedzmi, dostaje prezenty :) PS. Wbrew pozorom nie jest to latwy 'biznes', bo trzeba strasznie dbac o swoj wyglad, co nieraz pochlania mnostwo czasu.

Gość demet
@Mlody_biznesmen. ale pamietaj, ze jak liczysz koszta, to jeszcze musisz przewidziec wydatki na reklame. wiadomo ze zaczniesz od znajomych i oni tez poleca firme swoim znajomym, ale oprocz tego predzej czy pozniej powinienes pomyslec o ulotkach, czy reklamach w lokalnej prasie. dobrze zebys dodal tez swoja firme do panoramy firm. nie mowie ze wydasz na to majatek, bo np. z tego co wiem w panoramie firm maja opcje reklamy regionalnej, ktora dla malych firm wychodzi jeszcze taniej, ale po prostu powinienec wziac koszta zwiazane z reklama pod uwage. pozdrawiam