Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przewrazliwiona 2218

podwojna macica

Polecane posty

dziewczyny ma takie pytanie lekarze wykryli u mnie podwojna macice podwojny kanal szykowy. staram sie zajsc w ciaze. czy moze tak byc ze w jedenj zagniezdzila sie fasolka a druga normalnie funkcjonuje ze mam co miesiac @? czy jest tu jakas dziewczyna co ma tez taki problem.?

W jakimś serialu było i się zastanawiałam czy tak może być naprawdę, kobieta była w ciąży bliźniaczej a później okazało się, że to nie bliźniaki tylko dwoje dzieci z różnicą poczęcia kilku tyg! Było mówione, że ma 2 macice i płody rozwijają się niezależnie od siebie.

czy mam liczyc na dwie owulacje podwojne dni plodne?

Gość azu
A lekarza nie pytałaś o to?

Gość Numer osiem
my to Ci mozemy powiedziec co widzielismy w filmie SF, z takim watkiem..lepiej spytaj lekarza

Gość lezalam w szpitalu z kobietą
ktora miala aborcje, a ie okazalo,ze nadal jet w ciązy. Wykryto u niej 2 macice. Zaszla w 2 ciaze w odstepach czasu.

Gość moja koleżanka ze studiów
miał dwie macice, ale miała zabieg usunięcia jednej z nich, nie wiem z jakiego powodu w sumie wtedy na studiach nie interesowało mnie to zbytnio, a szkoda, bo warto wiedzieć

mialam badania robione i lekarz stwierdzil ze nie potrzeby usuwac jednej.

Gość azu
No to skoro były badania to lekarz wie jak sprawa wygląda więc ci powie jak wygląda to u ciebie. Na forum to można sobie gadać i tyle.

rozumiem ale myslalam ze jest tu jakas dziewczyna co ma podobny problem i poprostu pogadamy sobie.

Gość azu
No to chyba dość rzadki przypadek więc wielu osób nie spotkasz. Próbowałaś szukać w necie jakichś for dot. tej tematyki?

nie to jest pierwsze forum gdzie napisalam.

Gość azu
to się rozejrzyj bo google wyrzuca wiele tematów na innych forach więc może tam będzie ktoś z takim problemem jak twój. :)

Moja koleżanka tak ma i zaszła w ciaze bo okazało się że tabletki nie działaja w takim przypadku a dowiedziała sie podczs porodu

Gość mi_zielone
Wszystko zalezy od rodzaju malformacji, od tego jak te czesci macicy sa ze soba polaczone. Ja z macica podzielona na pol pelna membrana , dwurozna i z dwoma szyjkami jak zaszlam w ciaze to okresu nie mialam.

goksi ja juz bylam w ciazy poronilam. bralam wtedy tabl anty i nie wiedzialam ze jestem.

Gość Ja byłam w takiej sytuacji
Mnie już w ciąży wykryto taką wadę, że macica, szyjka oraz nawet pochwa były przedzielone przegrodą. Jest to ciąża wysokiego ryzyka, musisz wtedy dużo leżeć i często pierwsze ciąże z taką wadą są ronione. Najczęściej taka ciąża kończy się też przedwczesnym porodem, nawet w 6 miesiącu, dlatego trzeba być pod opieką lekarza, który w razie czego może Cię przyjąć w klinice z dobrym oddziałem dla wcześniaków, żeby już dziecka nie przewozić ani nic, tylko od razu pomoc. Ja na szczęście donosiłam do 34 tygodnia, dziecko super zdrowe. Tej wady nie wykryli wcześniej konowały nawet na usg, dopiero doświadczony lekarz manualnie wyczuł coś nie tak w pochwie, jak już byłam w ciąży. Miałam problemy z zajściem i wiele objawów wcześniej, które wskazywały na tą wadę, ale które mają też kobiety ciężko przechodzące okres, więc nikt się nie kapnął, czyli bolesne i bardzo obfite miesiączki oraz doszły problemy ze współżyciem, duży ból. Ciąża może być rozwiązana tylko przez cc. Masz rację też w tym, że jeśli jedna macica zaciąży, a druga nie, ta druga może funkcjonować normalnie, to znaczy występuje jajeczkowanie z jednego jajnika do niej i okres, co jest bardzo niebezpieczne, gdyż skurcze macicy mogą mieć wpływ na tą zaciążoną. Ale lekarz powinien Ci to ustawić. Ja od początku nie miałam takiego problemu, bo w tej drugiej też zaczęły występować zmiany jakby zaciążyła, co wyszło przy cc i musieli ją wyłyżeczkować. Także w trakcie cc przegroda pękła, bo się jej nie usuwa a jedynie nacina. U mnie jedna macica z dzieckiem rozwijała się, a druga po prostu kurczyła aż została zepchnięta jakby na obrzeża macicy. Nie wiem co jeszcze Ci napisać, oprócz tego, że jak będziesz leżeć w ciąży i brać leki na podtrzymanie, to wszystko powinno być ok. Zwłaszcza trzeba się oszczędzać w końcówce, żeby dociągnąć jak najdłużej.

ja bylam w takiej sytuacji: czy moze byc tak ze test nie wykaze ciazy a w niej bede? jestem 2dni po okresie ale czuje sie okropnie ciagle zmeczona kreci mi sie w glowie (sniadania jem normalnie) zauwazylam ze na piersiach od jakiegos czasu zylki mi powychodzily. czuje sie ciezka i wydaje mi sie ze tyje z dnia na.dzien.

Gość ja byłam w takiej sytuacji
Tego nie wiem. Ja po tylu pustych tekstach, czekałam do 3 tygodni po okresie i wyszły 2 kreski. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że coś ze mną jest nie tak...

kurcze niewiem co zrobic dzisiaj moj lekarz przyjmuje i zastanawiam sie czy isc czy poczekac.

ja bylam w takiej... dokladnie to okolo roku temu wykryto dokladnie u mnie przez usg dwa oddzielne trzony macicy i dwa oddzielne kanaly szyjki macicy.

Gość mi_zielone
Nie musi byc tak tragicznie, a mialam normalna ciaze ( zaszlam w pierwszym cyklu staran )- troche musialam sie oszczedzac, na poczatku bralam progesteron, cc w 37 tyg ciazy. Czesc macicy, w ktorej byl zarodek tak sie rozrosla, ze miala wymiary normalnej pojedynczej macicy, szyjka do konca ciazy zamknieta bez zadnego rozwarcia. Dziecko rozwijalo sie normalnie, jedynie bylo troche mneijsze, bo wazylo 2600. Przegrode mi usunieto podczas cesarki. Ja mysle, ze jak dostajesz na podtrzymanie na poczatku, to i ta druga czesc macicy w ktorej nie ma zarodka, bedzie sie zachowywala jak w ciazy. Najlepiej, zebys byla pod kontrola dobrego lekarza, najlepiej takiego, ktory sie w malformacjach specjalizuje. Powodzenia.

Gość mi_zielone
I jeszcze do kolezanki co byla w takiej sytuacji : w to, ze macica podwojna i nikt tego nie wykryl to uwierze, bo czesto dopiero w ciazy to widac, ale ze dwie szyjki i podzielona pochwa, to nie wierze, ze jakikolwiek ginekolog tego nie zobaczyl.

narazie sie staramy i jakos nic nie wychodzi. i to juz ok 1,5 roku.

Ale jaką dokładnie masz diagnozę? Cz macica z przegrodą, czy macica dwurożna, bo to są dwie różne sprawy. Mi_zielone, ja miałam podobnie, z tym że w 34 tygodniu dostałam nagle rozwarcie szybko postępujące i wody chlustały. Miałam mieć cc w 38 tygodniu.

Gość mi_zielone
Mi tez odeszly wody w 37 tyg a w 38 mialam miec cesarke. No wlasnie autorko, jak brzmi diagnoza ?

Gość mi_zielone
Mi tez odeszly wody w 37 tyg a w 38 mialam miec cesarke. No wlasnie autorko, jak brzmi diagnoza ?

Mi_zielone, żebyś wiedziała... Mnie bolało współżycie i byłam u 3 ginów, a oni mnie do seksuologa wysłali, bo anatomicznie twierdzili, że jest ok. A jeszcze żeby było śmieszniej, ginekolog który mnie prowadził widział na usg przegrodę macicy i szyjki i stwierdził, że mam 30% szans na donoszeni dziecka. W trakcie całej ciąży nie mogłam współżyć i zalecane było dużo leżeć, a lekarz oddolnie mnie badał bardzo delikatnie i o tym, że mam pochwę przedzieloną, dowiedziałam się od lekarki dyżurującej w szpitalu, jak przyjechałam rodzić... :O Wyobrażasz sobie??? Powiedziałam jej, że to niemożliwe i wezwała drugą na konsultację, a potem mój gin, jak mnie wreszcie porządnie zbadał, to myślałam, że umrę z bólu, już rodzić wolę... No i wreszcie zmacał tę przegrodę. Operację pochwy przeszłam pół roku po porodzie. Ale uraz do seksu mi pozostał, uczymy się z mężem mnie oswajać ;)

no wiec mam tak; uwidoczniono dwa oddzielne trzony macicy AP 36 oraz AP 31mm endometrium w obu trzonach o regularnym zarysie grubosci 3,4mm i 3,9mm brz echostruktur patologicznych jajnik prawy zwyklej wielkosci o prawodliwej strukturze w lewym torbiel 28mm plynu w zat. douglasa nie stwierdzil. dgn susp uterus duplex

Gość fasolka się nie zagnieżdża
:-o ja pierdziu:-o fasolkę, fasolę się sieje!!! ona kiełkuje i tak dalej zagnieżdża się zapłodnione jajeczko:-o ku ścisłości i ku chwale dojrzałości :-o