Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacaxxxxx

OC samochodu. czy placi sie jaka kare??? pomocy

Polecane posty

Gość już co najmniej 15 takich końc
ty nie wprowadzaj ludzi w bład. OC musi być bo to OBOWIAZEK. Nie musisz mieć go przy sobie, ale musisz mieć opłacone bo inaczej będzie duża kara!!!

jego zlpali bez dokumentow....do mnie przyszedl list ze mam przedstawic polise...ja im odpisalam ze ja kupilam w marcu a to zdarzenie bylo w lutym...no to to uwzglednili ale dopirdolili sie do tego ze powiedzmy ubrezpieczenie bylo do 12 kwietnia a ja nie kontynuujac w tym samym ubezpieczycielu zaplacilam 14 (tamta umowe wymowilam i ubezpieczylam u innego)a to wszystko bylo dlatego ze 13 i 14 byla sobota i niedziela..a nowa kupilam w poniedzialek ....wlasciwie to moge miec pretensje do tego co mi wypisal umowe mogl zwrocic uwage na date i wypisac wstecz

Gość inzynier serwisowy//zablok
BOZE JESTEŚ młodociana jak rozumie. Ojciec jest jako główny ty jako dopisany. Tak byś nie płaciła dużo a zniżki ci leciały. Dlatego napisałem że tak się raczej nie opłaca. Bo ty masz obecnie koło -15% (za przykłądowe 2 lata) jak wyrejestrujesz się lub nie zapłacisz oc dostaniesz zwyżkę 15 % za brak kontynuacji dopłę ok 150 pln za młodacianego i zwyżkę za ciebie ok 20% Czyli da ci to ok 50% ubezpieczenia + 150pln czyli ok 450pln A pewnie teraz tyle płacisz za OC Chyba że jesteś tak już wpisana 5-6 lat. Jeśli nie to przedłuż oc.

Gość brak alternatywy
omg ... nie słuchajcie tego debila inzyniera. JEST OBOWIAZEK PLACENIA OC. auta nie da sie wyrejestrowac, sa 3 mozliwosc pierwsza to zezłomowanie auta wtedy mozna jes wyrejestrowac innej mozliwosci niema, dwa to sprzedaz trzecia mozliwoscia jest zawieszenie płącenia oc, ale wymogi sa takie : Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27. Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest: 1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2; 2) zarejestrowany czasowo; 3) zarejestrowany za granicą; 4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b; 5) pojazdem historycznym. 5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni pojazd historyczny: a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym, (niech ktos sprawdzi czy nei ma tam jakiegos złagodzenia ... mi sie nie chce) b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach, c) pojazd mający co najmniej 40 lat, d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Nic z tego nie łąpie... Złapali go w lutym Kupiłaś go w marcu Ubezpieczenie było do 12 kwietnia A więc ty nie zgłosiłaś że rezygnujesz z ubezpieczenia ani nie przedłużyłaś. Wówczas nawet według starych zasad miała byś karę za 2 dni - 200pln więc coś tu dalej nie gra.

Brak alternatywy a wiesz że brak przeglądu jest równy brakiem rejestracji według OC ?

Gość pytajacaxxxxx
auto jest na mojego ojca i ja nie jestem dopisana.a mi chodzi o przerwe w OC a nie wyrejestrowanie go..

Gość brak alternatywy
masz przerwe w oc tak przerwa jest wynikiem niedopatrzenia przy zakupie tak ???

przecież wiadomo, że jak data rejestracji się kończy to przegląd musisz zrobić, bo inaczej nie masz stempelka, że możesz jeżdzić. I to nie według OC tylko według kodeksu i prawa :) Wiesz co, z ciebie taki inżynier jak z koziej d.. trabka :(

tak czy inaczej masz samochód to masz obowiązek ubezpieczyć od OC. Nieważne czy jeździsz nim czy nie

Gość brak alternatywy
nie ma mozliwosci zrobienia przerwy w płaceniu OC, chyba ze auto ma powyzej 25 lat. ja planuje zrobic w ten sposób tyle ze ja mam auto 33 letnie. merc w123 w stanie kolekcjonerskim. ale raczej przez rok nie bede nim jezdzil bo bedzie stałw garazu w tym wypadku ja moge zawiesic se oc gdyz auto ma powyzej 25 lat. ty raczej nie masz takiej mozliwosci. smialo mozesz sprobowac, czyli wypowiedizec umowe oc przed jej zakonczeniem i nie wykupywac gdzie indziej... co bedzie czas pokaze. jak uzedasy dojda to bankowo dopierdola jakas kare.

Gość brak alternatywy
aha i zawierajac po tej przerwie nowe oc bedziesz musiała powiedziec jakie masz znizki i gdzie mialas ubezp. auto przez iles tam lat, jak zmienialem ubezp. to pytał mnie chyba o 4 lata wstecz. smialo mozesz sklamac ale np w pzu. bedziesz musiałą dostarczyc kwita od poprzedniego ubezp. o znizkach a zecz jasna kwita nie dostaniesz bo bedzie roczna luka.

Gość pytajacaxxxxx
no a co z tymi znizkami?

przeglad techniczny nic nie ma do polisy...bez przegladu mozna jezdzic miesiacami ....gorzej jak zlapie policja to zabieraja dowod rej i kaza zrobic przeglad a potem je sioe odbiera w urzedzie miejskim

Gość brak alternatywy
załatwianie znizek przy zakupie auta, mozna wyszukac np ubezp. ktory tego nie sprawdzi tzn nie wymaga potwierdzenia od poprzedniego ubezpieczyciela. albo przy zakupiw wspolwlascielem zrobic ojca ktory ma 60% znizek.

Gość Grunwald 1410
"co bedzie czas pokaze. jak uzedasy dojda to bankowo dopie**ola jakas kare." czas pokaze dosc szybko, bo wlasnie sie konczy wdrazanie systemu CEPIK, wtedy fundusz gwarancyjny dostanie wydrukowana liste zarejestrowanych samochodow bez OC i bedzie placz i zgrzytanie zebow, ale to przeciez nie inzynier serwisowy bedzie placicl, tylko Ci, ktorzy uwierzyli w jego "dobre rady".

Gość marrecczekk445
możesz liczyć na odszkodowanie,tylko weź dobrego adwokata. w mojej okolicy mecenasi z kancelarii http://auto-zastepcze.info/naprawa-samochodu-po-szkodzie-calkowitej/ specjalizują się w prowadzeniu z sukcesem spraw o odszkodowanie. mi również pomogli wywalczyć odszkodowanie od sprawcy wypadku komunikacyjnego.

Gość jarkoos
Korzystałeś może z pomocy doradztwa ubezpieczeniowego, którego ofertę znajdziesz na firmowych stronach pod adresem marketubezpieczen.eu. firma ma siedzibę w Łodzi i pomaga w wyborze najodpowiedniejszego dla każdego klienta wariantu polisy OC i AC analizując aktualne oferty wszystkich agencji ubezpieczeniowych.

Gość gość
Korzystałem ze strony www.ubezpieczamy-auto.pl i udało się szybko znaleźć dla mnie korzystną polisę. Wcześniej płaciłem dobre kilkadziesiąt złotych więcej w skali miesiąca. W ogóle moim zdaniem warto cały czas sprawdzać ofertę, porównywać, bo taka bierność i trzymanie się jednej firmy przez lata się po prostu nie kalkuluje.

Gość reto11
Co do polis to ja mogę polecić stronkę rankomat.pl. Dość popularna porównywarka w tym momencie, ale rzeczywiście jest dobra. Dużo polis porównują i nie trzeba długo czekać na odpowiedź. Poza tym, zamawiając online tam jest dość długi czas na ewentualną rezygnację z umowy jakby się człowiek rozmyślił bo na przykład znalazłby coś tańszego jeszcze.

Gość averss
Zawsze można sobie sprawdzić stawki w różnych firmach przez kalkulatory OC w porównywarkach. Na przykład http://najtaniejuagenta.pl jest dobrze działającą stronką tego typu. Mają aktualne oferty, szybko się wypełnia formularz i tam samo szybko dosyłają oferty z różnych towarzystw.

Gość gość
Ja właśnie dostałam korzystna ofertę w Concordii, w cenie OC mam teraz assistance wypadkowy, oprócz tego zniżkę za doświadczenie i dodatkowe niżki na zakup innych produktów

Gość gość
W kwestii OC polecam poczytać artykuł na http://mojeauto.pl/ bo pisali tam, że od 2019 mają wzrosnąć kary za brak tego ubezpieczenia.