Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

el lado oscuro

Słabe przybieranie na wadze - mamy pomóżcie!

Polecane posty

5 czerwca urodziłam córkę - waga 3150. Najniższą wagę miała w 3 dobie - 3050, potem już tylko rosła :) Przy wypisie w 7 dobie ważyła 3160. Kolejne ważenie jak miała 2 tyg - 3520. Potem jak miała 7 tygodni ważyła 4600. Do tej pory było super :) W środę byłam z Małą na szczepieniu (3 miesiąc) i okazało się, że waży tylko 5070 :( W 6 tygodni przybrała tylko 470 gram :( Karmię tylko piersią, nie wiem dlaczego od pewnego czasu córka mało je w ciągu dnia - zarówno z piersi, jak i z butli - od czasu do czasu odciągałam jej moje mleko. Dziś np. zjadła pierś o 6 rano, potem wzięła 2 łyki koło 7:30, a o 9:30 dałam jej moje mleko z butelki, żeby zobaczyć ile je na jedno karmienie - w godzinę zmęczyła 60 ml, a pewnie z tego ze 20 wylądowało na brodzie i bluzce, eh.. Nic dziwnego, że tak mało przybrała jeśli prawie nic nie je :( W nocy je ok, 2-3 razy, zazwyczaj opróżnia mi pierś w całości, ale co z tego, jeśli w ciągu dnia taka bida. Macie mamy jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Miała któraś z Was podobny problem z dzieckiem? Może to wina smoczka uspokajacza? Lubi go sobie ciumkać :) Dziś byłyśmy z Małą na morfologii i dałam mocz do badania, w pon mam wizytę u pediatry i będzie wiadomo czy to nie anemia/infekcja dróg moczowych.. Może i coś z tych rzeczy, ale jeśli ona tak mało je to jak ma przybrać na wadze..

Kurcze, Mała kwęczy, obudziła się :) Lecę do niej, zajrzę wieczorem. Jeśli tylko możecie to podpowiedzcie mi co mogę zrobić, żeby było lepiej z przybieraniem na wadze, wolałabym jej nie dokarmiać.. Chociaż wiadomo, jak pediatra powie w pon, że trzeba, to nic nie poradzę.. Do wieczora!

A może dajesz jej za często? moja córcia marudzi jak próbuję ją karmić "na siłę" kiedy jeszcze nie jest głodna. jest prawie w identycznym wieku i waży 5600.

Gość icei
A może masz mało wartościowy pokarm ? Zwróć uwagę na to co sama jesz !

@Miarka Miałam już różne systemy - raz dawałam jej częściej, w nadziei że za którymś razem załapie i zje chętnie. Bo generalnie córcia rzadko sygnalizuje glód, musi być megagłodna, żeby zaczęć kwęczeć.. Ale nie sprawdziło się - gdy nie była choć trochę głodna protestowała i się odwracała. Albo ssała minutę i potem przez kolejne 2 godz nie jadła nic, a wiadomo że to żaden posiłek był. Ostatnio dawałam rzadziej, licząc ze jak bardziej zgłodnieje to więcej zje. Bywało że ssała kilka minut, ale i tak rzadko w ciągu dnia opróżniała całą pierś. Eh, dużo bym dała żeby moja ważyła 5600.. A ile Twoja Ola miała jak się urodziła? @Beata Nie zamierzam nawet tego komentować :0 @icei Staram się dobrze jeść, teraz jem nawet lepiej niż na początku, kiedy tak dobrze przybierała - wtedy unikałam wielu rzeczy w obawie o kolki, teraz jem już więcej warzyw, ryby, itd. Może któraś z mam miała podobny problem? Udało się Wam temu jakoś zaradzić? Eh, strasznie się martwię :( Nie mówiąc o tym, że boję się, że stracę pokarm jak córa tak mało je, to wiadomo że piersi mniej produkują. Kurcze :(

Gość BRAK CHĘCI :/
przcież dobrze waży, bez przesady.

Może i waga nie jest najgorsza, bardziej chodzi o to, że przez 6 tygodni przybrała tylko 470 gram, a to za mało.. Pediatra mi powiedziała, że w I kwartale życia 120 gram tygodniowo to absolutne minimum.

Miała 2800 czyli podwoiła wagę urodzeniową. Używasz smoczka? Bo no moja jak się rozprasza przy karmieniu to czasem robię taki myk. Pije z piersi chwila smoczek i znowu pierś.

moja jest z 27maja ważyła 3500. Obecnie (3miesiące) waży 5700. Lekarka stwierdziła że mało ale dziecko przybiera na wadze, uśmiecha się, dobrze je i sypia.Jestem spokojna. Ty też nie powinnaś się martwić. :)

Gość hahahahhahahaaaahah
Idz do poradni laktacyjnej, pomogą:) Mi pomogli. Mała słabo przybierała, ja miałam mało pokarmu, odciagałam, podawałam, nawet MM dałam :( ale udało się i karmiłam 22 mc :) w 4 mc to był juz mały grubasek a na samym cycu. Powodzenia :))

Moja ma.5 miesiecy i wazy 5,900 i tez malo. ur 3 kg. byl.taki miesiac ze przytyla tylko 100 gr w 5 tyg...wtedy przeszlam na butle

Gość pomarańczapokl
już kłujesz dziecko? matko, 3 miesiące i już badania anemię może mieć, ba, pewnie nawet ją ma, ale to anemia fizjologiczna i nie ma nic wspólnego z niejedzeniem i słabym przybywaniem na wadze no i ta jej waga, ja nie chudnie to daj spokój z tą paniką, daj jej butlę co 3 godziny, może zmień mleko, bebilon jet najsmaczniejszy, coś kombinuj

Gość hahahahhahahaaaahah
przeciez Ona karmi piersią, po jaka cholera ma dawac modyfikowane?

Gość pomarańczapokl
bo karmi ją jak potłuczona, dziecko głodne, żołądek zmniejszony, bo te porcje są głodowe, niedługo powietrzem będzie żyła, 2 łyki mleka, cóż to za jedzenie?

Gość Najpierw można
Autorko , jeżeli ten problem utrzymywałby sie jeszcze przez miesiąc to radzę kupić przez all takie specjalny system do karmienia medela (butelka zawieszona na szyi z mm oraz odprowadzany wężyk do ust dziecka przylepiany do piersi) a jesto on po to by dziecko stymulowało pierś ale też najadało się kiedy w mleka matczynego jest mało. Ja myślę że u was tragedii nie ma i można jeszcze poczekać ale przystawiać co 2,5 godziny i nie podawać butli . Zainwestuj w wagę i waż malucha co tydzień i będziesz wiedzieć jak tydzień po tygodniu dziecko przybiera. Jeżeli chcesz utrzymać mleko w piersiach to raczej podawaj pierś a nie mleko w butli.

Gość hahahahhahahaaaahah
pomarańczapokl - albo jesteś 16 letnim niedopieszczonym chlopcem,a lebo baba bez mózgu, słowo daję. Ale nie kobietą, Zdecydowanie nie.

Gość pomarańczapokl
tak chłopcem, mleczko z buteleczki a może z cycusia, a może 5 łyczków, a może 1 też bym się wnerwiła przez takie cudowanie

Gość twoje dziecko wcale za slabo n
nie przybiera. w 3 miesiacu zycia przyrost wagi czesto zwalnia. wiekszosc lekrzy ma fiola na punkcie norm i tabelek. jesli cei cos niepokoi lepiej idz do poradnie laktacyjnej i pogadaj z polozna.

Gość mAM KRÓLIKA UUUUU
zapalenie dróg moczowych czesto jest przyczyna słabego przybierania na wadze. a objawów innych moze nie dawac.

Gość b.e.a.t.a
Sprobuj rzadziej karmic corke. Skoro dalas jej piers o 6 rano, to z nastepnym karmieniem odczekaj do 9tej. Nie patrz ile wypila z butelki, z piersi na pewno wypija wiecej skoro karmisz od urodzenia. Lekarka niepotrzebnie Cie straszy, w 3 miesiacu dziecko nie musi juz tak duzo przybierac na wadze, wazne zeby byla zdrowa. A moze corka bedzie drobna i nie potrzebuje az tyle mleka. Ja bym sprobowala karmic mniej wiecej co 3 godziny, w kazdym razie nie co godzine, bo nawet jej zoladek nie zdazy odpoczac.

Gość oczywiście że po 3 miesiącu
dziecko karmione piersią ma prawo zwolnić w przybieraniu na wadze mój synek do 3 miesiąca przybierał pięknie na wadze, a od tego czasu przez kolejnych 6 miesięcy przybrał tylko 2 kg i nie było w tym żadnych nieprawidłowości, a zdarzały się okresy, że w tym czasie przez 6 tygodni nie przybierał wcale cały czas był zdrowy i ładnie się rozwijał, co innego gdy dziecko choruje moja córeczka dokladnie tak samo - do 3 miesiaca pięknie przybierała na wadze, a potem mocno przystopowała i jest to normalne

Gość oczywiście że po 3 miesiącu
moja córeczka spadła na wadze z 75 centyla na 25 (ze wzrostem wciąż jest na 97 centylu), a lekarz i tak twierdzi, że wszystko w porządku ja się już tak nie martwię, bo wiem, że z synkiem było dokładnie tak samo, a to okaz zdrowia;) poza tym lekarz twierdzi ,że skoro ja jestem bardzo szczupła i maż wysoki i szczupły, to dziecko ma prawo nie ważyć zbyt wiele - najważniejsze, ze jest zdrowe i prawidłowo się rozwija, a waga nie jest najbardziej istotnym elementem rozwoju dziecka

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady, z jednej strony jestem wciąż tym zdołowana, ale z drugiej mam nadzieję, że jakoś to przetrwamy z córą i zaradzimy problemowi. W pon po pediatrze, jak ewentualnie wykluczy anemię i infekcję dróg moczowych to umówię się do poradni laktacyjnej. Mam obawy, że przez smoczek córka płycej ssie pierś, dzisiaj ją obserwowałam przy wieczornym karmieniu i chyba za mało łapie otoczki. @Miarka Właśnie też tak czasem robiłam, ale córka po 2-3 takich mykach ze smoczkiem łapała nerwa i nici z dalszego karmienia niestety. @Najpierw można Dzięki za info o tym systemie, obejrzałam sobie co to takiego i fajny wynalazek :) Porozmawiam o tym w poradni laktacyjnej, może warto będzie w to zainwestować. Bo naprawdę marzy mi się karmić piersią min. do roku, wolałabym uniknąć dokarmiania, nie mówiąc o całkowitym przejściu na butlę. @hahahahhahahaaaahah A mogłabyś napisać w jaki sposób Ci pomogli? Co poradzili? Problemem było złe przystawianie dziecka do piersi, czy coś innego? Dzięki za wsparcie :) @b.e.a.t.a. i oczywiście że po 3 miesiącu Z tym, ze córka dobrze przybierała do 7-8 tygodnia, ale skoro waga już w 3 miesiącu może trochę przystopować, to i jak przystopuję z zamartwianiem się ;) Córka poza tym słabszym przybieraniem ostatnimi czasy to rozwija się super - jest raczej pogodna, dużo "gada", ładnie trzyma główkę, łapie zabawki.. Tylko to nieszczęsne jedzenie ;) Ale muszę się pochwalić, że wieczorem zjadła koło 18, potem 21, i przed 23:15. Szkoda, że w ciągu dnia tak nie je, ale nic. Będziemy działać, żeby i w tym temacie było lepiej :)

Aha, no i w sumie ja jestem drobna, mąż też za dzieciaka był szczupły, także może to i genetyka. Ale mimo wszystko to trochę mało, te 120 g tyg mnie zdołowało.. - wiadomo, że nie każde dziecko podpada pod normy i tabelki, uwielbiane przez lekarzy, ale wolałabym że Mała z tyciem mieściła się w tych normach, byłabym spokojniejsza ;)

Ehh.. Infekcja dróg moczowych i antybiotyk, ależ mi szkoda mojej Malutkiej, że już trzeba ją faszerować :( Ale nic się nie poradzi, wyleczyć trzeba. Mam jeszcze do Was pytanie, może któraś poradzi - jak dawałyście dzieciom leki? Ja już probowałam na łyżeczce i strzykawką, ale znaczną część wypluwa językiem mały drań ;) Starałam się strzykawkę kierować w policzek, ale i tak udało jej się większość wywalić na zewnątrz, zbierałam z brody i znowu do środka i w koło macieju ;) Jak Wy to robiłyście, żeby większość nie lądowała na brodzie i bodziaku? :)

Gość okaoka
strzykawka antybiotyk,malutkie porcje i pozycji lezacej,by nie wyplula,a oslonowe pila tylko z mlekiem.rozpuszczalam w malej ilosci mleka. i butelka lub lyzeczka,moja po takiej infekcji odrzucila piers,niestety.

Dzięki! :) Faktycznie w pozycji leżącej i małymi porcjami dużo lepiej, wypluła tylko odrobinkę, resztę pomemłała i ze skrzywioną minką przełknęła :) I jakby apetyt jej wracał, wczoraj i dziś rano jadła dużo dłużej niż ostatnio.. Oby :) I oby nie odrzuciła piersi, tak jak Twoja..