Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaśkakaa134

Czy ktoś z Was był na stażu z UP bo mam ważne pytanie

Polecane posty

Gość kaśkakaa134

Od dwóch miesięcy jestem na stażu i wiem że przysługuje mi dwa dni w miesiącu odpłatnych dni wolnych ale miesiąc temu z nich nie skorzystałam bo tak mi jakoś głupio było nie przyjść do tej pracy. W tym miesiącu bardzo mi pasują takie dwa wolne dni i zastanawiam się czy mam iśc do szefa i go o to prosić ? Boje się że tez będzie źle na mnie patrzył i przez to że biorę takie wolno to nie będzie chciał mnie wziąc po stażu do pracy na stałe. Nie wiem co zrobić :o

Gość gregdgfdg
prosta sprawa - wolne ci się należy wypełniasz wniosek urlopowy i możesz iść na wolne

Gość ej ona maluje się kredką
po każdym przepracowanym miesiącu należą Ci sie dwa dni urlopu, masz do niego prawo więc jak najbardziej możesz korzystać. ja korzystałam śmiało

spokojnie, idziesz i mowisz, ze chcesz wolne, jest jest spoko szef to dostajesz od reki, bo na stazu podpisujesz liste obecnosci i wtedy zamiast Twojego podpisu wpisujesz literke u, a jesli masz upierdliwego szefa to kaze Ci wypelnic wniosek z up

Gość cwnd ncdw
Na stazu przysluguja dwa dni wolnego na miesiac, ale pierwsze wolne mozesz wziac po 1 przepracowanym pelnym miesiacu. Wiec w tamtym miesiacu i tak ci sie wolne nie nalezalo. Wiec masz 2 dni wolnego jakby za tamten miesiac a za ten miesiac wolne bedziesz mogla wziasc w nastepnym miesiacu. Wolne sie na stazu kumuluje. Wiec jesli masz np staz na 3 miesiace to w sumie masz 6 dni wolnego i mozesz np wziac 2 dni wolnego w 2 miesiacu i 4 dni wolnego w 3 miesiacu, lub cale 6 dn w 3 miesiacu lub 1 dzien w 2 mieisacu i 5 dni w 3 miesiacu itd. W ostatnim miesiacu stazu wolne nalezy sie z gory. Jak ci trzeba to idz do szefa i bierz, bez przesady, takie jest prawo pracy. Kazdy czlowiek potrzebuje wolnego.

Gość hiena,699
nieprawda wolne na stażu się nie kumuluje !!!

Gość kaśkakaa134
Dziękuję za informacje, koleżanka w firmie też jest na stażu i opowiadała mi że jak chciała wziąć wolne to szef krzywo na nią patrzył więc trochę się obawiam no ale skoro mam takie prawo i muszę wziąc wolne to zgłosze to szefowi, tylko mam pytanie czy jest obowiązkiem zgłaszać to też w urzędzie pracy ?

Gość cwnd ncdw
Zgodnie z art. 53 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (t.j. Dz.U. 2008 r. nr 69, poz. 415 ze zm.) na wniosek osoby odbywającej staż pracodawca zobowiązany jest do udzielenia dwóch dni wolnych od pracy za każde 30 dni odbywania stażu. Stażysta może korzystać z dwóch dni wolnych po zakończeniu każdego 30-dniowego okresu stażu bądź wykorzystać je jednorazowo w ostatnim miesiącu stażu. Dni wolnych przysługujących za ostatni miesiąc stażu pracodawca zobowiązany jest udzielić przed zakończeniem stażu. W odróżnieniu od regulacji kodeksu pracy, odnoszących się do urlopu wypoczynkowego, za niewykorzystane w trakcie stażu dni wolne od pracy nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.

Gość ej ona maluje się kredką
kumuluje kumuluje.