Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ehhh załamanaaaaa

dziewczyny doradźcie, hormon tarczycy :(

Polecane posty

Gość ehhh załamanaaaaa

cześć mam taki problem ciągle czuję się ospała, strasznie się pocę, mam ciągle zły nastrój, bóle głowy, bardzo niskie ciśnienie (np. 50/78 ostatnio), czuję się jak na zwolnionych obrotach, senna jestem, osłabiona, bolą mnie stawy, włosy wypadają, jeszcze jakieś wysypki się przyplątały z suchej skóry poza tym od 2 lat nie mogę zajść w ciążę :( pomimo clostilbegytów i innych dupereli postanowiłam zrobić sobie TSH bo ktoś mi zasugerował, że może z tarczyca coś nie tak i wynik TSH (mam 26 lat, nie biorę żadnych leków hormonalnych) 3,4 niby norma do 5, ale znowu znalazłam w necie info, że u młodej kobiety (a jestem jeszcze młoda?), nie leczącej się na tarczycę, norma ma być do 2 myślicie, że może to być niedoczynność? aha u lekarzy byłam milionów, żaden nie chciał dac skierowania na hormony, oczywiście zwalają wine na nerwice (to nic, że mam co chwile cysty stwierdzone przez usg, że mam plamienia w środku cyklu itd) dopiero ostatnio immunolog mnie przyjął zrobił mi mase badań, czekamy na wyniki (chyba jest tam jeszcze jakiś marker tarczycowy) ale czy myślicie, że warto zainwestować w endokrynologa prywatnie? bo już mam dość od lekarzy na ubezpieczenie żebrać o skierowanie... czy wiecie coś o tych normach? czy obowiązuje mnie ta norma do 5? czy do 2?

Gość ehhh załamanaaaaa
zapomniałam dodać, że mam problemy z pamięcią i skupieniem, czuję się jakbym była w jakimś letargu :( 2 lata chodzenia po lekarzach i nic.. mam nadzieję, że u tego immunologa się coś wyjaśni dodam, że prolaktyny wynik mam 22 w 21 dniu cyklu, więc chyba norma...

Gość w ogromnym przelocie
Na zajście w ciążę tsh jest za duże.

Gość tsh zdecydowanie za
duże, u kobiet starających się o dziecko powinno oscylować w granicach 1,5

Gość ehhh załamanaaaaa
czyli przynajmniej wiem gdzie jest problem i w którym kierunku szukać? wreszcie.. wiem jak to brzmi, ale dziewczyny.. ja to złe samopoczucie już mam dwa lata bałam się, że to coś strasznego, że jakiś rak 11 października mam wizyte u tego immunologa, pogadam z nim o tym, zobacze jak te jego markery wszystkie wyszły, dorobie te inne hormony tarczycy i wezmę ze sobą te wszystkie wyniki na wizytę a powiedzcie mi jeszcze czy taka niedoczynność może powodować robienie się cyst na jajnikach i niepękanie pęcherzyków? czy raczej to oddzielny problem? prolaktyna i progesteron w normie

Gość w ogromnym przelocie
a hormony męskie miałaś robione?

Gość ehhh załamanaaaaa
testosteron nie mam zbadać?

Gość Perw w ogromnym przelocie
Testosteron, androstedion (czy jak mu tam), 17-oh progesteron. Najlepiej udać się do ginekologa-endokrynologa, on zleci to co trzeba. Immunolog chyba choroby endokrynologicznej nie zdiagnozuje. :) A ten immunolog państwowy jest?

Gość ehhh załamanaaaaa
tak państwowy, wiesz ja mieszkam w Czechach tutaj jest jedna wielka szopka z tymi lekarzami w ogóle to znajdź ginekologa - endokrynologa - marna szansa endokrynologa w ogóle ciężko znaleźć... immunolog na ubezpieczenie, ale powiedział że zrobi kompleksowe badania, jeśli coś nie tak z tarczyca, powinno wyjść.. fajny lekarz, przyjął mnie bez skierowania postanowiłam, że skompletuje wszystko i pójdę do rodzinnego i zażądam skierowania do endokrynologa, teraz patrze na prywatnych i szok.. na polskie wizyta wyszła by mnie 500zł :o

Najlepszy byłby ginekolog-endokrynolog, zwłaszcza, że chcesz zajść w ciążę. :) A nie ma jakiegoś odpowiednika NFZ, gdzie mogliby Ci udzielić informacji gdzie znaleźć gin-endo?

Gość ehhh załamanaaaaa
już szukałam, uwierz, tu w ogóle ginekolog o specjalizacji endokrynolog jest raczej niespotykany bardziej rodzinni lekarze mają specjalnośc endokrynologiczną wiem. że to brzmi dziwnie, ale tak właśnie tu jest

A nie masz gdzieś blisko do granicy, żeby w Polsce się diagnozować i leczyć?

Gość ehhh załamanaaaaa
600km praca.. miałabym problem ale wiesz.. tak też trochę myśleliśmy z mężem.. albo wysępię to skierowanie albo.. zbiorę wyniki aktualne, porobię wszystko i pojadę już z nimi na wizytę prywatną do endokrynologa w Polsce muszę pogadać z teściową, jest pielęgniarką, może mi kogoś poleci.. ale najpierw zobaczę z tym immunologiem, może on mi kogoś poleci, jest podobno świetnym specjalistą tu (to akurat jest plus) prywatne kliniki i najlepsi specjalniści mają umowy z ubezpieczalnią, dlatego trafiłam nie płacąc ani grosza do tego wychwalanego immunologa

Tu też już mają jeśli chcą. :)